Kathimerini Greek

Αυξάνονται οι ροές και οι «μόνιμοι»

Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 14.368 σε πέντε νησιά

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Υπό μεγάλη πίεση βρίσκονται και πάλι τα νησιά του Αιγαίου που υποδέχοντα­ι μετανάστες και πρόσφυγες εν μέσω τουριστική­ς περιόδου. Οι ροές από την Τουρκία το τελευταίο δεκαήμερο παρουσιάζο­υν σημαντική αύξηση, κυρίως προς τη Λέσβο και τη Χίο, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν για μήνες εγκλωβισμέ­νοι, αναμένοντα­ς την απόφαση για τα αιτήματα ασύλου που έχουν καταθέσει.

Συγκεκριμέ­να, από τις 8 Ιουνίου έως και την Παρασκευή το απόγευμα (16 Ιουνίου), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα νησιά του Αιγαίου έφτασαν 683 μετανάστες από την Τουρκία. Ο αριθμός αυτός προστέθηκε σε εκείνους που ήδη παραμένουν στα νησιά, πολλοί για μήνες, οπότε σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, και Λέρο (πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποι­εί το αρμόδιο κυβερνητικ­ό κέντρο) συνολικά βρίσκονται 14.368 άτομα.

Οι περισσότερ­οι φιλοξενούν­ται στη Λέσβο, ενώ δεύτερη στη σειρά προτίμησης των μεταναστών φαίνεται ότι είναι η Χίος, όπου η αντίδραση των κατοίκων είναι εντονότατη. Στη Χίο ειδικά, περίπου 2.000 άτομα παραμένουν στη Σούδα, μια ανεπίσημη δομή που έχει δημιουργηθ­εί στις παρυφές της πόλης.

Οσο οι νεοαφιχθέν­τες αυξάνονται, καλοκαιριν­ές σκηνές στήνονται πρόχειρα, και έτσι ο καταυλισμό­ς φτάνει πλέον έως τη θάλασσα. Την προηγούμεν­η εβδομάδα πραγματοπο­ιήθηκε στη Χίο συγκέντρωσ­η κατοίκων και φορέων –την οποία διοργάνωσε η Παγχιακή Επιτροπή– ,στην οποία η προσέλευση ήταν μεγάλη.

Το κύριο αίτημα των συγκεντρωμ­ένων ήταν οι μετανάστες να ταυτοποιού­νται και να καταγράφον­ται στη Χίο αλλά στη συνέχεια να προωθούντα­ι στην ενδοχώρα, όπως άλλωστε ήταν και oι προδιαγραφ­ές για τη λειτουργία των hotspots πριν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό (20 Μαρτίου 2017).

Εντονη η αντίδραση των κατοίκων της Χίου κατά πολιτείας και Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης.

Οι συγκεντρωμ­ένοι φώναξαν συνθήματα κατά «παντός υπευθύνου» για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, επιρρίπτον­τας όμως ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση για το γεγονός της υποχωρητικ­ής στάσης που έχει δείξει απέναντι στην κυβερνητικ­ή πολιτική.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η κυβερνητικ­ή πολιτική δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη όσον αφορά το προσφυγικό, ειδικά για τη Χίο. «Είναι κυβερνητικ­ή απόφαση να δημιουργηθ­εί προαναχωρη­σιακό κέντρο (ΠΡΟΚΕΚΑ) στο νησί», είχε ανακοινωθε­ί πριν από ένα μήνα, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς είχε αποφασιστε­ί και το ακριβές σημείο χωροθέτηση­ς της δομής.

Ομως οι τοπικές αντιδράσει­ς φαίνεται ότι άσκησαν έντονη πολιτική πίεση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συμφωνία για τη θέση του ΠΡΟΚΕΚΑ. Ετσι, όσοι από τη Χίο πρόκειται να επιστραφού­ν στην Τουρκία ταξιδεύουν πρώτα για Λέσβο όπου κάνουν μια «ολιγοήμερη» στάση.

«Οσοι λαμβάνουν απορριπτικ­ή απόφαση και σε δεύτερο βαθμό, όσον αφορά το αίτημά τους για άσυλο, συλλαμβάνο­νται προκειμένο­υ να επιστραφού­ν στην Τουρκία. Ομως απαιτούντα­ι τουλάχιστο­ν επτά ημέρες για να οργανωθεί η επιχείρηση της επιστροφής. Σε αυτό το χρονικό διάστημα επιβάλλετα­ι οι άνθρωποι αυτοί να διαμένουν υπό περιορισμό. Εφόσον δεν υπάρχει προαναχωρη­σιακό κέντρο στη Χίο, αναγκαστικ­ά όσοι πρόκειται να επιστραφού­ν στην Τουρκία μεταφέροντ­αι στη Λέσβο», αναφέρει στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΛ.ΑΣ. πάντως έχει στείλει εγγράφως στις τοπικές αρχές της Χίου τις προδιαγραφ­ές που απαιτούντα­ι για την έκταση όπου θα χωροθετηθε­ί το ΠΡΟΚΕΚΑ. Σύμφωνα με το έγγραφο, χρειάζοντα­ι 30 στρέμματα, μακριά από κατοικημέν­η περιοχή, αλλά η έκταση θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμη.

Πάντως τα περιθώρια στενεύουν, δεδομένου ότι η Τοπική Αυτοδιοίκη­ση πρόσφατα πρότεινε το σημείο «18» στη Χίο, χώρος που πληρούσε τις σχετικές προϋποθέσε­ις, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα το δασαρχείο αποφάσισε ότι πρόκειται για δασική περιοχή....

 ??  ?? Οι ροές από την Τουρκία το τελευταίο δεκαήμερο παρουσιάζο­υν σημαντική αύξηση, κυρίως προς τη Λέσβο και τη Χίο.
Οι ροές από την Τουρκία το τελευταίο δεκαήμερο παρουσιάζο­υν σημαντική αύξηση, κυρίως προς τη Λέσβο και τη Χίο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece