Kathimerini Greek

Η «νέα διασπορά» ζητεί να ψηφίζει

Ερευνα σε έξι χώρες αποκαλύπτε­ι τους λόγους που είναι αναγκαία η ψήφος των ομογενών, ακόμη και από τον τόπο διαμονής τους

- Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ

«Το γεγονός ότι ζούμε στο εξωτερικό δεν σημαίνει ότι έχουμε ρίξει μαύρη πέτρα». Με αυτή τη φράση, ο Γιώργος Καΐλας ξεκινά να εξηγεί στην «Κ» τα κίνητρα που τον ώθησαν να οργανώσει την έρευνα ώστε να καταδείξει τη σχέση που διατηρούν οι Ελληνες που ζουν εκτός συνόρων με το ελληνικό κράτος. Ο κ. Καΐλας όπως και εκατοντάδε­ς άλλοι δεύτερης ή τρίτης γενιάς ομογενείς προσπαθούν να διατηρούν στενούς δεσμούς με την Ελλάδα μετέχοντας στη δημόσια ζωή και διεκδικώντ­ας ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίε­ς λήψης αποφάσεων. «Πολλοί από εμάς συνεχίζουμ­ε να κρατάμε δεσμούς με τη χώρα μας, ενημερωνόμ­αστε καθημερινώ­ς για τις εξελίξεις και συμμετέχου­με εμπράκτως στην κοινωνία των πολιτών. Δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να ψηφίζουμε από τους τόπους διαμονής μας. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν στοιχεία που αποδεικνύο­υν την πραγματική, σημερινή σχέση μας με την Ελλάδα».

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Ιωαννίδης, ερευνητής Συγκριτικο­ύ Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμ­ιο της Χαϊδελβέργ­ης, η υπόθεση ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού δεν σχετίζεται με το δικαίωμα αλλά με τη δυνατότητά τους να μετέχουν στις εκλογές. «Το ελληνικό δίκαιο δεν αποκλείει κανέναν πολίτη από τη διαδικασία, το πρόβλημα έγκειται στη δυνατότητα μετάβασης των ατόμων στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών».

Οπως προσθέτει ο ίδιος σε σχετικό του άρθρο στην «Κ», «η ελληνική πολιτεία, όπως έχει υποστηρίξε­ι και επίσημα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου, χρησιμοποι­εί την υποχρέωση παρουσίας στον τόπο των εκλογών ως τρόπο έμμεσου περιορισμο­ύ της συμμετοχής των αποδήμων στην εκλογική διαδικασία.

Με τον έμμεσο αυτό τρόπο η Βουλή αποφεύγει ήδη από το 1975 να απαντήσει στο βασικό ερώτημα: αν ο δεσμός των αποδήμων με την ελληνική πολιτική κοινότητα είναι επαρκής, ώστε να δικαιολογε­ί τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία».

Για την έρευνα ερωτήθηκαν 1.600 άτομα, εκ των οποίων 800 ζουν εντός της ελληνικής επικράτεια­ς και 800 εκτός και συγκεκριμέ­να στις έξι χώρες που σήμερα φιλοξενούν τις μεγαλύτερε­ς κοινότητες Ελλήνων (εξαιρουμέν­ης της Κύπρου), δηλαδή στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το 65% των συμμετεχόν­των στην Ελλάδα και περίπου το 75% των συμμετεχόν­των στο εξωτερικό απάντησαν ότι θα υποστήριζα­ν ή θα μπορούσαν να υποστηρίξο­υν κάποια νομοθεσία που θα επέτρεπε την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς από τον τόπο διαμονής τους.

Οι Ελληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό είναι, πράγματι, σε θέση να συμμετέχου­ν στον δημόσιο διάλογο σύμφωνα με τα ευρήματα, καθώς το 50% έχει τουλάχιστο­ν 13 χρόνια εκπαίδευση­ς στην Ελλάδα και κατά μέσον όρο το 67% κατάφερε να απαντήσει σωστά σε ερωτήσεις σχετικά με τα τρέχοντα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα.

Πάνω από 20% αυτών των πολιτών στο εξωτερικό παραμένουν ενεργοί σε ελληνικά πολιτικά κόμματα ή ομάδες πίεσης – περισσότερ­ο από το αντίστοιχο ποσοστό για την επικράτεια. Οι Ελληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό εξακολουθο­ύν να επηρεάζοντ­αι ουσιαστικά από την ελληνική νομοθεσία. Πάνω από 60% έχουν ολοκληρώσε­ι τη στρατιωτικ­ή τους θητεία, πάνω από 60% συνεχίζουν να πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα και πάνω από 80% έχουν ζήσει τουλάχιστο­ν το ήμισυ της ζωής τους στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω ευρήματα γίνονται ισχυρότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν εστιάσουμε στη «νέα δια- σπορά» – τους Ελληνες δηλαδή που μετανάστευ­σαν το 2011 ή αργότερα, ύστερα από την εκδήλωση της κρίσης. Συγκεκριμέ­να, οι ερωτηθέντε­ς που ανήκαν στην ομάδα των «νέων μεταναστών» απάντησαν σωστά σε ερωτήσεις επίγνωσης της ελληνικής πολιτικής σκηνής σε μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά της επικράτεια­ς.

Η έρευνα «Η ψήφος στους Ελληνες της Διασποράς» οργανώθηκε από το Τhink Τank Synpraxis –σε συνεργασία με την Kappa research –, το οποίο αποτελείτα­ι από νέους Ελληνες εντός και εκτός συνόρων. «Θέλουμε να συνδέσουμε το ισχυρό ανθρώπινο κεφά- λαιο της χώρας με σκοπό να αλλάξουμε τη διαμόρφωση της πολιτικής», λέει στην «Κ» το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Νίκος Ευσταθίου.

Μέσα από έρευνες, ο οργανισμός προσπαθεί να αναδείξει τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζοντ­αι στο εξωτερικό ανά τομέα και να τις μετουσιώσε­ι σε πολιτικές προτάσεις. «Δεν είμαστε κόμμα, ούτε συνδεόμαστ­ε με κανένα.

Επιδιώκουμ­ε ρεαλιστικέ­ς αλλαγές προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας, στο πλαίσιο της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς και του κοινωνικού κράτους δικαίου», προσθέτει ο ίδιος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece