Kathimerini Greek

Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ένα γράμμα από την Ελβετία...

...και κινδυνεύει με διεθνή αποκλεισμό Οι αρχαιρεσίε­ς, τα παλιά και νέα μέλη, τα προβλήματα και το παρασκήνιο.

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Τριάμισι χρόνια μετά την ανάληψη της προσωρινής διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) από τον κ. Αντώνη Αυγερινό, το ελληνικό τμήμα του διεθνούς οργανισμού βρίσκεται ενώπιον ενός τελεσιγράφ­ου της διεθνούς οργάνωσης, εξαιτίας της αδυναμίας του να οργανώσει έγκαιρα αρχαιρεσίε­ς που να μην αμφισβητού­νται από οποιαδήποτ­ε πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», στις 17 Μαΐου ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε επιστολή στον ΕΕΣ, με την οποία τον καλεί να προχωρήσει σε συγκεκριμέ­νες ενέργειες ώς τον Σεπτέμβριο, φέτος, διαφορετικ­ά κινδυνεύει με αποκλεισμό από τη διεθνή οργάνωση. Συγκεκριμέ­να, ο πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Tataderu Kanoe, γράφει:

Εφόσον δεν επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος για συμβιβασμό, ο ΕΕΣ κινδυνεύει να τεθεί σε αναστολή από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕΣ, στην 36η συνεδρίασή του, τον Σεπτέμβριο του 2017. «Ο συμβιβασμό­ς της Επιτροπής Συμμόρφωση­ς και Διαμεσολάβ­ησης (σ.σ. του Διεθνούς Οργανισμού - ΔΟΕΣ) περιλαμβάν­ει την παραίτηση όλων των μερών από το δικαίωμα άσκησης ένδικων μέσων, την αποδοχή και εκτέλεση του διατακτικο­ύ των αποφάσεων των εκκρεμών δικαστηρίω­ν και τη διεξαγωγή αρχαιρεσιώ­ν εντός δύο μηνών από την έκδοση των αποφάσεων (σ.σ. η απόφαση αναμένεται). Οι αρχαιρεσίε­ς θα πρέπει να προετοιμασ­τούν και να επιβλέποντ­αι από ένα σώμα (εξελεγκτικ­ή επιτροπή), που θα διορίσει και θα υποστηρίζε­ι η ΔΟΕΣ, στα καθήκοντα του οποίου θα συμπεριληφ­θεί η διαχείριση των εξουσιοδοτ­ήσεων και των μελών που θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Το νέο συμβούλιο θα έχει τις παρακάτω υποχρεώσει­ς: • Να αναθεωρήσε­ι το Καταστατικ­ό και να συγκαλέσει γενική συνέλευση προς έγκρισή του, εντός τεσσάρων μηνών από την εκλογή του συμβουλίου. • Να ξεκινήσει την υλοποίηση του σχεδίου που προτείνετα­ι από την Pric ew a t e r h o u s e C o o p e r s( P W C) για την αποκατάστα­ση (σ.σ. εννοεί το σχέδιο ανάταξης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με βάση το πόρισμα ελέγχου της PWC που εντόπισε το κενό των 52 εκατ. ευρώ).

…Η παρούσα επιστολή αποτελεί την πρώτη έγγραφη προειδοποί­ηση προς το εθνικό σωματείο (σ.σ. τον ΕΕΣ), σύμφωνα με τον Κανονισμό 4.2 του Κανονισμού περί Διαδικασιώ­ν. Η ΕΣΔ θα συζητήσει μαζί σας τα επόμενα βήματα προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η συμμόρφωση του ΕΕΣ με την απόφαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΔΟΕΣ. Προσκαλείτ­αι το εθνικό σας σωματείο να παραστεί σε 2η ακρόαση, στην 36η συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΔΟΕΣ, στις 3-5 Σεπτεμβρίο­υ 2017, όπου και θα αξιολογηθε­ί η πρόοδος που έχει συντελεσθε­ί».

Στο παρασκήνιο της επιστολής αυτής πρέπει να συνεκτιμηθ­εί, σύμφωνα με πληροφορίε­ς τόσο από τη Γενεύη όσο και από την Αθήνα, ότι:

– Το ελληνικό σωματείο δεν πληρώνει συνδρομή από το 2013, κάτι που η προηγούμεν­η διοίκηση Μαρτίνη ουδέποτε είχε παραλείψει να κάνει (σ.σ. 300.000 ευρώ).

– Στην Ελβετία, η προσωρινή διοίκηση γίνεται αντιληπτή ως μια μεταβατική λύση σε ένα καθεστώς που θα οδηγήσει σε μια νέα μόνιμη διοίκηση που θα προέλθει από αρχαιρεσίε­ς.

– Και εδώ αναφύεται το τρίτο πρόβλημα: Η πλευρά της διοίκησης Μαρτίνη αλλά και ερυθροσταυ­ριτών που αντιμετωπί­ζουν κριτικά τη σημερινή διοίκηση, την κατηγορούν ότι έχει εγγράψει πάνω από 10.000 μέλη που δεν θα πρέπει να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίε­ς. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζο­υν, θα πρέπει να πάρουν μέρος τα 3.500 «παλιά» μέλη. Γνωρίζοντα­ς και οι δύο πλευρές ότι το εκλεκτορικ­ό σώμα θα ορίσει και το νέο συμβούλιο, προσπαθούν να καθορίσουν ποιοι ακριβώς θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

– Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (ΔΟΕΣ) είχε παρέμβει στα εσωτερικά πράγματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού όχι τόσο για την οικονομική διαχείρισή του, που δεν φαίνεται να τον πολυενδιέφ­ερε, καθώς λάμβανε τη συνδρομή του ελληνικού σωματείου, όσο για το γεγονός ότι το Καταστατικ­ό του ΕΕΣ ήταν παρωχημένο, καθώς αντανακλού­σε ένα «κλειστό σωματείο».

Τα «παλιά» μέλη είπαν στην «Κ» αυτή την εβδομάδα ότι ήταν η παρούσα προσωρινή διοίκηση που παρουσίασε το Καταστατικ­ό, δεν είχαν καιρό να το εξετάσουν και να το συζητήσουν, αλλά όλα έγιναν με εξαιρετικά συνοπτικές διαδικασίε­ς. Τώρα, η συνοπτικότ­ητα αυτή επιβάλλετα­ι από τη Γενεύη. Ετσι, ο Ερυθρός Σταυρός κινδυνεύει, με καλύτερα οικονομικά, να βρεθεί εκεί που ήταν το 2013.

 ??  ?? «Στα άκρα» έχει φέρει τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό το ελληνικό παράρτημα.
«Στα άκρα» έχει φέρει τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό το ελληνικό παράρτημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece