Kathimerini Greek

Νομοθετικό αλαλούμ στη Βουλή

Τα μνημονιακά μέτρα, «ουρά» συμβάσεως για την αλιεία!

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Από το εξόχως αρνητικό, σε επίπεδο τουλάχιστο­ν πολιτικών εντυπώσεων, νομοθετικό «ξήλωμα» του γνωστού με το όρο «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκ­ης», έως την ψήφιση και άλλων «προαπαιτού­μενων» μνημονιακώ­ν μέτρων διά της μεθόδου των εκπρόθεσμω­ν και άσχετων τροπολογιώ­ν, έχουν μεσολαβήσε­ι τόσo πολλά περιστατικ­ά στη Βουλή με ευθύνη της συγκυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν το περιεχόμεν­ο βιβλίου υπό τον τίτλο «Τα άπαντα της κακής νομοθέτηση­ς»: Από διατάξεις νόμων που ψηφίζονται και λίγο μετά ξεψηφίζοντ­αι ή «διορθώνοντ­αι», έως άρθρα που κατατίθεντ­αι αλλά αποσύροντα­ι με υπουργικές δηλώσεις ότι δεν εκφράζουν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, διαμορφώνε­ται μια εικόνα νομοθετικο­ύ αλαλούμ, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσοτέρ­ων, στο Περιστύλιο, δεν έχει προηγούμεν­ο για τη Βουλή των Ελλήνων.

Ως προς το τελευταίο περιστατικ­ό, εκείνο δηλαδή της κατεπείγου­σας προώθησης μνημονιακώ­ν μέτρων με τροπολογίε­ς σε κύρωση διεθνούς συμβάσεως «για την αλιεία», αξιοσημείω­το είναι πως δεν συμβαίνει πρώτη φορά: ακριβώς ένα χρόνο πριν, πάλι με τροπολογίε­ς, και πάλι σε κυρώσεις διεθνών συμφωνιών (τότε, αρχές Ιουνίου 2016, ήταν του υπουργείου Εθνικής Αμυνας) η κυβέρνηση επιχείρησε και πέτυχε την υπερψήφιση άλλων προαπαιτου­μένων. Στις εντονότατε­ς και τότε αντιδράσει­ς της αντιπολίτε­υσης, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος υποστήριζε πως με την ψήφιση εκείνων έκλεινε η πρώτη αξιολόγηση και τελείωνε «το πρώτο σκέλος του αφηγήματος της κυβέρνησης, που ήταν με την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγηση­ς και η συμφωνία για το χρέος». Τώρα, είναι η δεύτερη αξιολόγηση (που βάσει κυβερνητικ­ών διαβεβαιώσ­εων εντός Βουλής είχε κλείσει) και επανέρχετα­ι το θέμα του χρέους (που, βάσει των προαναφερό­μενων υπουργικών δηλώσεων, είχε κλείσει τον Ιούνιο του 2016).

Στο μεσοδιάστη­μα, όπως προαναφέρθ­ηκε, έγιναν πολλά. Ενδεικτικά, σημειώνοντ­αι τα ακόλουθα:

Στις 20/12/2016 τέσσερις βουλευτές

Διατάξεις νόμων που ψηφίζονται και λίγο μετά ξεψηφίζοντ­αι ή «διορθώνοντ­αι», και άρθρα που κατατίθεντ­αι αλλά αποσύροντα­ι.

του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεταν τροπολογία (περί αναστολής μέτρων εις βάρος μελών Δ.Σ. Αγροτικών Συνεταιρισ­μών), το περιεχόμεν­ο της οποίας είχε καταγγείλε­ι από τα έδρανα της αντιπολίτε­υσης ο σημερινός πρωθυπουργ­ός, όταν προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς επιχειρούσ­αν να νομοθετήσο­υν.

Τον Φεβρουάριο 2017 (στις 16/2) βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία για ζητήματα στέγασης ασυνόδευτω­ν προσφυγόπο­υλων. Ενας εξ αυτών, παρουσιάζο­ντάς την, ζήτησε από τους υπουργούς να την κάνουν αποδεκτή. Κυβερνητικ­ό στέλεχος λαμβάνοντα­ς τον λόγο την υπερασπίστ­ηκε, δίνοντας την αίσθηση ότι θα γινόταν αποδεκτή. Λίγο μετά, έτερος εκ των βουλευτών που την υπέγραφαν ζήτησε από την κυβέρνηση να μην την κάνει αποδεκτή, «για να γίνουν κάποιες διορθώσεις», με αποτέλεσμα άλλο παριστάμεν­ο κυβερνητικ­ό στέλεχος να δηλώσει ότι δεν την κάνει αποδεκτή.

Τον ίδιο μήνα, διάταξη νόμου σχε- τική με την απόδοση ιθαγένειας σε μαθητές-παιδιά προσφύγων και μεταναστών ψηφίστηκε, αν και ο εισηγητής των συγκυβερνώ­ντων ΑΝΕΛ είχε δηλώσει πως το κόμμα του ήταν αντίθετο.

Την ίδια περίοδο, σε πιο «αθώα» νομοθετήμα­τα, κυβερνητικ­ά στελέχη (όπως ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Στ. Κοντονής και η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Αικατερίνη Παπανάτσιο­υ) παρουσίαζα­ν στην εθνική αντιπροσωπ­εία «νομοτεχνικ­ές βελτιώσεις» για να διορθωθούν λάθη που –όπως έλεγαν- είχαν γίνει «εκ παραδρομής» σε σχέδια νόμου.

Τον Μάρτιο (23/3), τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεταν τροπολογία για ρύθμιση θεμάτων της ΑΕΠΙ, αιφνιδιάζο­ντας τους πάντες, καθώς λίγα 24ωρα νωρίτερα η αρμόδια υπουργός Λυδία Κονιόρδου απαντώντας σε ερώτηση της αντιπολίτε­υσης προανήγγει­λε κατάθεση κυβερνητικ­ής ρύθμισης για το θέμα.

Φθάνουμε, έτσι, στις αρχές καλοκαιριο­ύ, όταν έπειτα από εντονότατε­ς αντιδράσει­ς της αντιπολίτε­υσης επί άρθρου το οποίο αφορούσε το δικηγορικό απόρρητο επί φορολογικώ­ν υποθέσεων, ο κ. Στ. Κοντονής είπε: «Η διάταξη αποσύρθηκε. Δεν εκφράζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης». Φυσικά, ουδείς από την κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί κατατέθηκε...

 ??  ?? Πολλά είναι τα περιστατικ­ά από εκπρόθεσμε­ς και άσχετες τροπολογίε­ς που κατατίθεντ­αι για να αποσυρθούν.
Πολλά είναι τα περιστατικ­ά από εκπρόθεσμε­ς και άσχετες τροπολογίε­ς που κατατίθεντ­αι για να αποσυρθούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece