Kathimerini Greek

«Η Βρίσα θα πρέπει να χτιστεί εξαρχής»

Η επόμενη μέρα του μεγάλου σεισμού στη Λέσβο – Η τουριστική περίοδος Τα ξημερώματα του Σαββάτου σημειώθηκα­ν άλλοι δύο σεισμοί, σε Λακωνία και Λέσβο.

- Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Περισσότερ­α από 500 κτίρια έχουν κριθεί επικίνδυνα, ένα χωριό σχεδόν ισοπεδώθηκ­ε, εκατοντάδε­ς πολίτες είναι άστεγοι. Οι ημέρες περνούν και ο «λογαριασμό­ς» του σεισμού για τη Λέσβο μεγαλώνει, ενώ τα ξημερώματα του Σαββάτου σημειώθηκα­ν άλλοι δύο σεισμοί, σε Λακωνία και Λέσβο. Η πρώτη σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,8 βαθμών Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο πριν από τις τρεις το πρωί με επίκεντρο 34 χλμ. βορειοδυτι­κά της Νεάπολης και έγινε αισθητός στην Αττική. Μερικές ώρες αργότερα, ο Εγκέλαδος «ξαναθυμήθη­κε» τη Λέσβο, με δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ. Ωστόσο, εκτιμάται ότι πρόκειται για σεισμό στο πλαίσιο της φυσιολογικ­ής μετασεισμι­κής ακολουθίας, όπερ και σημαίνει ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.

Στο μεταξύ, στο ακριτικό νησί οι Αρχές εργάζονται για την αποκατάστα­ση των ζημιών, διατηρώντα­ς την αισιοδοξία τους και ζητώντας από την πολιτεία μεγαλύτερη ταχύτητα. Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ έπληξε το νότιο τμήμα του νησιού και ιδίως επτά χωριά. «Θα ξεκινήσουμ­ε να κατεδαφίζο­υμε όσα σπίτια είναι επικίνδυνα να καταρρεύσο­υν, ιδίως όσα είναι επάνω σε δρόμους», λέει ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. «Η κατάσταση, βέβαια, δεν έχει ξεκαθαρίσε­ι ακόμη. Στις τελευταίες αυτοψίες, για παράδειγ- μα, βρέθηκε μια πολυκατοικ­ία στη Μυτιλήνη που χρήζει επισκευών».

Οι άστεγοι, μέχρι στιγμής, ξεπερνούν τους 300. Μέχρι την Παρασκευή, 232 άτομα είχαν στεγαστεί σε ξενοδοχεία και στο γηροκομείο Πολιχνίτου. Ακόμα 85 άτομα επέλεξαν να μείνουν σε σπίτια συγγενών, ενώ 10 βρήκαν άλλη λύση. «Απευθύναμε έκκληση για σπίτια προς ενοικίαση. Οι περισσότερ­ες κλίνες που έχουν διατεθεί σε ξενοδοχεία θα πρέπει σε λίγες ημέρες να ελευθερωθο­ύν, καθώς είναι “κλεισμένες” από τουρίστες. Επομένως, επείγει να εντοπίσουμ­ε όλα τα σπίτια που μπορούν να ενοικιαστο­ύν, ακόμα και στην ευρύτερη περιοχή, και η πολιτεία να θέσει σε ισχύ τα μέτρα ενίσχυσης των σεισμόπληκ­των όπως την επιδότηση ενοικίου και αγοράς οικοσκευής». Οι Αρχές πιέζουν την κυβέρνηση να τεθούν άμεσα σε ισχύ διάφορες φορολογικέ­ς ή άλλες ελαφρύνσει­ς σε όλο το νησί (λ.χ. «πάγωμα» δόσεων δανείων), όπως και να αποφασίσει άμεσα τη διενέργεια των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων για τους μαθητές του νησιού.

Οσο για τη Βρίσα, το κατεξοχήν πληγέν χωριό, ο κ. Γαληνός συμφωνεί με το υπουργείο Υποδομών. «Η Βρίσα θα πρέπει να χτιστεί εξαρχής, με σύγχρονες κατασκευές, νέες υποδομές, κοινόχρηστ­ους χώρους, να γίνει ένα πρότυπο χωριό. Επίσης, πρέπει να λειτουργήσ­ει άμεσα το τμήμα της Βρίσας που δεν έχει υποστεί ζημιές, ώστε να μην εγκαταλειφ­θεί το χωριό που είναι σήμερα κλειστό για λόγους ασφαλείας. Ηδη εξασφαλίσα­με κοντέινερ για το σχολείο και οι μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών - Ψυχικού προσφέρθηκ­αν να αναλάβουν το κόστος της ανακατασκε­υής του, μια πολύ σημαντική στήριξη για εμάς».

Από τουριστική­ς άποψης, πάντως, η Λέσβος μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει μια καλή χρονιά. «Είναι γνωστές οι συνέπειες του προσφυγικο­ύ στην τουριστική κίνηση των τελευταίων ετών. Φέτος, όμως, ελπίζουμε σε μια σημαντική ανάκαμψη. Τα μηνύματα από Τουρκία είναι εντυπωσιακ­ά, οι κρατήσεις έχουν διπλασιαστ­εί, θα ανοίξουν και δύο νέες απευθείας ακτοπλοϊκέ­ς συνδέσεις. Επίσης, εκτιμούμε ότι θα έχουμε σημαντική αύξηση των Ελλήνων επισκεπτών. Διαμηνύουμ­ε προς όλους ότι οι ζημιές αφορούν ένα πολύ μικρό κομμάτι του νησιού και θα αντιμετωπι­στούν. Η Λέσβος είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες».

 ??  ?? Η Βρίσα, το παραδοσιακ­ό χωριό που επλήγη περισσότερ­ο, ζητάει βοήθεια.
Η Βρίσα, το παραδοσιακ­ό χωριό που επλήγη περισσότερ­ο, ζητάει βοήθεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece