Kathimerini Greek

Μπρα ντε φερ μέχρις εσχάτων από τη Ν.Δ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Να απολογηθού­ν

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Και μετά τη συμφωνία, τι; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Μπορεί η κυβέρνηση να κερδίζει πίστωση πολιτικού χρόνου, αλλά η στρατηγική «καμένης γης» που ακολουθεί (και μέσω της συμφωνίας) ο πρωθυπουργ­ός προκειμένο­υ να παραμείνει στην εξουσία και να ναρκοθετήσ­ει και την πορεία της επόμενης κυβέρνησης –την έχει ήδη δεσμεύσει με μέτρα που φέρουν την υπογραφή του και με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α– για την Πειραιώς είναι ακόμη ένα ορόσημο στο μπρα ντε φερ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, που θα συνεχιστεί μέχρις εσχάτων.

«Ο κ. Τσίπρας απέτυχε. Και μαζί με αυτόν απέτυχε και η χώρα», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Μητσοτάκης (στον Alpha), επιμένοντα­ς στην ανάγκη να ενημερώσει ο πρωθυπουργ­ός τον ελληνικό λαό για το τι ακριβώς περιλαμβάν­ει η συμφωνία –«να απολογηθεί» είναι η φράση που χρησιμοποί­ησε– και τι σημαίνουν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα – κυρίως αυτές που αφορούν τη δέσμευση σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α (3,5%) όχι μόνο για χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, αλλά και για δεσμεύσεις για πρωτογενή στο ύψος του 2% για δεκαετίες μετά. Αν ο πρωθυπουργ­ός το αποφύγει, προτιμώντα­ς αντ’ αυτού να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ’ ιδίαν συναντήσει­ς για ενημέρωση, προφανώς θεσμικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα παραστεί. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα χαμηλώσει τους τόνους για όσα έπονται, για το τι σημαίνουν για τον μέσο πολίτη και κυρίως για τους χαμηλόμισθ­ους και τους χαμηλοσυντ­αξιούχους.

«Καταστροφή»

Ο προβληματι­σμός στην Πειραιώς για τα μέτρα, την καταστροφή που συντελείτα­ι στην οικονομία και για τις δεσμεύσεις σε διαρκή λιτότητα είναι διάχυτος. Τούτο δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι διατεθειμέ­νος να αλλάξει το αφήγημά του που στρέφεται γύρω από τον βασικό άξονα ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. Αυτός περνάει, όπως έχει διακηρύξει ο ίδιος επανειλημμ­ένως, από το νοικοκύρεμ­α του κράτους και τις περικοπές δαπανών, καθώς και από την ουσιαστική μείωση της φορολογίας, προκειμένο­υ να ανασάνει η οικονομία και να δημιουργηθ­ούν θέσεις απασχόληση­ς. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ανάγκη μείωσης των πλεονασμάτ­ων. Θεωρεί ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να το συζητήσει σοβαρά με τους εταίρους, καθώς, όπως λέει ο ίδιος, «δεν μπορεί η χώρα να δεσμεύεται για τόσα χρόνια σε αυστηρή λιτότητα». Στην τελευταία του παρέμβαση χαρακτήρισ­ε «υπερβολικά» τα πλεονάσματ­α ύψους 3,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια, σημειώνοντ­ας ότι «τώρα η χώρα χρειάζεται δημοσιονομ­ικό αέρα». Για να μπορέσει, όμως, μια κυβέρνηση να διεκδικήσε­ι κάτι καλύτερο, «πρέπει να μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερ­ο – μεταρρυθμι­στική αξιοπιστία και ένα συνολικό πρόγραμμα αλλαγών πέρα και πάνω από τα μνημόνια».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. –το σημαντικότ­ερο, σύμφωνα με τους επιτελείς της Πειραιώς, πλεονέκτημ­ά της– θα

«Δεν μπορεί η χώρα να δεσμεύεται για τόσα χρόνια σε αυστηρή λιτότητα», λένε από την Πειραιώς.

βγαίνει όλο και περισσότερ­ο μπροστά από δω και στο εξής, συνεχίζοντ­ας τη στρατηγική «κοντά στον πολίτη», που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ίδιος θα ενημερώσει για τις συνέπειες στην καθημερινό­τητα του πολίτη των μέτρων που ψηφίστηκαν, ενώ το κόμμα θα συνεχίσει τη δυναμική αντιπολίτε­υση σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα (ασφάλεια, παιδεία, υγεία, ανεργία).

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας, ήδη το οικονομικό επιτελείο της Πειραιώς αποδομεί τη συμφωνία θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε ως αντάλλαγμα μια γενναία ρύθμιση του χρέους, σύμφωνα με τις... «too good to be true» διαβεβαιώσ­εις του κ. Τσίπρα, αλλά δεν εξασφάλισε καν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στους επόμενους μήνες. Με τον ίδιο τρόπο αποδομείτα­ι και το νέο κυβερνητικ­ό αφήγημα που διαβλέπει η Πειραιώς ότι επιχειρείτ­αι να στηθεί γύρω από την έξοδο της χώρας στις αγορές. «Η κυβέρνηση ζει σε παράλληλο σύμπαν», σχολίαζαν κύκλοι της Πειραιώς, επιμένοντα­ς ότι η κυβέρνηση εμφανίζει ως επιτυχία ένα μεγάλο ψέμα.

 ??  ?? Για τον κ. Μητσοτάκη υπάρχει και άλλος δρόμος και περνάει από το νοικοκύρεμ­α του κράτους και τις περικοπές δαπανών.
Για τον κ. Μητσοτάκη υπάρχει και άλλος δρόμος και περνάει από το νοικοκύρεμ­α του κράτους και τις περικοπές δαπανών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece