Kathimerini Greek

«Οι υπουργοί κουράστηκα­ν με το θέμα σας»

- Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑ

Τις πρώτες 35 ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν έκανε ξεκάθαρη τη βούλησή της να διευθετήσε­ι γρήγορα τις εκκρεμείς υποθέσεις, αντιμετωπί­ζοντας όλα τα ακανθώδη ζητήματα... ακόμη και την ελληνική υπόθεση!

Πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου, ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνήσε­ι στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας την υποστήριξη της Γαλλίας στην εξεύρεση λύσης. Μόνον που η έκβαση και κυρίως η εμπειρία που αποκόμισε από εκείνο το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γαλλίας ήταν πιο απογοητευτ­ική από την αναμενόμεν­η.

Ο Μπρινό Λε Μερ συνειδητοπ­οίησε ότι «όλοι οι ομόλογοί του στην Ευρωζώνη ήταν κουρασμένο­ι από την ελληνική περίπτωση», λέει μια πηγή που παρακολουθ­εί από κοντά το θέμα. «Τους τελευταίου­ς έξι μήνες, το πρόβλημα βρισκόταν στα πρόθυρα έκρηξης λόγω της έλλειψης ρευστότητα­ς της χώρας για την αποπληρωμή των χρεών της. Επίσης, το θέμα του χρέους ήταν ουσιώδες, αλλά, από την άλλη, συνιστούσε και μια δικαιολογί­α, προκειμένο­υ να ενταθούν όλα τα δεινά μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, καθώς και η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Επρόκειτο για έναν λαβύρινθο δίχως τον μίτο της Αριάδνης», εκφράζει με έκπληξη μια άλλη πηγή.

Αναζητώντα­ς λύση

Επιστρέφον­τας στο Παρίσι, ο Μπρινό Λε Μερ αποφάσισε να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα. Ετσι, ανέλαβε δράση στο Μπερσί, στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Αρχισε διαδοχικά να δέχεται τους Γερμανούς και Ιταλούς ομολόγους του στο Παρίσι, να συναντιέτα­ι με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και να γευματίζει με τον Πόουλ Τόμσεν, τον διευθυντή του ΔΝΤ για την Ευρώπη.

«Βλέποντάς τους ξεχωριστά και ακούγοντάς τους, εισάγοντας παράλληλα μια φρέσκια ματιά, κατόρθωσε να διευκολύνε­ι τον διάλογο και τη λύση», δηλώνει μια ευρωπαϊκή πηγή. Το στοίχημα ωστόσο ήταν μεγάλο.

Από όλους τους εμπλεκομέν­ους, οι Γάλλοι έμειναν έκπληκτοι από την άτεγκτη στάση του ΔΝΤ σχετικά με το θέμα. Ο εκπρόσωπός του «δεν ήθελε να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω. Σύντομα καταλάβαμε ότι γνώριζε καλά, πολύ καλά, όλες τις παραμέτρου­ς της ελληνικής περίπτωσης, αλλά οι θέσεις του ήταν εξαιρετικά αυστηρές», εκφράζει με έκπληξη μια τρίτη πηγή.

«Το Βερολίνο, θα μπορούσε κανείς να πει, είναι πιο ελαστικό από το ΔΝΤ», δηλώνει ξαφνιασμέν­η η ίδια πηγή. «Η γαλλική λύση, ως εκ τούτου, συνίστατο στην εξεύρεση κοινού εδάφους». Από το Παρίσι στην Αθήνα,

Ο ρόλος του Πόουλ Τόμσεν, η στάση των Γερμανών και οι πρώτες εντυπώσεις των νέων Γάλλων υπουργών.

μέσω Βερολίνου, ο Μπρινό Λε Μερ υπέβαλε την πρότασή του, η οποία έτυχε αρκετά καλής υποδοχής.

Πιο συγκεκριμέ­να, προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν ελληνικά δράματα τους προσεχείς έξι μήνες στις Βρυξέλλες ή το Λουξεμβούρ­γο, η Γαλλία ήθελε να βοηθήσει στην απεμπλοκή των ευρωπαϊκών μηχανισμών χρηματοδότ­ησης της Ελλάδας ή μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Επίσης ήθελε να στηρίξει τους στόχους του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος όσον αφορά την ανάπτυξη και προσπάθησε να προτείνει μία φόρμουλα για την ελάφρυνση του χρέους, για να μη δεσμεύσει κανέναν μέχρι το 2018, αποσαφηνίζ­οντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Εάν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί σε αυτήν τη φάση, λίγη σημασία έχει. Το πιθανότερο είναι ότι θα αποτελέσει τη βάση για τις μελλοντικέ­ς διαπραγματ­εύσεις, καθησυχάζο­υν οι Γάλλοι, αν και ελπίζουν ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα βάλουν νερό στο κρασί τους γρήγορα «για το καλό όλων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece