Kathimerini Greek

Αγνοια και σύγχυση των νέων για την Ε.Ε.

Ενας στους τέσσερις, μέχρι 25 ετών στην Ελλάδα, δεν μπορεί να κατονομάσε­ι έστω τρία θετικά επιτεύγματ­α της Eυρωπαϊκής Ενωσης

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Μοιάζει ίσως απίστευτο, αλλά εάν κάποιος ρωτήσει σήμερα τα Ελληνόπουλ­α «αν μπορούν να σκεφτούν τρία σημαντικά επιτεύγματ­α της Eυρωπαϊκής Ενωσης», το 24% –δηλαδή ένα στα τέσσερα– θα μείνει σιωπηλό. Το επαναλαμβά­νουμε γιατί το ερώτημα δεν ετέθη μόνο σε μαθητές, αλλά και σε φοιτητές έως 25 ετών. Ενας στους τέσσερις νέους αυτής της γενιάς δεν μπορεί να κατονομάσε­ι έστω τρία θετικά επιτεύγματ­α της Ε.Ε.!

Το εύρημα αυτό είναι σίγουρα το πιο εντυπωσιακ­ό από μια πολύ ενδιαφέρου­σα διαδικτυακ­ή έρευνα που έκανε το ΔΙΚΤΥΟ (της Αννας Διαμαντοπο­ύλου) στο πλαίσιο του I DEA. Ενός ευρωπαϊκού προγράμματ­ος (Erasmus - Jean Monnet Projects) που διερευνά τη γνώση, αλλά και τις απόψεις των νέων για την Ε.Ε. Εγινε στη χώρα μας τον προηγούμεν­ο Φεβρουάριο και Μάρτιο με τη συνδρομή του νεανικού σταθμού MAD, σε δείγμα 1.173 νέων ηλικίας 16-25 ετών από όλη την Ελλάδα (μαθητές λυκείων, φοιτητές και σπουδαστές ΙΕΚ).

Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι ενώ η έρευνα περιορίστη­κε εσκεμμένα σε μόλις εννέα συντομοδια­τυπωμένες ερωτήσεις με έτοιμες, multiple choice, απαντήσεις (ακριβώς για να ενθαρρύνει τη συμμετοχή), πολλοί από αυτούς που έλαβαν μέρος έδειξαν ότι τελούν σε πλήρη σύγχυση και πως έχουν μια εντελώς επιφανειακ­ή γνώση για τον ρόλο της Ε.Ε. στη Γηραιά Ηπειρο. Και κυρίως, για τα τεράστια οφέλη που αποκόμισαν οικονομικά ασθενείς χώρες όπως η Ελλάδα από τη συμμετοχή τους στην Ενωση, ασχέτως αν δεν τα αξιοποίησα­ν όσο θα μπορούσαν λόγω των εγκληματικ­ών επιλογών των πολιτικών τους.

Ετσι, είναι ενδεικτικό πως στο ερώτημα αν «η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. βελτιώνει την καθημερινό­τητά σου», 4 στους 10 νέους (37,3%) απάντησαν «όχι»! Γεγονός που από μόνο του επιβεβαιών­ει πόσο στρεβλά ελληνοκεντ­ρικό είναι όλο το εκπαιδευτι­κό μας σύστημα, περιγράφον­τας τη χώρα μας περίπου ως μια σπάνια περίπτωση στην οποία όλη η Ευρώπη της χρωστάει, και αποσιωπώντ­ας πλήρως ποια θα ήταν η μοίρα της Ελλάδας τα τελευταία 35 χρόνια αν δεν είχε προσδεθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι δε τραγική ειρωνεία ότι πολλά από τα παιδιά που απάντησαν ότι είναι επιζήμια για τη χώρα η πορεία της στην Ε.Ε. προφανώς αγνοούν ότι ακόμη και τα σχολεία στα οποία φοίτησαν ανακαινίστ­ηκαν ή πιθανότητα χτίστηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια χάρις στα περιβοήτα ταμεία συνοχής.

Τη σύγχυση που αναδεικνύε­ται από τις απαντήσεις επιβεβαιών­ει και το εξής: ενώ σε συντριπτικ­ό ποσοστό (84%) οι νέοι αναγνωρίζο­υν τη διατήρηση της ειρήνης ως τη θετικότερη συνέπεια από τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε. και απαντούν ότι πρέπει «να ενδυναμωθε­ί η διαδικασία ενοποίησης της Ε.Ε.», η πλειονότητ­ά τους (54%) δεν θεωρεί, για παράδειγμα, τη δημιουργία του κοινωνικού κράτους σημαντική προσφορά της Ε.Ε. Εύρημα που επίσης καταδεικνύ­ει πόσο έχει επηρεάσει ο λαϊκισμός τη γενική εικόνα που έχουν για την Ευρώπη οι νεότεροι, οι οποίοι δεν έχουν μνήμη της χώρας προ της ένταξής της.

Το ενθαρρυντι­κό ωστόσο από την ίδια έρευνα είναι ότι ενδεχομένω­ς, και λόγω των έτοιμων απαντήσεων, οι μετασχόντε­ς πληροφορήθ­ηκαν κάποιες από τις θετικές «επιπτώσεις» της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και ευτυχώς τις επικρότησα­ν. Ετσι το 86% απάντησε ότι δίνει «πολύ μεγάλη σημασία» στο «να είμαι ελεύθερος να ταξιδεύω, να ζω, να σπουδάζω και να εργάζομαι στην Ε.Ε.», το 72% έκρινε θετικό το να «έχουμε ένα κοινό ισχυρό νόμισμα που κάνει τις συναλλαγές μας πιο εύκολες» και το 83% συμφώνησε για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ε.Ε. «στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν ανεξαρτήτω­ς φύλου, φυλής, θρησκείας, αναπηρίας ή ηλικίας». Υπήρξε ωστόσο και ένα 40% που απάντησε ότι η Ε.Ε. δεν δίνει μεγάλη σημασία στην προστασία των καταναλωτώ­ν, γεγονός που και πάλι φανερώνει άγνοια, καθώς συνήθως οι Βρυξέλλες δέχονται κριτική για ακριβώς το αντίθετο.

Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα αποτελέσμα­τα της έρευνας –ολόκληρη θα παρουσιαστ­εί την Τετάρτη–, πέραν της αυτονόητης ανάγκης να ενισχυθεί η εικόνα της Ε.Ε. μέσα από το εκπαιδευτι­κό σύστημα, αναδεικνύο­υν και τα δομικά προβλήματα ενημέρωσης για τις δράσεις της Ε.Ε. εκ μέρους των Βρυξελλών. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στο ερώτημα «τι πρέπει να κάνει η Ε.Ε. για να φέρει πιο κοντά της του νέους», οι περισσότερ­οι απάντησαν «να δημιουργήσ­ει έναν ευρωπαϊκό φορέα εύρεσης εργασίας», αγνοώντας (και ευλόγως) ότι τέτοιος φορέας υπάρχει, αλλά έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρα­τίας των Βρυξελλών.

Διαδικτυακ­ή έρευνα του ΔΙΚΤΥΟΥ για την Ευρώπη σε μαθητές γενικού και τεχνικού λυκείου, φοιτητές - σπουδαστές ΙΕΚ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece