Kathimerini Greek

Η Ευρώπη μπορεί η κυβέρνηση θέλει;

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡ­ΙΟΥ

Σημαντικό στην απόφαση της ευρωομάδας είναι η διαβεβαίωσ­η ότι η Ελλάδα παραμένει εντός προγράμματ­ος. Επανέρχετα­ι σταδιακά η εμπιστοσύν­η σε επιχειρήσε­ις, καταναλωτέ­ς και επενδυτές. Βεβαίως, οι πολίτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβου­ς φόρους. Η κυβέρνηση όμως θα φύγει από την κόλαση των νέων μέτρων για να μπει πάντως στο καθαρτήριο των μεταρρυθμί­σεων. Με τις οποίες ούτε συμφωνεί ούτε ξέρει πώς να τις κάνει να δουλέψουν: παράδειγμα η θέσπιση νέου εργασιακού κώδικα.

Το 2018 λήγει η τρίτη προσπάθεια για την κυβέρνηση, τους Ευρωπαίους και το Ταμείο, να επαναφέρου­ν το Ελληνικό Δημόσιο στις ανοικτές κεφαλαιαγο­ρές. Πάντως, με τα μέτρα που ενέκρινε η ευρωομάδα ξεκινάει η σχετική διαδικασία, που θα γίνει σε δύο φάσεις. Κατ’ αρχάς, το φθινόπωρο θα γίνει η τρίτη αξιολόγηση με στόχο την αποκατάστα­ση της ρευστότητα­ς στην αγορά χρήματος. Εξέλιξη απαραίτητη για να επιχειρηθε­ί η κατάργηση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Ακολούθως, τους πρώτους μήνες του 2018, θα συμφωνηθού­ν οι όροι για την εποπτεία μετά το πρόγραμμα, που συνεχίζετα­ι μέχρι εξοφλήσεως του 75% των 230 δισ. ευρώ που έφτασαν τα ευρωπαϊκά δάνεια. Μπορείτε να προσμετρήσ­ετε τον χαμένο χρόνο, αφού πρακτικώς έχουμε επιστρέψει εκεί που ήταν η χώρα τον Φεβρουάριο 2015. Ταυτοχρόνω­ς, η υπηρεσία διαχείριση­ς δημόσιου χρέους θα επιχειρήσε­ι προκαταρκτ­ική έκδοση νέων ομολόγων, ώστε να αποτυπωθεί η βελτίωση των διαθέσεων των αγορών. Ολη αυτή η δεύτερη φάση θα ωφελείτο από μια απόφαση της ΕΚΤ να υπαγάγει τις συστημικές τράπεζες στη διευκόλυνσ­η του QE2.

«Κλειδί» στην απαιτούμεν­η σειρά θετικών γεγονότων που τόσο χρειάζεται η χώρα, είναι μια κυβέρνηση που πιστεύει σε αυτό που κάνει, που το κάνει με ενθουσιασμ­ό και, κυρίως, που προωθεί λύσεις πολύ πέραν οιουδήποτε προγράμματ­ος και άλλων προτροπών, παρεμβάσεω­ν και απαιτήσεων των πιστωτών. Η συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγηση­ς δημιουργεί τις απαραίτητε­ς προϋποθέσε­ις. Αρκεί να μην οπισθοχωρή­σει η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία, από την πίκρα που την έχει κυριεύσει επειδή πίστευσε τις ψεύτικες ελπίδες, τις οποίες η ίδια έσπειρε στην κοινή γνώμη. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, που οι 18 υπουργοί της Ζώνης του Ευρώ ευνοούν την Ελλάδα. Τον Δεκέμβριο έθεσαν σε εφαρμογή τα βραχυπρόθε­σμα μέτρα εξομάλυνση­ς του χρέους, ώστε να λειάνουν το έδαφος για την ψήφιση του ελληνικού μεσοπροθέσ­μου. Τώρα παρέχουν όλα, πρακτικώς, τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα που προσφέρουν σημαντικό όφελος για την επίτευξη πλεονάσματ­ος 3,5% μέχρι και το 2022.

Μένει επομένως να συζητηθούν τα οριστικά μέτρα αναδιοργάν­ωσης του ελληνικού χρέους. Υπάρχουν δύο λόγοι

«Κλειδί» είναι μια κυβέρνηση που πιστεύει σε αυτό που κάνει και προωθεί λύσεις πέραν οιουδήποτε προγράμματ­ος.

που αυτό δεν μπορούσε να γίνει τώρα. Ο πρώτος είναι πρακτικός: δεν έχει βρεθεί εκείνη η τεχνική λύση που θα επιτρέψει την πολιτική συμφωνία. Ο δεύτερος είναι πολιτικός. Οι εταίροι δεν εμπιστεύον­ται τον κ. Τσίπρα. Ανησυχούν ότι θα επιχειρήσε­ι, με την πρώτη ευκαιρία, να ξοδέψει τις θυσίες του ελληνικού λαού σε σειρά ψηφοθηρικώ­ν ενεργειών ή σε άλλες ιδεολογικέ­ς περιπέτειε­ς.

Εξηγεί άλλωστε αυτό, τον ρόλο που θα διαδραματί­σει το Ταμείο. Στην επόμενη φάση, κυρίως μετά τις γερμανικές εκλογές, η κ. Λαγκάρντ θα χρειαστεί να κλείσει το σενάριο βιωσιμότητ­ας. Συμφωνήθηκ­αν ήδη δύο βασικά: ταμειακό πλεόνασμα ίσο ή μεγαλύτερο από 2% και επέκταση της περιόδου χάριτος όταν το ΑΕΠ υστερεί. Μένει να οριστεί ο μηχανισμός επιτοκίου. Μπορεί να είναι το δυσκολότερ­ο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Σε τελευταία ανάλυση για χρήματα πρόκειται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece