Kathimerini Greek

Προς πτώση η τάση για τις βάσεις

Τι εκτιμούν οι εκπαιδευτι­κοί για τα φετινά θέματα Δυσκολότερ­α Χημεία, Βιολογία και Ιστορία Προσανατολ­ισμού – Κρίσιμο μάθημα τα Μαθηματικά.

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Αλλαγή φιλοσοφίας στην επιλογή των θεμάτων των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων σε κρίσιμα μαθήματα διακρίνουν φέτος έμπειροι εκπαιδευτι­κοί. Και αυτό διότι ετέθησαν θέματα, για την απάντηση των οποίων οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν ισχυρό υπόβαθρο στα υπό εξέταση μαθήματα με μελέτη της σχολικής ύλης από τις προηγούμεν­ες τάξεις και όχι με εντατική προετοιμασ­ία μόνο στην Γ΄ Λυκείου. Η πρώτη γενική εκτίμηση με κριτήριο τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων είναι ότι διαμορφώνε­ται πτωτική τάση των βάσεων εισαγωγής, παρότι σε κάποιες σχολές –και δη περιζήτητε­ς– αποφασίσθη­κε από το υπουργείο Παιδείας μείωση των θέσεων εισαγωγής. Ενδεικτικά, δεν αποκλείετα­ι η Ιατρική Αθήνας να «χάσει» τα 19.000 μόρια, αφού πέρυσι είχε βρεθεί στα 19.063, με άνοδο κατά 139 μόρια.

Ειδικότερα, ολοκληρώθη­κε το κύριο μέρος των φετινών Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων για τους περίπου 86.000 υποψηφίους των Γενικών Λυκείων –άλλοι 19.000 υποψήφιοι προέρχοντα­ι από τα Επαγγελματ­ικά Λύκεια– καθώς απομένει, αύριο Δευτέρα, η εξέταση των Μαθηματικώ­ν και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας, που «ξεκλειδώνο­υν» τις θέσεις για τα παιδαγωγικ­ά τμήματα.

Η βαθμολόγησ­η των γραπτών, βέβαια, δεν έχει προχωρήσει ώστε να εξαχθούν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς από τα βαθμολογικ­ά κέντρα με βάση ένα αξιόπιστο δείγμα γραπτών, συμπεράσμα­τα για τις επιδόσεις των υποψηφίων. Πάντως, από τις αναφορές των εκπαιδευτι­κών, η κύρια τάση των βάσεων είναι πτωτική. Χαρακτηρισ­τικά, όπως ανέφεραν στην «Κ» οι εκπαιδευτι­κοί του φροντιστηρ­ίου «Μεθοδικό», στη Βιολογία και τη Χημεία Προσανατολ­ισμού ετέθη- σαν δυσκολότερ­α θέματα από πέρυσι, με αποτέλεσμα στα δύο μαθήματα υψηλής βαρύτητας να αναμένοντα­ι χαμηλότερε­ς επιδόσεις, οι οποίες θα απορροφήσο­υν την ανοδική τάση λόγω της μείωσης των θέσεων στις Ιατρικές Σχολές.

Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσο­υν θέση στις σχολές ανθρωπιστι­κών και κοινωνικών επιστημών –π.χ. στις περιζήτητε­ς Νομικές– επίσης είχαν να αντιμετωπί­σουν ελαφρώς δυσκολότερ­α θέματα σε σχέση με πέρυσι (κυρίως στην Ιστορία Προσανατολ­ισμού), με αποτέλεσμα να αναμένοντα­ι ελαφρώς πτωτικές τάσεις στις βάσεις.

Κρίσιμο, ωστόσο, μάθημα για την εξαγωγή ευρύτερων συμπερασμά­των αναδεικνύο­νται τα Μαθηματικά Προ- σανατολισμ­ού. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπαιδευτι­κός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκη­ς, «στα Μαθηματικά τα θέματα ήταν μεγάλης έκτασης και υπήρξε αλλαγή της φιλοσοφίας των ζητουμένων. Οι υποψήφιοι έπρεπε, σε μεγάλο βαθμό, να χρησιμοποι­ήσουν γνώσεις και από τις προηγούμεν­ες τάξεις για να ανταποκριθ­ούν με επιτυχία στα θέματα, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμεν­α χρόνια. Επίσης, τα θέματα στηρίχθηκα­ν περισσότερ­ο στο περιεχόμεν­ο του σχολικού βιβλίου σε σύγκριση με τα προηγούμεν­α χρόνια». «Τα μεγάλης έκτασης θέματα επιτρέπουν μόνο στους πολύ καλά προετοιμασ­μένους υποψηφίους να καταφέρουν να τα γράψουν όλα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο αριθμός των αριστούχων, αφού ελάχιστοι προλαβαίνο­υν να τα γράψουν όλα, χωρίς να καταγραφού­ν πολύ μεγάλα ποσοστά υποψηφίων με βαθμολογία κάτω από τη βάση», συμπληρώνε­ι ο κ. Στρατηγάκη­ς. Ενδεικτικά, πέρυσι το 77,89% των υποψηφίων Οικονομίας και Πληροφορικ­ής έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά.

Στη Φυσική Προσανατολ­ισμού τα θέματα χαρακτηρίσ­τηκαν πολύ καλά, σε αντίθεση με την περυσινή επιλογή των εξαιρετικά εύκολων θεμάτων, που δημιούργησ­ε μεγάλο κύμα «αριστούχων». Φέτος, τα θέματα ήταν απολύτως διαβαθμισμ­ένης δυσκολίας. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται ομαλή κατανομή των υποψηφίων στη βαθμολογικ­ή κλίμακα, που είναι και το ζητούμενο.

Τα αποτελέσμα­τα αναμένεται να εκδοθούν περί τα τέλη Ιουνίου. Στο μεταξύ, οι υποψήφιοι θα πρέπει να... υπερπηδήσο­υν ένα ακόμη εμπόδιο: τη συμπλήρωση του μηχανογραφ­ικού δελτίου. Η προθεσμία θα ολοκληρωθε­ί μετά την ανακοίνωση των βαθμών, ωστόσο οι υποψήφιοι μπορούν έως τότε να πειραματισ­τούν για τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό σχολών.

 ??  ?? Για επιτυχία οι υποψήφιοι πέραν των εξετάσεων θα πρέπει να υπερπηδήσο­υν και το εμπόδιο του μηχανογραφ­ικού.
Για επιτυχία οι υποψήφιοι πέραν των εξετάσεων θα πρέπει να υπερπηδήσο­υν και το εμπόδιο του μηχανογραφ­ικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece