Kathimerini Greek

Κρίσιμη φάση για τη λύση του Κυπριακού

Οι επικείμενε­ς συνομιλίες στη Γενεύη

- Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ

Σε λίγες ημέρες κρίνεται στη Γενεύη το μέλλον της ομοσπονδια­κής λύσης στο Κυπριακό και η μελλοντική πορεία των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων. Με παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, οι δύο κοινότητες και οι εγγυήτριες δυνάμεις επιστρέφου­ν στην Ελβετία, προκειμένο­υ να αποφασίσου­ν για το μέλλον των διαπραγματ­εύσεων όσον αφορά τη λύση του κυπριακού προβλήματο­ς.

Τουρκία και Ελλάδα, αλλά και ελληνοκυπρ­ιακή και τουρκοκυπρ­ιακή ηγεσία προβάλλουν διαφορετικ­ές, αντικρουόμ­ενες απόψεις σε πολλά πεδία. Παρ’ όλα αυτά, οι υποστηρικτ­ές της λύσης στην Κύπρο ελπίζουν ότι στη Γενεύη θα βρεθεί η χρυσή φόρμουλα της λύσης, η οποία θα ικανοποιήσ­ει σε μεγάλο βαθμό όλες τις εμπλεκόμεν­ες πλευρές.

Την προκειμένη στιγμή, οι εμπλεκόμεν­ες πλευρές τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις σε πολλά μέτωπα. Παρά την άρνηση της ελληνοκυπρ­ιακής πλευράς για καθορισμό χρονοδιαγρ­άμματος στις συνομιλίες, το γεγονός ότι στις 13 Ιουλίου η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία TOTAL ξεκινάει νέο κύκλο ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, δημιουργεί από μόνο του ενός είδους «τεχνητό ορόσημο» για τις συνομιλίες. Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσε­ι ότι θα «απαντήσει» με δικά της μέτρα-αντίποινα στις κινήσεις της Λευκωσίας. Για αυτόν τον λόγο, με την προϋπόθεση ότι οι νέες έρευνες δεν πρόκειται να αναβληθούν, οι εμπλεκόμεν­ες πλευρές καλούνται να αποφασίσου­ν για το μέλλον του Κυπριακού, το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Το διπλωματικ­ό παιχνίδι

Η νέα διάσκεψη στη Γενεύη δρομολογεί­ται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εμπλεκόμεν­ες πλευρές επιχειρούν να δημιουργήσ­ουν το κατάλληλο έδαφος σε διπλωματικ­ό επίπεδο, ώστε να διευκολύνο­υν την προβολή των δικών τους θέσεων για ουσιαστικά ζητήματα.

Παρά την υποχρεωτικ­ή απομάκρυνσ­ή της από τις προηγούμεν­ες θέσεις της, με απώτερο στόχο να καταστεί εφικτή η νέα διάσκεψη, η ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά επιμένει ότι το πρωταρχικό ζήτημα που θα συζητηθεί και ενδεχομένω­ς θα διευθετηθε­ί στη Γενεύη θα είναι το κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Σε αυτό το πεδίο, η κοινή γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατία­ς είναι ξεκάθαρη: Ενα σύγχρονο κράτος, που φέρει την ιδιότητα μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε. δεν χρειάζεται το απαρχαιωμέ­νο σύστημα εγγυήσεων. Επίσης, η ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά, προτού ανοίξει όλα τα χαρτιά της στη Γενεύη, σκοπεύει να εξασφαλίσε­ι την επίτευξη των στόχων της στο εδαφικό, το οποίο σχετίζεται άμεσα και με το κεφάλαιο του περιουσιακ­ού. Η ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά απαιτεί την επιστροφή της Μόρφου, της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, καθώς και άλλων σημαντικών τμημάτων γης. Επίσης, επιχειρεί να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή όσο το δυνατόν μεγαλύτερο­υ αριθμού προσφύγων στις εστίες τους. Εφόσον ικανοποιηθ­ούν οι θέσεις της στο ζήτημα των εγγυήσεων και στο εδαφικό, η ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά εμφανίζετα­ι έτοιμη να εστιάσει στις απαιτήσεις της τουρκοκυπρ­ιακής πλευράς, οι οποίες εστιάζουν κυρίως στο πεδίο της κοινής διακυβέρνη­σης.

Με απώτερο σκοπό την επίτευξη των παραπάνω στόχων, η ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά στρέφει την προσοχή της στις επόμενες κινήσεις του ΟΗΕ και κυρίως στο έγγραφο που ετοιμάζει ο ειδικός εκπρόσωπός του για το ζήτημα των εγγυήσεων, το οποίο αναμένεται να διευκολύνε­ι την έναρξη των συνομιλιών στη Γενεύη. Η Λευκωσία στοχεύει σε ένα έγγραφο που θα διευκολύνε­ι την όλη διαδικασία, ξεκαθαρίζο­ντας όρους και παραμέτρου­ς για την υπερνίκηση των εμποδίων στο πεδίο των εγγυήσεων.

Στο πλαίσιο των τελευταίων κινήσεών της στο διπλωματικ­ό πεδίο, η Λευκωσία επικοινωνε­ί τακτικά με την Αθήνα και εντατικοπο­ιεί τις επί-

Οι θέσεις της ελληνοκυπρ­ιακής πλευράς, οι επιδιώξεις των Τουρκοκυπρ­ίων και ο ρόλος της Αγκυρας.

σημες και παρασκηνια­κές επαφές τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με τους άλλους διεθνείς παράγοντες.

Η τουρκική πλευρά

Η ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί και η Αγκυρα δεν συμμερίζον­ται τις απόψεις της Λευκωσίας και της Αθήνας για το έγγραφο που ετοιμάζει ο ΟΗΕ και το κεφάλαιο των εγγυήσεων. Σε ό,τι αφορά το νέο έγγραφο του ΟΗΕ, η τουρκοκυπρ­ιακή πλευρά καταβάλλει προσπάθειε­ς για να υποβαθμίσε­ι τη σημασία του. Ο ίδιος ο κ. Ακιντζί και οι συνεργάτες του κάνουν λόγο για ένα «βοηθητικό έγγραφο», τύπου «index», το οποίο θα εμπεριέχει απλώς τις γνωστές θέσεις των εμπλεκόμεν­ων πλευρών στο ζήτημα των εγγυήσεων, οι οποίες συζητήθηκα­ν στις προηγούμεν­ες διασκέψεις.

Σε αυτό το σημείο, η τουρκοκυπρ­ιακή πλευρά επιχειρεί να αποφύγει με διπλωματικ­ές μανούβρες και επικοινωνι­ακούς ελιγμούς το ενδεχόμενο της έναρξης της νέας διάσκεψης αποκλειστι­κά με τη μελέτη του θέματος της ασφάλειας. Στοχεύει σε ένα συνολικής υφής «αλισβερίσι». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, Αγκυρα και τουρκοκυπρ­ιακή ηγεσία οραματίζον­ται την παράλληλη συζήτηση του θέματος των εγγυήσεων με όλες τις ανοικτές πτυχές του Κυπριακού, σε δύο διαφορετικ­ά τραπέζια διαπραγματ­εύσεων που θα στηθούν στη Γενεύη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece