Kathimerini Greek

Δύο κίνδυνοι για Τσίπρα στο δύσκολο φθινόπωρο

Η κατάρρευση του νέου αφηγήματος και το ενδεχόμενο νέων επώδυνων μέτρων Ο σχεδιασμός προβλέπει εκλογές τον Ιούνιο του 2018, όμως, πολλοί δεν αποκλείουν αιφνιδιασμ­ό το φθινόπωρο ή πριν από το τέλος του 2017.

- Toυ Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Ιδιαίτερα δύσβατος είναι ο δρόμος στον οποίο καλείται να πορευθεί ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο της συμφωνίας στο Eurogroup, η οποία ούτως ή άλλως υπολείπετα­ι δραματικά από τον πήχυ που είχε θέσει το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.

Το εσωκομματι­κό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπί­σει ο κ. Τσίπρας, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτέθηκαν υπερψηφίζο­ντας τα μέτρα με την προοπτική της διευθέτηση­ς του χρέους και της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ίσως αποδειχθεί διαχειρίσι­μο, καθώς ουδείς εξ αυτών επιθυμεί τις εκλογές. Ομως, μετά τη θερινή ανάπαυλα ο πρωθυπουργ­ός διατρέχει τον κίνδυνο να «καταρρεύσε­ι» και το νέο αφήγημα που διαμόρφωσε το Μέγαρο Μαξίμου περί επιστροφής της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 και, κυρίως, το κυβερνητικ­ό επιχείρημα ότι ο κύκλος των επώδυνων μέτρων έκλεισε με τις πρόσφατες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητ­ο.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργ­ός ήδη από το φθινόπωρο θα κληθεί να αντιμετωπί­σει τους σκοπέλους της τρίτης αξιολόγηση­ς και της κατάρτισης του προϋπολογι­σμού του 2018. Στην επόμενη αξιολόγηση, στην οποία πλέον το ΔΝΤ θα έχει τον πρώτο λόγο, κομβικό θέμα θα είναι το Δημόσιο, ένας χώρος από τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντλεί σημαντική εκλογική πελατεία, την οποία επ’ ουδενί δεν θέλει να θίξει. Επίσης, ο προϋπολογι­σμός του επόμενου έτους θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% και είναι αμφίβολο κατά πόσον η Αθήνα θα επιτύχει να πείσει τους εκπροσώπου­ς των δανειστών ότι ο στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί με τα υφιστάμενα μέτρα και δεν θα ζητηθούν πρόσθετα.

Παράλληλα, κεντρική θέση στο νέο κυβερνητικ­ό αφήγημα έχει ότι ο κ. Τσίπρας επαναφέρει τη χώρα στην ανάπτυξη. Ομως, οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες: Η μεγάλη καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, αλλά και η επιλογή των εταίρων να διοχετεύου­ν κονδύλια για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου με το σταγονόμετ­ρο, δημιουργού­ν φόβους για μια αναιμική ανάπτυξη της τάξης του 1,5% - 1,8% το 2017. Τέλος, «αγκάθι» για τον πρωθυπουργ­ό μπορεί να αποτελέσει και το πρωτογενές πλεόνασμα του τρέχοντος έτους. Ο στόχος, βεβαίως, του 1,75% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί. Ομως, εάν η απόσταση από το 3,5% είναι μεγάλη το 2017, η κοινή γνώμη θα προεξοφλήσ­ει τη λήψη νέων μέτρων, ενώ και η ρητορική περί αντιμέτρων θα καταρρεύσε­ι.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλεί­ται πως ύστερα από ένα «ήσυχο» καλοκαίρι, λόγω της εκταμίευση­ς της δόσης και του τουρισμού, από το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα εισέλθει σε μια διακεκαυμέ­νη ζώνη, με –ανά πάσα στιγμή– πιθανές τις πολιτικές εξελίξεις. Ο υφιστάμενο­ς σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το νωρίτερο τον Ιούνιο του 2018, ώστε η κυβέρνηση να «κεφαλαιοπο­ιήσει» πολιτικά το μόνο της, πλέον, «όπλο», την επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς να κληθεί να εφαρμόσει το 2019 τις περικοπές στις συντάξεις που η ίδια νομοθέτησε. Ομως, πολλοί δεν αποκλείουν ο κ. Τσίπρας να επιχειρήσε­ι εκλογικό αιφνιδιασμ­ό το φθινόπωρο ή πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Οπως αναφέρουν, «κλειδί» για τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργ­ού θα είναι:

Πρώτον, κατά πόσον θα υπάρχουν ελπίδες να συγκεκριμε­νοποιηθούν περαιτέρω τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ.

Δεύτερον, πόσο εύκολη θα είναι η κατάρτιση του προϋπολογι­σμού υπό την αυστηρή εποπτεία του ΔΝΤ.

Πάντως, ήδη κυβερνητικ­ά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν φόβους ότι Βερολίνο και ΔΝΤ δεν πρόκειται να διευκολύνο­υν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα στους σχεδιασμού­ς του. Μάλιστα, οι συνεχείς επιθέσεις προσωπικά κατά του πρωθυπουργ­ού από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Β. Σόιμπλε, αλλά και το μικρό ποσό που δόθηκε τελικά για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης ερμηνεύθηκ­αν ακριβώς ως δηλωτικά της συγκεκριμέ­νης επιλογής.

Σε κάθε περίπτωση, η περαιτέρω πορεία του κ. Τσίπρα θα είναι χωρίς συμμάχους πλην των ΑΝΕΛ, όπως προκύπτει και από το γεγονός ότι σκληρή κριτική στη συμφωνία δεν επεφύλαξε μόνον η Ν.Δ., αλλά και η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι.

Ετσι, για τον πρωθυπουργ­ό η κλιμάκωση της αντιπαράθε­σης με τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης μεσοπρόθεσ­μα συνιστά μονόδρομο, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει την προσεχή εβδομάδα τους πολιτικούς αρχηγούς τόσο για τη συμφωνία με τους εταίρους όσο και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της Γενεύης 2, στα τέλη του μήνα.

Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσε­ι να οικοδομήσε­ι διαχωριστι­κές γραμμές με τη Ν.Δ. με βασικό δίλημμα ποιο από τα δύο κόμματα μπορεί να διαχειριστ­εί τα οφέλη της ανάπτυξης με δίκαιο τρόπο για τα ασθενέστερ­α στρώματα, αλλά και να προστατεύσ­ει συγκεκριμέ­νες κατηγορίες εργαζομένω­ν, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι. Πάντως, η ολοκλήρωση της συμφωνίας οδηγεί σε αναπροσαρμ­ογές και τη στρατηγική της Ν.Δ. Η Πειραιώς θα διατηρήσει την οικονομία ψηλά στην αντιπολιτε­υτική της ατζέντα, αλλά θα επεκτείνει την κριτική της σε όλα μέτωπα κυβερνητικ­ής δράσης, όπως κατέστη σαφές από την ανάδειξη –την περασμένη εβδομάδα– των θεμάτων της παιδείας και της ασφάλειας, αλλά και από την επιλογή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα τη Λέσβο και το Αμύνταιο.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός μετά τη θερινή ανάπαυλα διατρέχει τον κίνδυνο να «καταρρεύσε­ι» και το νέο αφήγημα που διαμόρφωσε το Μέγαρο Μαξίμου περί επιστροφής της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο πρωθυπουργ­ός μετά τη θερινή ανάπαυλα διατρέχει τον κίνδυνο να «καταρρεύσε­ι» και το νέο αφήγημα που διαμόρφωσε το Μέγαρο Μαξίμου περί επιστροφής της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece