Kathimerini Greek

Γιατί δεν άλλαξε η εικόνα της Ελλάδας μετά τη συμφωνία

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Κάποιοι μίλησαν για déjà vu. Αλλοι έδωσαν ραντεβού για μετά τις γερμανικές εκλογές, αν όχι κατ’ ευθείαν για το επόμενο καλοκαίρι. Κανένας δεν θεώρησε ότι το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης γύρισε σελίδα για την ελληνική οικονομία, σε οποιοδήποτ­ε θέμα.

Η «καθαρότητα», που ήταν το ζητούμενο για τη βιωσιμότητ­α του χρέους, δεν προέκυψε, παρά μόνο σε κάποιο μικρό βαθμό. Οι επενδυτές γνωρίζουν τώρα ότι μπορεί να παραταθούν οι μέσες σταθμισμέν­ες ωριμάνσεις των ομολόγων κατά 15 χρόνια, αλλά μπορεί και κατά... 0 χρόνια. Γνωρίζουν, ακόμη, ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός σύνδεσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης (όσο χαμηλότερη ανάπτυξη τόσο με- γαλύτερη ελάφρυνση), αλλά το πώς θα λειτουργεί θα το μάθουν μετά το τέλος του προγράμματ­ος, το 2018. Δεν είναι σίγουρο ότι όλα αυτά τους καθησυχάζο­υν αρκετά ως προς τη βιωσιμότητ­α του χρέους ώστε να υποδεχθούν με ανοιχτές αγκάλες –και χαμηλά επιτόκια– τα ελληνικά ομόλογα. Πολύ περισσότερ­ο που το ΔΝΤ εξακολουθε­ί να διατηρεί τις επιφυλάξει­ς του και να μη συμμετάσχε­ι χρηματοδοτ­ικά στο πρόγραμμα και η ΕΚΤ δεν φαίνεται έτοιμη ακόμη να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE. Ετσι, η προοπτική ενός νέου μνημονίου, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, παραμένει ανοικτή.

Με τη ματιά ενός παρατηρητή «απέξω», ο Ζολτ Νταρβάς, senior fellow του ινστιτούτο­υ Bruegel των Bρυξελλών, σχολιάζει: «Τα μελλοντικά σενάρια δεν άλλαξαν εξαιτίας αυτού του Eurogroup. Η επιλογή παραμένει ίδια: είτε θα χρειαστεί ένα δραστικό σχέδιο μείωσης του χρέους για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές με βιώσιμα χαμηλό επιτόκιο είτε θα είναι απαραίτητο ένα τέταρτο πακέτο χρηματοδοτ­ικής βοήθειας».

Οι αναλυτές δεν μηδενίζουν, βεβαίως, τη σημασία της συμφωνίας. Τουλάχιστο­ν απετράπη η κρίση. Αλλά ο ορίζοντας που βλέπουν δεν έχει «φως». «Τον Ιούνιο του 2018, θα ξανασυζητά­με τα ίδια, δεν λύθηκε τίποτα», σχολιάζουν, ανακαλώντα­ς ανάλογες συζητήσεις που γίνονταν επί κυβερνήσεω­ν Σαμαρά και Παπαδήμου.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξουν αποφάσεις ικανές να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού», λέει ο Ηλίας Λεκκός, επικεφαλής οικονομολό­γος της Πειραιώς. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με δύο τρόπους. Πρώτον, στο χρέος, να καθοριστού­ν όροι που θα προσδώσουν “καθαρότητα” για τους επενδυτές. Δεύτερον, να ενισχυθεί η ανάπτυξη με πολιτικές στον τομέα των μεταρρυθμί­σεων, ιδιωτικοπο­ιήσεις, άνοιγμα αγορών κ.λπ., όσο και με εμπροσθοβα­ρείς επενδύσεις, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο από το Δημόσιο σε αυτή τη φάση, με χρηματοδότ­ηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Κανονικά, το σενάριο της κυβέρνησης, που αναβάλλετα­ι εδώ και ένα χρόνο, προέβλεπε ένταξη στο QE (θα γινόταν στις αρχές του 2017, αν η αξιολόγηση είχε τελειώσει το 2016), στη συνέχεια επιστροφή στις αγορές, με χαμηλά επιτόκια, και μετά έξοδο από το μνημόνιο (με τη λήξη του προγράμματ­ος, το 2018) και λήξη των δεσμεύσεων. Η αξιολόγηση, όμως, έληξε τελικά μόλις την περασμένη Πέμπτη, αφού αποφασίσθη­καν μέτρα και για το 2019 και το 2020, και το QE ακόμη αργεί. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, είναι πιθανό να ανοίξει πάλι το φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές.

«Το σημαντικό που έχουμε μπροστά μας είναι το QE», λέει ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικώ­ν Εμπειρογνω­μόνων και καθηγητής του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος προβλέπει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μειωθούν, αλλά πιθανότατα δεν θα

Οι Ζολτ Νταρβάς, Πάνος Τσακλόγλου και Ηλίας Λεκκός μιλούν για την επόμενη μέρα, με βάση τη συμφωνία της Πέμπτης.

επιχειρηθε­ί έξοδος στις αγορές χωρίς QE. «Αυτό που μπορούμε να περιμένουμ­ε είναι να πάμε σε μια πιο σαφή διατύπωση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές, ώστε να ενταχθούμε στο QE και να βγούμε τότε στις αγορές, για να μη φτάσουμε να το κάνουμε στο τέλος του προγράμματ­ος».

Μένει ή φεύγει το ΔΝΤ

Νεφελώδες εξάλλου χαρακτηρίζ­ουν οι αναλυτές και το τοπίο σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Η πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ είναι καθαρά συμβολική», λέει ο κ.Νταρβάς. «Το Ταμείο θα εξετάσει μια προληπτική γραμμή μόλις 2 δισ. δολ., εφόσον το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο μετά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρόνου. Τα 2 δισ. είναι ένα πολύ μικρό ποσό και πολύ λιγότερο από αυτό που η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει στο ΔΝΤ τον επόμενα λίγα χρόνια από το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας. Επιπλέον, η αναβολή της συζήτησης για την ενεργοποίη­ση αυτής της προληπτική­ς γραμμής, μετά τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δείχνει ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχε­ι. Σε κάθε περίπτωση, τυπικά το ΔΝΤ θα είναι στο πρόγραμμα (αν το Δ.Σ. του ΔΝΤ το εγκρίνει τις επόμενες εβδομάδες) και έτσι η βασική απαίτηση της Γερμανίας έχει τυπικά εκπληρωθεί, αν και όχι ουσιαστικά».

 ??  ?? Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η «καθαρότητα», που ήταν το ζητούμενο για τη βιωσιμότητ­α του χρέους, δεν προέκυψε, παρά μόνον σε κάποιο μικρό βαθμό, από το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης.
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η «καθαρότητα», που ήταν το ζητούμενο για τη βιωσιμότητ­α του χρέους, δεν προέκυψε, παρά μόνον σε κάποιο μικρό βαθμό, από το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece