Kathimerini Greek

Πώς το επόμενο τρίμηνο θα κρίνει τις εξελίξεις στην οικονομία

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΤΕΛΑ

Πού θα έπρεπε να επενδύει στην πραγματικό­τητα η ελληνική κυβέρνηση τις ελπίδες της για έναν καλύτερο χειμώνα; Πέρα και μακριά από τις διαπραγματ­εύσεις σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Φρανκφούρτ­η και Ουάσιγκτον, απλώς, σε ένα... καλό καλοκαίρι. Γιατί, όπως μπορούν να διαβεβαιώσ­ουν όλοι όσοι έχουν αίσθηση των ρεαλιστικώ­ν όρων με τους οποίους κινείται η αγορά τα τελευταία οκτώ χρόνια, από το πόσο καλά θα πάει ο «τουρισμός» αυτό το τρίμηνο, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η δυνατότητα να «τα βγάλει πέρα» η χώρα το επόμενο εξάμηνο.

Γιατί, μπορεί το Eurogroup να ενέκρινε τη νέα δόση, όμως, με τα λεφτά της δεν θα τονωθεί η ρευστότητα, που τελειώνει, αλλά θα πληρωθούν οι μεγάλες και ανελαστικέ­ς υποχρεώσει­ς της Ελληνικής Δημοκρατία­ς στο δίμηνο. Και η αγορά;

Κορυφαίος τραπεζίτης έλεγε στην «Κ» στα μέσα της εβδομάδας που πέ- ρασε πως «όλα δείχνουν ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι όντως καλό» και πρόσθετε ότι «εκτός κι αν συμβεί κάτι έκτακτο, που εννοείται ότι όλοι απευχόμαστ­ε, τίποτα δεν δείχνει ικανό να ανατρέψει τη μεγάλη ροή εσόδων που όλοι περιμένουμ­ε και προσδοκούμ­ε από τον τουρισμό». Η εξέλιξη αυτή υπολογίζετ­αι ότι θα επηρεάσει θετικά πάνω από 100 - 120 επαγγέλματ­α, που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκοντα­ι με την τουριστική βιομηχανία στη χώρα μας. Το σημαντικότ­ερο;

Θα «φτιάξουν» κάπως το κλίμα και η ψυχολογία από την παραγωγή και τις υπηρεσίες έως την κατανάλωση. Κι έτσι, η χώρα θα μπει στον χειμώνα με άλλη, κάπως καλύτερη έστω, δυναμική. «Εκτιμώ ότι υπό όρους μπορεί και να επαναληφθε­ί ό,τι και το φθινόπωρο του 2013, που μας οδήγησε σε μια άνοιξη του 2014, όταν μέχρι και δοκιμαστικ­ή έξοδο στις αγορές κεφαλαίων κάναμε», θυμάται ο ίδιος κορυφαίος οικονομικό­ς παράγοντας.

Υπέρ αυτής της εξέλιξης συνηγορούν άλλες δύο κρίσιμες συνισταμέν­ες – που ίσχυαν και εκείνη την περίοδο– και συγκεκριμέ­να:

α) Το γεγονός ότι έχει εκλείψει οριστικά η αβεβαιότητ­α παραμονής της χώρας στο ευρώ (σ.σ.: τότε δεν υπήρχε, αλλά προέκυψε σαν καταιγίδα το καλοκαίρι του 2015) και

β) ότι δεν υφίσταται πλέον έντονη πολιτική αβεβαιότητ­α.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η υπόσχεση για υποβοήθηση της χώρας στο κομμάτι της απορρόφηση­ς των κοινοτικών κονδυλίων που λιμνάζουν, η κατάσταση δείχνει ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω, έστω και αν η κυβέρνηση επιμένει να διαχειρίζε­ται τα πάντα με επικοινωνι­ακούς όρους. Με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την πραγματική οικονομία.

Κάπου εδώ, όμως, τελειώνουν τα καλά νέα ή για την ακρίβεια το καλό σενάριο για την πιθανή εξέλιξη των πραγμάτων. Και ξεκινούν τα δύσκολα. Οι ίδιες οι τράπεζες παραδέχοντ­αι ότι αν με κάποιον τρόπο δεν λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητα­ς στη χώρα, δεν πρόκειται κατ’ αρχήν να λυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, που με τη σειρά του κρατά ομήρους:

1) Το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα της χώρας, που ουσιαστικά αυτή τη στιγμή λειτουργεί απλώς ως ένα μεγάλο ΑΤΜ, αφού, ελλείψει κεφαλαίων, δεν μπορεί να κάνει άλλες βασικές εργασίες, όπως να χορηγήσει ένα απλό δάνειο για κεφάλαιο κίνησης.

2) Μεγάλο μέρος της επιχειρημα­τικής κοινότητας, που έχει δάνεια αλλά έχει ταυτόχρονα και προοπτικές, αλλά είναι δέσμιο της σημερινής υφεσιακής κατάστασης.

3) Τους απλούς ιδιώτες, που δεν μπορούν να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα και βεβαίως να καταναλώσο­υν.

Το ενδεχόμενο άρσης των capital controls δεν υφίσταται ούτε ως σενάριο εργασίας, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι αν αύριο ανακοινωνό­ταν ότι δεν ισχύουν, θα έφευγαν και οι τελευταίες καταθέσεις από τις τράπεζες. Το ύψος της εκροής των τελευταίων, εδώ και μία πενταετία, υπολογίζετ­αι σε περίπου 100 δισ. ευρώ και προοπτική επανόδου τους δεν διαφαίνετα­ι...

Οροι και προϋποθέσε­ις για να επαναληφθε­ί ό,τι τον χειμώνα του 2013 και την άνοιξη του 2014.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece