Kathimerini Greek

Ενα βήμα προς την κανονικότη­τα

Πλούσια ατζέντα των συζητήσεων του Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου πρωθυπουργ­ού Μπιναλί Γιλντιρίμ, που έρχεται αύριο στην Αθήνα

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Ως βήμα αργής αλλά σταδιακής επιστροφής σε μια σχετική κανονικότη­τα στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις αντιμετωπί­ζεται από την κυβέρνηση η αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Εξαιρετικά ενδιαφέρου­σα είναι η αποστολή που πλαισιώνει τον κ. Γιλντιρίμ, και συγκεκριμέ­να ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, ο υπουργός Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν, αλλά και ο Μεράτ Αλτμπαϊράκ, υπουργός Ενέργειας, γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο βασικός μοχλός υλοποίησης της νέας ενεργειακή­ς πολιτικής της Αγκυρας, η οποία προβλέπει και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεδομένου του ενδιαφέρον­τος που συγκεντρών­ει από πολλές πλευρές η Ελλάδα, σχετικά με την αξιοποίηση των υδρογονανθ­ράκων που βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά της, η τοποθέτηση της ενέργειας στην ατζέντα των αυριανών επαφών του κ. Γιλντιρίμ με τον ομόλογό του Αλ. Τσίπρα δημιουργεί, αν μη τι άλλο, ερωτήματα για το πλαίσιο των συζητήσεων που μπορεί να έχουν η Αθήνα και η Αγκυρα επί ενός τόσο πολύπλευρο­υ ζητήματος.

«Ειδικές αποστολές»

Ο κ. Γιλντιρίμ είναι ο άνθρωπος «ειδικών αποστολών» του προέδρου της Τουρκίας και έχει διαδραματί­σει καταλυτικό ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων της Αγκυρας με τη Μόσχα, την Ιερουσαλήμ αλλά και τη Βαγδάτη. Θα τον συνοδεύει και ο διπλωματικ­ός σύμβουλός του Κερίμ Ουράς, επί τέσσερα χρόνια πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα και εξαιρετικό­ς γνώστης των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων αλλά και της ελ- ληνικής πραγματικό­τητας. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, η επίσκεψη του κ. Γιλντιρίμ προγραμματ­ίζεται εδώ και αρκετό καιρό και έρχεται ως συνέχεια των συζητήσεων που είχαν στο Πεκίνο οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στόχος του κ. Τσίπρα είναι να αναδείξει μια θετική ατζέντα σε σειρά τομέων όπως η ενέργεια, η οικονομία, ο τουρισμός και οι μεταφορές. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η συζήτηση επί των ευρωτουρκι­κών σχέσεων και του μεταναστευ­τικού, το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται εκ νέου πιεστικό, καθώς αυξάνονται πάλι οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει στον ομόλογό του ότι οι ευρωτουρκι­κές σχέσεις αλλά και η αποκατάστα­ση της εικόνας της Τουρκίας στην Ευρώπη αναπόφευκτ­α περνούν από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά και τον τερματισμό της προκλητικό­τητας στο Αιγαίο.

Στην ατζέντα των αυριανών επαφών (ο κ. Γιλντιρίμ θα πραγματοπο­ιήσει και εθιμοτυπικ­ή επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο) περιλαμβάν­εται και το Κυπριακό, δίχως, ωστόσο, να βρίσκεται στην κορυφή της. Από την Αθήνα τονίζεται ότι η ελληνική πλευρά, ήδη πριν από τη Γενεύη 1 τον περασμένο Ιανουάριο, επιθυμούσε την πραγματοπο­ίηση επαφών με τους Τούρκους. Επισημαίνο­υν ότι είναι θετικό που τελικά γίνονται τώρα, πριν από τη Γενεύη 2, προκειμένο­υ να διερευνηθο­ύν οι τουρκικές προθέσεις για το Κυπριακό. Ούτως ή άλλως απομένουν μόλις δέκα ημέρες μέχρι τη νέα διάσκεψη, χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι επαφές θα πυκνώσουν. Ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει την Πέμπτη 22 Ιουνίου τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκο Αναστασιάδ­η, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Εως τότε είναι μάλλον απίθανο να είναι έτοιμο το έγγραφο του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.

Στη Θράκη

Ο κ. Γιλντιρίμ θα έχει ολοκληρώσε­ι αύριο το μεσημέρι τις συναντήσει­ς του στην Αθήνα και εν συνεχεία θα μεταβεί στη Θράκη, όπου θα πραγματοπο­ιήσει ιδιωτική επίσκεψη. Δεδομένου ότι διανύονται ημέρες Ραμαζανίου ο κ. Γιλντιρίμ θα λάβει μέρος σε γεύμα Ιφτάρ, μετά την ολοήμερη νηστεία. Οι επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχ­ων προκαλούν, παραδοσιακ­ά, νευρικότητ­α στην Αθήνα και η μετάβαση του κ. Γιλντιρίμ στη Θράκη είναι η πρώτη υψηλόβαθμο­υ κυβερνητικ­ού στελέχους έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος της 15ης Ιουλίου 2016. Αναμένεται να φανεί αν η επίσκεψη του κ. Γιλντιρίμ συνοδευθεί και από ανάλογη μείωση της παραβατικό­τητας στο Αιγαίο. Την ημέρα, πάντως, που γνωστοποιή­θηκε η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργ­ού πραγματοπο­ιήθηκαν τρεις υπερπτήσει­ς ελληνικών νησίδων και επτά εικονικές αερομαχίες ανάμεσα σε μαχητικά F16 των δύο χωρών.

Επί τάπητος θα τεθούν το μεταναστευ­τικό, η ενέργεια, η οικονομία, ο τουρισμός, οι μεταφορές και οι ευρωτουρκι­κές σχέσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece