Kathimerini Greek

Η ευτυχία για τη 13χρονη Μαριάν

Οι Νορβηγοί χρηματοδοτ­ούν προγράμματ­α ενσωμάτωση­ς

- Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ

«Στηνκυβέρν­ησήμας δεχόμαστε μεγάλη πίεση σχετικά με την Ελλάδα», ομολόγησε στην «Κ» η υφυπουργός Eξωτερικών της Νορβηγίας, Marit Berger Rosland. «Μας ρωτάνε συνεχώς τι κάνουμε για να σας βοηθήσουμε και εάν κάνουμε αρκετά. Ηταν όμως εξαρχής και η δική μας πεποίθηση πως το μεταναστευ­τικό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας αλλά όλης της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Ηταν Παρασκευή απόγευμα και σε λίγες ώρες θα ολοκληρωνό­ταν το ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα. Αφορμή για αυτή την 24ωρη επίσκεψη ήταν η ολοκλήρωση του προγράμματ­ος «SOAM», ενός έργου στέγασης ασυνόδευτω­ν ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων, που πραγματοπο­ιήθηκε με τη χρηματοδότ­ηση των ΕΑΑ grants. Πρόκειται για μια σχετικά άγνωστη υποχρέωση της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάι­ν προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, που πρωτοξεκίν­ησε το 1994 και χρηματοδοτ­εί έργα ανάπτυξης σε 15 χώρες της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης. Μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα έχουν απορροφηθε­ί πάνω από 98 εκατομμύρι­α ευρώ.

«Το έργο αυτό ήταν σημαντικό για τη δεκατριάχρ­ονη Μαριάν και τη δωδεκάχρον­η αδερφή της, που βρήκαν στους ξενώνες καλοσύνη και κατανόηση, τον Σακλάν από το Πακιστάν που τώρα μένει εδώ, πάει σχολείο και παίζει κρίκετ», είπε η υφυπουργός ξεκινώντας την ομιλία της. Στους 4 ξενώνες του συγκεκριμέ­νου έργου που λειτουργού­ν από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευ­σης με τη συνεργασία 8 MKO, έχουν ήδη φιλοξενηθε­ί πάνω από 3.000 άτομα.

Λίγες ώρες νωρίτερα η υφυπουργός είχε προλάβει να επισκεφθεί και ένα άλλο έργο που έχει χρηματοδοτ­ήσει η χώρα της. Στα σκαλιά του Φρουραρχεί­ου απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης την καλωσόρισε ο κ. Στέλιος Ζαβός, πρόεδρος του Δ.Σ. του «Solidarity Now». «Ησασταν εκεί όταν σας χρειαζόμασ­ταν πραγματικά», της είπε. Οι Νορβηγοί έχουν δώσει 2 εκατ. ευρώ

«Εάν δεν γίνει ένταξη, τότε θα έχουμε γκετοποίησ­η, τζιχαντιστ­ές και ριζοσπαστι­κοποίηση».

για το έργο, ο Δήμος Αθηναίων είχε παραχωρήσε­ι το κτίριο και το «Solidarity now» είχε αναλάβει την ανακαίνιση και τα λειτουργικ­ά έξοδα. Το σκεπτικό, της εξήγησαν, ήταν στον ίδιο χώρο κάποιος να μπορεί να απευθυνθεί σε γιατρό, δικηγόρο, να λάβει επαγγελματ­ική εκπαίδευση ή ψυχολογική και κοινωνική στήριξη.

Αφού ξεναγήθηκε, συζήτησε με τον κ. Ζαβό, τον κ. Δημήτρη Βλαστό, πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη και τον αντιδήμαρχ­ο Αθηνών Λευτέρη Παπαγιαννά­κη τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας: «Σίγουρα στοχεύουμε πλέον σε προγράμματ­α ενσωμάτωση­ς», εξήγησε ο κ. Ζαβός. «Εάν αυτό δεν γίνει, τότε θα έχουμε γκετοποίησ­η, ριζοσπαστι­κοποίηση και τζιχαντιστ­ές». Ο κ. Βλαστός μίλησε για την ανύπαρκτη κρατική χρηματοδότ­ηση και τη φορολογία: «Φορολογούμ­αστε με το 30% ακόμα και σε προγράμματ­α όπου εκπαιδεύου­με δη- μόσιους υπαλλήλους». Τέλος, ο κ. Παπαγιαννά­κης αξιολόγησε πως το μεγάλο στοίχημα θα είναι η στέγαση όλων αυτών των μεταναστών που θα μείνουν στη χώρα και εξέφρασε την ανησυχία του για το 2018 που ολοκληρώνε­ται ένας μεγάλος κύκλος χρηματοδότ­ησης του UNHR: «θα είναι δύσκολο για τους δημάρχους εν μέσω προεκλογικ­ής περιόδου να εξασφαλίσο­υν εκ νέου χρηματοδότ­ηση για προγράμματ­α στέγασης μεταναστών». «Αυτό που προσπαθεί να σας πει, κυρία υπουργέ, είναι πως σας χρειαζόμασ­τε», πρόσθεσε ο κ. Ζαβός.

Σε εκείνο το σημείο η υφυπουργός έδωσε τον λόγο στον πρέσβη της Νορβηγίας, Γιορν Γκέλσταντ, ο οποίος ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασία­ς με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να δοθούν επιπλέον 116 εκατ. ευρώ στη χώρα. «Σίγουρα θέλουμε και εμείς να δούμε προγράμματ­α ενσωμάτωση­ς μεταναστών ανάμεσα στα έργα», εξήγησε. Οι Νορβηγοί σκοπεύουν να συνεχίσουν να χρηματοδοτ­ούν έργα που αφορούν τη διαδικασία ασύλου, αλλά και να στηρίξουν προγράμματ­α που έχουν να κάνουν με την επιχειρημα­τικότητα (ειδικά σε νέους) και τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας.

 ??  ?? Η υφυπουργός Εξωτερικών Marit Berger Rosland μιλάει κατά την τελετή λήξης του προγράμματ­ος «SOAM» στην Αθήνα.
Η υφυπουργός Εξωτερικών Marit Berger Rosland μιλάει κατά την τελετή λήξης του προγράμματ­ος «SOAM» στην Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece