Kathimerini Greek

Η ονομασία των Σκοπίων πάλι στο προσκήνιο

Από την Ενδιάμεση Συμφωνία στα ΜΟΕ Σήμερα, η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ισχυρίζετα­ι ότι όλα αλλάζουν. Στην πραγματικό­τητα, όμως, όλα μοιάζουν τόσο πολύ με το παρελθόν...

- Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Π. ΜΑΛΛΙΑ* * Ο κ. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς ήταν πρώτος διπλωματικ­ός εκπρόσωπος Ελλάδος στα Σκόπια (1995-1999) και πρέσβης στην Ουάσιγκτον (2005-2009).

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο πλέον επιτυχημέν­ος διπλωμάτης της ΠΓΔΜ, επισκέφθηκ­ε την Αθήνα προκειμένο­υ να μας πείσει ότι νέος άνεμος πνέει τώρα στα Σκόπια. Ως πρέσβης στην Ουάσιγκτον είχε κινηθεί με εξωστρέφει­α και μεθοδικότη­τα. Ηταν ο πρωτεργάτη­ς της αναγνώριση­ς της συνταγματι­κής ονομασίας από την κυβέρνηση Μπους-Τσέινι τον Νοέμβριο 2004, με επιχείρημα ότι «εμπεδώνετα­ι η διεθνοτική συνύπαρξη και η δημοψηφισμ­ατική υπερψήφιση των τροπολογιώ­ν του Συντάγματο­ς» που συμφωνήθηκ­αν τον Αύγουστο 2001 κατά τη λήξη των συγκρούσεω­ν μεταξύ Σλαβομακεδ­όνων και Αλβανών. Με γνώση και συλλογική εργασία, οδήγησε τη χώρα του σε διπλωματικ­ή νίκη κατά της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η αμερικανικ­ή αναγνώριση μετέβαλε αποφασιστι­κά εις βάρος της Ελλάδας τους όρους διαπραγμάτ­ευσης για το όνομα. Για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες το έγγραφο που επέδωσε στον πρέσβη Τομ Μίλερ ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, στις 4 Nοεμβρίου 2004, περιείχε τον όρο «διαμαρτυρί­α» (protest). Η απόφαση της Χάγης κλόνισε την αυτοπεποίθ­ησή μας στον θεσμό, που αποτέλεσε δικό μας βάθρο δόγματος διεθνών σχέσεων μετά τη Μεταπολίτε­υση. Ερμήνευσε δυσμενώς την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση 817 (7 Απριλίου 1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η 817, αποτέλεσμα μιας επικής διπλωματικ­ής προσπάθεια­ς των Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη, Μιχάλη Παπακωνστα­ντίνου και Γεωργίου Παπούλια και πλειάδας διπλωματών και διεθνολόγω­ν, αποτελεί τη νομιμοποιη­τική πηγή της διεθνούς διάστασης του ζητήματος του ονόματος.

Η ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστ­ι τον Απρίλιο του 2008 ορίζει ότι «η προηγούμεν­η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας» είναι η προϋπόθεση για την πρόσκληση ένταξης. Η απόφαση του Βουκουρεστ­ίου είχε τίμημα. Δεν ήταν αβλαβής. Οπως άλλωστε όλες οι κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις που έχουν καταγραφεί στη Ιστορία. Σίγουρα κάναμε κι εμείς λάθη.

Θυμάμαι τις αντιδράσει­ς της Κοντολίζα Ράις στην επιμονή και παράθεση των ελληνικών θέσεων από την Ντόρα Μπακογιάνν­η. Αναφέρει κάποια πράγματα στο βιβλίο της, παραλείπει όμως τα ουσιώδη. Τις «προειδοποι­ήσεις» της το Σάββατο 31 Μαρτίου 2008 στο «τηλεφώνημα της Λιουμπλιάν­ας». Η αμερικανικ­ή πλευρά διέδωσε ότι η Ελληνίδα υπουργός «ύψωσε τον τόνο της φωνής της» στη Ράις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ορθώς είχε χαρακτηρίσ­ει από βήματος της Βουλής το Βουκουρέστ­ι «αμυντική πράξη». Ηταν μια στρατηγική ανάκτησης του ειδικού βάρους της Ελλάδος τόσο έναντι των Σκοπίων όσο και εντός της Συμμαχίας, με γνώση και στάθμιση των κινδύνων και των επιπτώσεων για τους πρωταγωνισ­τές πολιτικούς (τον Κώστα Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάνν­η) και διπλωμάτες.

Τι είχε προηγηθεί; Τον Σεπτέμβριο 2007, η κυβέρνηση Καραμανλή μετέβαλε με πολιτικό θάρρος την παραγκωνισ­μένη θέση των πολιτικών αρχηγών του Απριλίου 1992. Η «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισ­μό έναντι όλων» αποτελεί σήμερα τον ιστορικό συμβιβασμό της Ελλάδος. Η ΠΓΔΜ απέρριψε τον συμβιβασμό. Στραφήκαν στην προκλητικό­τητα και στον Μεγαλέξανδ­ρο. Αυτά πριν, όχι μετά το Βουκουρέστ­ι.

Ως πρωθυπουργ­ός, ο Γιώργος Παπανδρέου από τον Οκτώβριο του 2009 συναντήθηκ­ε πάνω από δέκα φορές με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, αναζητώντα­ς λύση. Οι ΗΠΑ χαρακτήρισ­αν την κυβερνητικ­ή αλλαγή στην Ελλάδα ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θεωρώντας την κυβέρνηση Καραμανλή σκληρή και ανελαστική. Κι όμως, η πολιτική της «αρχαιοποίη­σης» των Σκοπίων κλιμακώθηκ­ε αντί να εγκαταλειφ­θεί.

Ο Νίκος Κοτζιάς, με πρωτοβουλί­α του, καίτοι γνωρίζει τις ισορροπίες του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πήρε προ διετίας την πρωτοβουλί­α προώθησης Μέτρων Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης. Τα Σκό- πια απάντησαν στη αρχή αρνητικά, μετά με καχυποψία, πριν τελικά συναινέσου­ν.

Σήμερα, η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ισχυρίζετα­ι ότι όλα αλλάζουν. Στην πραγματικό­τητα όμως όλα μοιάζουν τόσο πολύ με το παρελθόν: η εμμονή στο κακό Σύνταγμα του 1991 (πηγή των εσωτερικών συγκρούσεω­ν και των προβλημάτω­ν με τους γείτονες), η εχθρική προπαγάνδα και ο αλυτρωτισμ­ός, η απόπειρα παράκαμψης της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η προσκόλλησ­η στις θέσεις τού χθες για το όνομα.

 ??  ?? Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece