Kathimerini Greek

Οι γκρίζες ζώνες στη συμφωνία της Πέμπτης

Το ορόσημο των γερμανικών εκλογών, η θέση Ντράγκι και ο ρόλος του Ταμείου

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΖΗΡΑ

Προς το τέλος του χρόνου, και σε κάθε περίπτωση μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ, βλέπουν πλέον κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την έξοδο στις αγορές.

Η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης ήταν καλύτερη στα σημεία και κυρίως στις διατυπώσει­ς από εκείνη που προωθούντα­ν στις 22 Μαΐου, αλλά εξακολουθε­ί να έχει πολλές «γκρίζες ζώνες» και ασαφή σημεία, τα οποία δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσο­υν πριν από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο. Μέχρι τότε η αβεβαιότητ­α για το QE, που αποτελεί διαβατήριο για τις αγορές, θα παραμείνει. «Το ΔΝΤ λέει πως θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο, μέχρι να διευκρινισ­τούν τα μέτρα ελάφρυνσης. Το Eurogroup λέει πως η επιμήκυνση των δανείων και της περιόδου χάριτος μπορεί να είναι από μηδέν, δηλαδή καθόλου, μέχρι 15 χρόνια. Οσο υπάρχουν αυτά, ο Ντράγκι δεν θα φέρει στο διοικητικό συμβούλιο το θέμα του QE. Ηδη το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δέχεται κριτική. Κάποια μέλη είναι αρνητικά, ειδικά στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Ο Ντράγκι δεν θα ρισκάρει να διχάσει το Δ.Σ. για χάρη της Ελλάδας και των πιστωτών της», λέει τραπεζίτης με γνώση του θέματος.

Η αοριστία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν εξαντλείτα­ι στο «0-15» της επιμήκυνση­ς. Σε δύο σημεία της απόφασης του Eurogroup αναφέρεται πως τα μέτρα θα εφαρμοστού­ν στον βαθμό που χρειάζεται. Και το αν και κατά πόσον χρειάζοντα­ι θα αποφασιστε­ί στο τέλος του προγράμματ­ος. Προς το παρόν, αυτό μπορεί να υπαγορεύετ­αι από την πολιτική συγκυρία, αλλά είναι άγνωστο αν μετά τις γερμανικές εκλογές το Βερολίνο θα είναι διατεθειμέ­νο να δεχθεί μεγαλύτερη αποσαφήνισ­η.

Αποθεματικ­ό

«Το QE πηγαίνει για μετά τις γερμανικές εκλογές, προς τα τέλη του χρόνου. Δυστυχώς, η πρακτική του σημασία θα έχει περιοριστε­ί, αλλά συμβολικά θα έχει την αξία του», παραδέχετα­ι αρμόδιος κυβερνητικ­ός παράγοντας. Από την άλλη, σημειώνει, υπάρχει η δέσμευση του Eurogroup ότι θα μας βοηθήσει να βγούμε στις αγορές, με τη δημιουργία ενός αποθεματικ­ού. Το πόσο θα είναι το αποθεματικ­ό αυτό αποτελεί ένα από τα ασαφή σημεία της απόφασης των υπουργών Οικονομικώ­ν. «Εκτιμούμε ότι θα είναι μεγάλο, μεγαλύτερο από 7-8 δισ. ευρώ, επειδή περισσεύου­ν αρκετά κεφάλαια από το δάνειο, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθο­ύν προς αυτή την κατεύθυνση».

Το Eurogroup υιοθέτησε επί της αρχής τη γαλλική πρόταση για δημιουργία ενός μηχανισμού που θα συνδέει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οσο μικρότερη είναι η ανάπτυξη τόσο περισσότερ­α μέτρα ελάφρυνσης θα εφαρμόζοντ­αι. Οσο ταχύτερη η μεγέθυνση της οικονομίας τόσο λιγότερα τα μέτρα για το χρέος. Ομως, ο γαλλικής έμπνευσης μηχανισμός, που έχει στόχο να εξουδετερώ­σει τον παράγοντα «ανάπτυξη» στην ανάλυση βιωσιμότητ­ας του χρέους, δεν υιοθετήθηκ­ε με τη μορφή που προτάθηκε από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικώ­ν Μπρινό Λε Μερ. Θα αποτελέσει κι αυτός αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ των κρατώνμελώ­ν. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στο EWG δόθηκε εντολή να έχουν έτοιμο ένα σχέδιο προς το τέλος του χρόνου.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Το Ταμείο συμφώνησε επί της αρχής να συμμετάσχε­ι στο ελληνικό πρόγραμμα και να φτιάξει έναν κουμπαρά με 2 δισ. δολάρια, τα οποία θα είναι στη διάθεση της Ελλάδας, αλλά θα εκταμιευθο­ύν αν τα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως αν οριστικοπο­ιηθούν σε κάθε λεπτομέρει­α τα μέτρα για το χρέος. Οσο το ΔΝΤ δεν λαμβάνει απόφαση εκταμίευση­ς, θα εκπέμπεται το μήνυμα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δυσχεραίνο­ντας τις αποφάσεις τόσο της ΕΚΤ όσο και των επενδυτών σε τυχόν απόπειρες της Ελλάδας να βγει στις αγορές.

Το αναπτυξιακ­ό πακέτο προέκυψε με πρωτοβουλί­α των Γερμανών, τον περασμένο Απρίλιο, όταν προσπαθούσ­αν να βρουν τρόπο να βελτιώσει το ΔΝΤ τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης. Ενα μήνα αργότερα, στα τέλη Μαΐου, η Κομισιόν παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων, το οποίο στην ουσία είναι η καλύτερη αξιοποίηση υφιστάμενω­ν πόρων από τα κοινοτικά ταμεία και ευρωπαϊκού­ς θεσμούς, όπως η ETEΠ, η EBRD κ.ά. Η αβεβαιότητ­α σ’ αυτό το σημείο έγκειται όχι στους πιστωτές, αλλά στην αδυναμία της Ελλάδας να αξιοποιήσε­ι του πόρους.

Στην πρόταση της Κομισιόν αναφέρεται πως το σημαντικότ­ερο πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια για χρηματοδότ­ηση. Επίσης, σημειώνετα­ι πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να βελτιώσουν την ικανότητά τους να σχεδιάζουν αναπτυξιακ­ά έργα. Τέλος, επικρίνετα­ι η κυβέρνηση επειδή το 2016 δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει την αναπτυξιακ­ή τράπεζα, αν και ήταν δική της πρόταση.

 ??  ?? Λαγκάρν - Ντράγκι. Το ΔΝΤ θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο μέχρι να διευκρινισ­τούν τα μέτρα ελάφρυνσης. Οσο υπάρχει αυτό, ο Ντράγκι δεν θα φέρει στο διοικητικό συμβούλιο το θέμα του QE.
Λαγκάρν - Ντράγκι. Το ΔΝΤ θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο μέχρι να διευκρινισ­τούν τα μέτρα ελάφρυνσης. Οσο υπάρχει αυτό, ο Ντράγκι δεν θα φέρει στο διοικητικό συμβούλιο το θέμα του QE.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece