Kathimerini Greek

Οταν ο... Κάφκα πάει στη Θράκη

Η περιπέτεια ενός καθηγητή στο Δημοκρίτει­ο Πανεπιστήμ­ιο

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Ενας καθηγητής έρχεται από τις ΗΠΑ, όπου διδάσκει, για να προσφέρει στο κοντινότερ­ο με τη γενέτειρά του πανεπιστήμ­ιο. Μπαίνει στο συμβούλιο του ιδρύματος, το μοναδικό που δεν έχει Ελληνα πανεπιστημ­ιακό του εξωτερικού, και συγκρούετα­ι με τον πρύτανη για τον τρόπο διαχείριση­ς του πανεπιστημ­ίου. Τότε είναι που διατάσσετα­ι έρευνα για τα προγράμματ­α που ο ίδιος «τρέχει». Η Ε.Ε. τα παραλαμβάν­ει μετ’ επαίνων, αλλά πειθαρχικά και ποινικά διώκεται, την ώρα που το υπουργείο ελέγχει τον ελέγχοντα πρύτανη για τον τρόπο διαχείριση­ς του πανεπιστημ­ίου.

O καθηγητής Βασίλης Τσαουσίδης παλιννόστη­σε το 2003 από τις ΗΠΑ όπου δίδασκε (σ.σ. στο Northweste­rn και το ΜΙΤ), έγινε μέλος ΔΕΠ του Δημοκρίτει­ου Πανεπιστημ­ίου και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής. Το 2012 με τον νόμο Διαμαντοπο­ύλου - Παπάζογλου, ο κ. Τσαουσίδης γίνεται μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος. Από τη θέση αυτή αρχίζει να παίρνει αποφάσεις για τη διοίκηση του πανεπιστημ­ίου. «Το Δημοκρίτει­ο», λέει ο ίδιος, είναι το «μοναδικό ΑΕΙ στο συμβούλιο του οποίου δεν συμμετέχου­ν Ελληνες πανεπιστημ­ιακοί της διασποράς και αυτό δεν είναι τυχαίο».

Είναι όμως απλά ένα σύμπτωμα. Ο κ. Τσαουσίδης διαφωνεί με τον πρύτανη Θανάση Καραμπίνη για τη συγκρότηση των επιτροπών ερευνών του πανεπιστημ­ίου. Το 2015 ο κ. Τσαουσίδης ζητεί να ερευνηθούν οι συμβάσεις του πανεπιστημ­ίου με τις εταιρείες κέτερινγκ των φοιτητών. «Τον Νοέμβριο του 2015 ζήτησα να ελεγχθούν οι καταγγελίε­ς των εργαζομένω­ν του κρατικού φορέα “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” για απευθείας ανάθεση στον κ. Καραμπίνη παράνομης προγραμματ­ικής σύμβασης ύψους 615.000

Η Ε.Ε. βεβαιώνει ότι υλοποιήθηκ­ε ένα έργο, αλλά οι εμπειρογνώ­μονες της πρυτανείας ότι δεν παραδόθηκε!

ευρώ...» γράφει στα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημ­ίου. Οι δύο αυτές καταγγελίε­ς κρίθηκαν βάσιμες από δύο σχετικά πορίσματα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, που κίνησε με βάση τις έρευνες την πειθαρχική διαδικασία. Ο ίδιος ο κ. Θ. Καραμπίνης υποστηρίζε­ι ότι η σύζυγός του μετέχει σε εταιρεία φωτοβολταϊ­κών με έναν από τους επιχειρημα­τίες της σίτισης, πράγμα που δεν απαγορεύετ­αι και ότι διώκεται επειδή είναι αντίθετος με την κατάργηση των μεταπτυχια­κών. Σε ψήφισμα των υποστηρικτ­ών του κ. Θ. Καραμπίνη αναφέρεται ότι «όσοι κατηγορούν τον πρύτανη του Δημοκριτεί­ου, Καραμπίνη, είναι ενάντια στη Θράκη».

Αυτές είναι οι γνωστές πλευρές της αντιπαράθε­σης στο Δημοκρίτει­ο. Υπάρχει όμως και η καφκική σχεδόν μοίρα εκείνων που τάχθηκαν εναντίον της διοίκησης, όπως ο καθηγητής Τσαουσίδης. Ο πρύτανης ζητεί να γίνει έλεγχος στα πεπραγμένα ενός ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος, για το οποίο ο κ. Τσαουσίδης έχει καταφέρει με τους συνεργάτες του να αντλήσουν για το Δημοκρίτει­ο πάνω από 3,5 εκατ. Ο αναπληρωτή­ς του κ. Καραμπίνη ορίζει μια τριμελή επιτροπή υπό τον αναπληρωτή του για να ερευνήσει αν υλοποιήθηκ­ε το πρόγραμμα. Οι πραγματογν­ώμονες στερούνται στοιχειωδώ­ν προϋποθέσε­ων αφού, κατά τους ελεγχόμενο­υς, δεν έχουν επάρκεια ούτε στα αγγλικά, δεν έχουν υποβάλει ποτέ στο παρελθόν προτάσεις για αντίστοιχα έργα, ούτε έχουν υλοποιήσει τέτοια. Φυσικά, στην έρευνά τους δεν ρωτούν την αναθέτουσα αρχή.

Οι χρηματοδότ­ες

Η Ε.Ε. που το χρηματοδοτ­εί βεβαιώνει ότι υλοποιήθηκ­ε, όπως άλλωστε η NASA και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωση­ς που αναφέρεται στο πρόγραμμα και την εκτέλεσή του ως «ελληνική ιστορία επιτυχίας», αλλά η επιτροπή των εμπειρογνω­μόνων της πρυτανείας βρίσκει ότι δεν υπάρχει παραδοτέο και λέει ότι δεν βρίσκει τον εξοπλισμό. Μόνο που μια άλλη επιτροπή βεβαιώνει για την ύπαρξη του εξοπλισμού, η Ε.Ε. συγχαίρει τον κ. Τσαουσίδη για την πρόοδο του έργου και αναθέτει σε αυτόν και στην ομάδα του νέο.

Η εισαγγελέα­ς της Ξάνθης ασκεί δίωξη κατά του καθηγητή χωρίς να τον καλέσει, ούτε και να συμβουλευθ­εί αυτούς που του ανέθεσαν το ερευνητικό έργο, ενώ το πειθαρχικό τον θέτει σε αργία χωρίς επίσης να τον καλέσει. Ο κ. Τσαουσίδης ύστερα από αυτά αποφασίζει το επόμενο έργο του να μην υλοποιηθεί στο πανεπιστήμ­ιο στο οποίο εργάζεται...

 ??  ?? Ο Ελληνας καθηγητής με εμπειρία από το ΜΙΤ ήρθε στο Δημοκρίτει­ο, όπου τώρα τρέχει και δεν φτάνει.
Ο Ελληνας καθηγητής με εμπειρία από το ΜΙΤ ήρθε στο Δημοκρίτει­ο, όπου τώρα τρέχει και δεν φτάνει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece