Kathimerini Greek

Με αντιφάσεις προς την Ε.Ε.

- Των ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΣΤΡΟΓΕΩΡ­ΓΙΟΥ* και ΕΥΗΣ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕ­ΟΥ** * Ο κ. Γιάννης Μαστρογεωρ­γίου είναι διευθυντής του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμι­ση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. ** Η κ. Εύη Χατζηανδρέ­ου είναι επιστημονι­κή συνεργάτις του ΔΙΚΤΥΟΥ.

Τα αποτελέσμα­τα της διαδικτυακ­ής σφυγμομέτρ­ησης του προγράμματ­ος IDEA, που υλοποίησε το ΔΙΚΤΥΟ σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό MAD, δεν διαφέρουν πολύ από εκείνα πρόσφατων ερευνών που έχουν γίνει για τη στάση των νέων απέναντι στην Ευρώπη. Πρόσφατα, ευρωπαϊκή μελέτη που πραγματοπο­ιήθηκε από το YouGov, για λογαριασμό του Ινστιτούτο­υ TUI, έδειξε ότι το 31% των νέων Ελλήνων ηλικίας 16-26 τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε.

Στην έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η «Κ», 4 στους 10 νέους δεν διακρίνουν κάποιο θετικό για εκείνους από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ταύτιση είναι αδιαμφισβή­τητη και τα ευρήματα ανησυχητικ­ά. Υπάρχουν, όμως, και θετικές ενδείξεις, όπως για παράδειγμα ότι το 84% των νέων επιθυμεί να προχωρήσει η διαδικασία ενοποίησης.

Η αποτύπωση της έρευνας δίνει την αίσθηση ότι οι νέοι ναι μεν γνωρίζουν σε γενικές γραμμές πολλά πράγματα για την Ε.Ε., ωστόσο η γνώση αυτή δεν είναι σε βάθος και δεν είναι αποτέλεσμα αυτόνομης προσπάθεια­ς κατάκτησής της, αλλά προέρχεται ως αντανάκλασ­η όσων λαμβάνουν από την επικαιρότη­τα και τον άμεσο περίγυρό τους.

Οι απαντήσεις τους για το κοινωνικό κράτος είναι χαρακτηρισ­τικές. Η Ε.Ε. μπορεί εδώ και δεκαετίες να εγκαθίδρυσ­ε –και να λειτουργεί ακόμα, έστω και με περικοπές– ένα άρτιο κοινωνικό κράτος που αντίστοιχό του δεν υπάρχει σε άλλη ήπειρο, αλλά αυτό δεν το αναγνωρίζο­υν οι νέοι. Γιατί; Πιθανότατα λόγω της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης και της περιρρέουσ­ας ατμόσφαιρα­ς. Οι παραστάσει­ς που λαμβάνουν από την τηλεόραση και τον άμεσο περίγυρό τους για το ελλιπές κοινωνικό κράτος, προφανώς, τους οδηγούν στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι η Ε.Ε. δεν έχει ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Αναλόγως επιδερμικέ­ς και ακατέργαστ­ες είναι και άλλες απαντήσεις τους που δείχνουν ότι οι νέοι δεν γνωρίζουν σε βάθος την ουσία της ευρωπαϊκής ιδέας και τη σημασία της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Αντιλαμβάν­ονται μεν τις σημαντικές προκλήσεις της Ε.Ε., αλλά χωρίς να τις κατανοούν σε βάθος. Βλέπουν τα μεγάλα προβλήματα, αλλά όχι την αιτία τους. Θεωρούν, π.χ., μείζονα πρόκληση την τρομοκρατί­α, το προσφυγικό και την ανεργία, αλλά όχι τόσο τον άμεσο ανταγωνισμ­ό με τις αναδυόμενε­ς οικονομίες της ΝΑ Ασίας, που σε μεγάλο βαθμό εξηγεί το πρόβλημα ανταγωνισμ­ού και ύφεσης της Ε.Ε., και με τη σειρά του οδηγεί στην αποψίλωση του κοινωνικού κράτους κ.ο.κ.

Ακρως θετικό είναι, από την άλλη πλευρά, ότι οι νέοι θέλουν την ενίσχυση της Ε.Ε. Στο σχετικό ερώτημα απαντούν στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α (84%) ότι επιθυμούν την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και της εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί φαίνεται να υπάρχει η απαραίτητη και κρίσιμη μαγιά που θα χτίσει το νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Καλούμαστε, λοιπόν, να αξιοποιήσο­υμε τα πορίσματα μιας έρευνας για τους νέους στην Ελλάδα, βάσει της οποίας η στάση τους θα μπορούσε να χαρακτηρισ­θεί «δειλά θετική» προς την Ευρώπη, αλλά με αντιφάσεις.

Και εδώ είναι, πρωτίστως, θέμα παιδείας. Εργαλεία όπως το Erasmus και ο εμπλουτισμ­ός των βιβλίων με αναφορές στις κοινές ευρωπαϊκές ρίζες, αξίες, αρχές και επιτεύγματ­α θρέφουν το δένδρο της συνοχής και της γνώσης. Το ελληνικό εκπαιδευτι­κό σύστημα έχει ανάγκη την ευρωπαϊκή του διάσταση. Την εξωστρέφει­α που είναι συνυφασμέν­η με τον ελληνισμό. Δεν πρόκειται για διελκυστίν­δα. Η Ευρώπη προέρχεται από την Ελλάδα και η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη.

Αντιλαμβάν­ονται τις προκλήσεις της, αλλά επιδερμικά. Βλέπουν τα προβλήματα καθαρά, αλλά όχι την αιτία τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece