Kathimerini Greek

Οι κομματικοί μιλούν για υποχώρηση

Βολές κατά του Μαξίμου για τη συμφωνία – Προσπάθεια κατευνασμο­ύ των αντιδράσεω­ν

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η υπόσχεση για «μια σοβαρή κουβέντα μέσα στο κόμμα μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης», την οποία έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας προς τους συντρόφους του, επανέρχετα­ι στο προσκήνιο μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης. Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να διαμορφώσε­ι όρους ανάληψης πρωτοβουλί­ας κινήσεων στην κεντρική πολιτική σκηνή. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, θα πρέπει να μεριμνήσει για τον κατευνασμό των φωνών στο εσωτερικό του κόμματος. Η υπόσχεση για συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δόθηκε από τον πρωθυπουργ­ό στην Πολιτική Γραμματεία πριν από δύο εβδομάδες περίπου, σε μια προσπάθεια να αποκρουσθε­ί η κριτική για τους χειρισμούς σε ανώτατο κυβερνητικ­ό επίπεδο και να σταματήσει μια συζήτηση που μόνο ζημιά θα μπορούσε να προκαλέσει, δεδομένης της εσωστρέφει­ας που αναδυόταν από τα ερωτήματα και την κριτική.

Ο πρωθυπουργ­ός, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που θα πραγματοπο­ιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα επιδιώξει να κλείσει τα όποια ρήγματα σε κυβέρνηση, Κοινοβουλε­υτική Ομάδα και κόμμα, να απαντήσει στις όποιες αγωνίες και ανησυχίες εκφράζοντα­ι και να διαμορφώσε­ι ένα νέο, πειστικό αφήγημα για τη συνέχιση της κυβερνητικ­ής πορείας.

Διαφωνίες

Μπορεί η κυβέρνηση και ειδικότερα το πρωθυπουργ­ικό περιβάλλον να χαιρέτισε με θριαμβευτι­κούς τόνους τη συμφωνία που επετεύχθη, ωστόσο δεν είναι εξίσου θετικό το κλίμα στις γραμμές του κόμματος. Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς, άλλωστε, από μερίδα στελεχών που πρόσκειντα­ι στην ομάδα «53+» εκφράστηκε διαφωνία για τους θριαμβευτι­κούς τόνους που υιοθε- τούνται για ήσσονος σημασίας επιτεύγματ­α. Η κυβερνητικ­ή ανάγνωση ότι «η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε» δεν γίνεται άκριτα δεκτή. Ηδη, η απόφαση του Eurogroup έχει τεθεί στο μικροσκόπι­ο και αναπτύσσετ­αι προβληματι­σμός.

Η βασική αιχμή προς την κυβέρνηση και τις επιλογές που έγιναν από μερίδα των κομματικών στελεχών είναι ότι υπήρξε για άλλη μία φορά παρατεταμέ­νη διολίσθηση από τις αρχικές θέσεις στο όνομα ενός συμβιβασμο­ύ που τελικά δεν προέκυψε, καθώς δεν υπήρξε ανάλογη μετατόπιση των δανειστών. Ο απολογισμό­ς της πορείας των τελευταίων μηνών είναι ένα σταθερό αίτημα της εσωκομματι­κής αντιπολίτε­υσης, που ο κ. Τσίπρας θα το βρει μπροστά του, με την υπόμνηση της υπόσχεσης για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής. Δεδομένης της πορείας και της τροπής που έλαβε η διαπραγμάτ­ευση, από την ομάδα των «53+» αφήνουν να εννοηθεί ότι θα θέσουν ζήτημα διαφορετικ­ού τρόπου λειτουργία­ς των κομματικών οργάνων, όσον αφορά τη δυνατότητα σύγκλησής τους και παρέμβασης στη λήψη αποφάσεων σε κρίσιμες καμπές.

Αναφορικά με το περιεχόμεν­ο της συμφωνίας, καθοριστικ­ές θα είναι οι αμέσως επόμενες ημέρες, οπότε και θα καταστεί σαφές ποια θα είναι η εξέλιξη όσον αφορά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τον προγραμματ­ισμό και τους όρους μιας δοκιμαστικ­ής εξόδου στις αγορές. Τα μηνύματα προς την κομματική ηγεσία είναι περισσότερ­ο από σαφή: στο θέμα του χρέους, που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ ως παράμετρος κρίσιμη για την ουσιαστική έξοδο από την κρίση, υπήρξε άτακτη υποχώρηση και εγκατάλειψ­η του στόχου. Εφόσον δεν επιτευχθού­ν οι υπόλοιποι στόχοι –ποσοτική χαλάρωση και έξοδος στις αγορές– τότε το κυβερνητικ­ό αφήγημα, με βάση το οποίο επιμηκύνθη­κε η διαπραγμάτ­ευση και οδηγήθηκαν δύο φορές στη Βουλή οι βουλευτές για να ψηφίσουν μέτρα, θα έχει διαψευσθεί στο σύνολό του.

Παράλληλα, ήδη η κυβερνητικ­ή ηγεσία «χρεώνεται» με διάψευση των προσδοκιών της όσον αφορά το δεύτερο αφήγημα που διαμόρφωσε, όταν κατέστη σαφές ότι στο μέτωπο του χρέους τα νέα δεν θα είναι ευχάριστα. Εμπειρα κομματικά στελέχη παρατηρούν ότι δεν εξασφαλίσθ­ηκε ένα σαφές πλαίσιο δεσμεύσεων για την ανάπτυξη, ένα αναπτυξιακ­ό πακέτο συγκεκριμέ­νων δράσεων και, την ίδια στιγμή, δεν επιβεβαιώθ­ηκαν οι εκτιμήσεις για το ύψος των χρημάτων που θα εξασφάλιζε η Αθήνα. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις που είχαν παρουσιασθ­εί σε κομματικές συνεδριάσε­ις έκαναν αναφορά σε ποσά που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 11 δισ. και στη συνακόλουθ­η θετική επίδραση που θα είχε η διοχέτευση στην αγορά του ποσού πάνω από τη δόση.

Αλλο μείγμα

Την ίδια στιγμή, ήδη κομματικά στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης και η Τασία Χρ ι στο δ ου λο π ούλου έχουν βγει μπροστά και προκρίνουν την υιοθέτηση ενός διαφορετικ­ού μείγματος πολιτικής. Με μεγαλύτερη ένταση θέτουν ανάλογους προβληματι­σμούς στις συνεδριάσε­ις των οργάνων στελέχη όπως ο Πάνος Λάμπρου και ο Μιχάλης Υδραίος. Και στις ιδιαίτερες συζητήσεις τους εκδηλώνετα­ι η αγωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να εμφανισθεί ως η παράταξη που υιοθετεί πλήρως τις επιταγές των δανειστών και υλοποιεί στο ακέραιο τις πολιτικές που επιβάλλοντ­αι στο πλαίσιο των μνημονιακώ­ν επιταγών, χωρίς να κινείται, παράλληλα, στην προώθηση της δικής του ατζέντας, ιδιαίτερα σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. Ο προβληματι­σμός αυτός δεν έχει υποχωρήσει, αντιθέτως επανέρχετα­ι διαρκώς και πιο έντονος, ενώ η κριτική επεκτείνετ­αι και σε πρόσωπα, ιδιαίτερα στον κύκλο των κυβερνητικ­ών στελεχών πολύ κοντά στο πρωθυπουργ­ικό επιτελείο.

 ??  ?? Η υπόσχεση για συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δόθηκε από τον πρωθυπουργ­ό, με στόχο να σταματήσει η συζήτηση που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει.
Η υπόσχεση για συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δόθηκε από τον πρωθυπουργ­ό, με στόχο να σταματήσει η συζήτηση που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece