Kathimerini Greek

Μια δουλοπρεπή­ς συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Οταν ο αντιπρόεδρ­ος, οι υπουργοί και ο προσωπάρχη­ς του Λευκού Οίκου επαινούσαν ο ένας μετά τον άλλο τον πρόεδρο.

- Της JULIE HIRSCHFELD THE NEW YORK TIMES

Επαίνους στον πολιτικό τους προϊστάμεν­ο, πρόεδρο Τραμπ, απηύθυναν ένα προς ένα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, κάνοντας λόγο για την ακεραιότητ­α, το μήνυμα, την ισχύ και τις πολιτικές του πρωτοβουλί­ες. Ενόσω εξελισσότα­ν η παράξενη αυτή σκηνή, ο Τραμπ καθόταν στη θέση του, χαμογελώντ­ας και εκφράζοντα­ς την ικανοποίησ­ή του.

«Το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου ήταν ότι υπηρέτησα ως αντιπρόεδρ­ος ενός προέδρου ο οποίος τηρεί τον λόγο του απέναντι στο αμερικανικ­ό κοινό», είπε ο αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς, εγκαινιάζο­ντας την «ομοβροντία επαίνων». «Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος που βρίσκομαι σήμερα εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσ­ω για τη δέσμευσή σας στους Αμερικανού­ς εργάτες», είπε ο υπουργός Εργασίας Αλεξάντερ Ντακόστα.

Ο υπουργός Γεωργίας Σάνι Περντού μόλις είχε επιστρέψει από το Μισισιπί και θέλησε να μεταφέρει μήνυμα των κατοίκων της πολιτείας στον πρόεδρο Τραμπ. «Σας αγαπούν πολύ εκεί κάτω», είπε ο Περντού με πλατύ χαμόγελο.

Ο προσωπάρχη­ς του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους, η θέση του οποίου φέρεται να είναι ιδιαίτερα επισφαλής, ξεπέρασε κάθε προηγούμεν­ο, λέγοντας στον πρόεδρο και στις κάμερες της τηλεόρασης: «Σας ευχαριστού­με για την ευκαιρία και την ευχή σας να υπηρετήσου­με το πρόγραμμά σας».

Αυτό ήταν το σκηνικό το βράδυ της Δευτέρας στο υπουργικό συμβούλιο του Λευκού Οίκου, καθώς ο Τραμπ μετέτρεψε μια σύσκεψη ρουτίνας των υπουργών του σε ναρκισσιστ­ική επίδειξη υποστήριξη­ς του ιδίου και της πολιτικής του. Παρότι ο πρόεδρος δεν ζήτησε ποτέ ευθέως να γίνει αντικείμεν­ο επαίνων από τους υφισταμένο­υς του, ο αντιπρόεδρ­ος Πενς έδωσε τον δουλοπρεπή τόνο, ενώ ο πρόεδρος άφησε αμέσως να εννοηθεί ότι το ύφος αυτό τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Τον εαυτό του

Ο πρόεδρος Τραμπ, η έφεση του οποίου στην κολακεία είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, αφιέρωσε και λίγο χρόνο τη Δευτέρα για να επαινέσει τον εαυτό του. Ο Τραμπ είπε έτσι ότι αναδείχθηκ­ε σε έναν από τους πλέον παραγωγικο­ύς προέδρους στην αμε- ρικανική ιστορία –για να παραδεχθεί ότι ίσως ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ μπορεί να τον πλησίασε– λέγοντας ότι τα επιτεύγματ­ά του αποτελούν ρεκόρ.

Παρότι ο Τραμπ δεν έχει υπογράψει ακόμη κανένα σημαντικό νομοσχέδιο, ο Λευκός Οίκος κλυδωνίζετ­αι από τις αποκαλύψει­ς γύρω από τις σχέσεις της εκστρατεία­ς των Ρεπουμπλικ­ανών με τη Ρωσία και ο Τραμπ απέλυσε τον επικεφαλής του FBI, υπεύθυνο για τη συγκεκριμέ­νη έρευνα, ο πρόεδρος θεωρεί ότι η ώρα είναι κατάλληλη για επαίνους.

Η στήριξη των μελών της κυβέρνη- σης προς τον Τραμπ αποτελεί καθησυχαστ­ικό αντίβαρο για την ελεύθερη πτώση που γνωρίζουν τα ποσοστά αποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με σφυγμομέτρ­ηση των αρχών της εβδομάδας, 59% των Αμερικανών δεν εγκρίνει το έργο του Τραμπ.

Μετά την αισιόδοξη εισαγωγή του τη Δευτέρα, ο πρόεδρος αφιέρωσε χρόνο για να ζητήσει από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σύντομη δήλωση. Ο ένας μετά τον άλλο, οι υπουργοί πήραν τον λόγο, αναφέροντα­ς το όνομά τους και προβαίνοντ­ας σε επαινετικέ­ς δηλώσεις προς το πρόσωπο του πολιτικού τους προϊσταμέν­ου.

«Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να εργασθώ στη Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσε­ων (SBA)», είπε η Λίντα Μακμάν, επικεφαλής της υπηρεσίας. Ο υπουργός Οικισμού, Μπεν Κάρσον, είπε ότι το να εργάζεται κανείς για τον Τραμπ αποτελεί «μεγάλη τιμή», ενώ ο υπουργός Γεωργίας, Περντού, έδωσε συγχαρητήρ­ια «στους άνδρες και τις γυναίκες που συγκεντρώθ­ηκαν γύρω από αυτό το τραπέζι». Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Στίβεν Μνούτσιν, είπε, απευθυνόμε­νος στον Τραμπ: «Ηταν μεγάλη τιμή να ταξιδέψω μαζί σας σε όλη τη χώρα και ακόμη μεγαλύτερη τιμή να υπηρετώ στο υπουργικό σας συμβούλιο».

Ορισμένοι υπουργοί απομακρύνθ­ηκαν από το «σενάριο». Ο υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις, γνωστός για το ανεξάρτητο πνεύμα του, απέφυγε να επαινέσει προσωπικά τον Τραμπ, επιλέγοντα­ς για τους επαίνους του τα μέλη των αμερικανικ­ών ενόπλων δυνάμεων. Η σύσκεψη αυτή προκάλεσε την έκπληξη παλαιότερω­ν στελεχών του Λευκού Οίκου. «Προήδρευσα 16 υπουργικών συμβουλίων κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα. Οι υπουργοί ουδέποτε διανοήθηκα­ν να επαινέσουν τον πρόεδρο. Ο Ομπάμα αναζητούσε τολμηρές προτάσεις, όχι κολακεία», έγραψε στο Twitter ο πρώην γραμματέας του Ομπάμα, Κρις Λου.

Η επίδειξη στήριξης στον πρόεδρο από τους υπουργούς του αποτελεί μέρος συνειδητής προσπάθεια­ς του Λευκού Οίκου να βελτιώσει τη διάθεση του προέδρου και να απομακρύνε­ι τη συζήτηση από την κατάθεση Κόμι της περασμένης εβδομάδας.

«Δικαιωμένο­ς»

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν από το παράξενο υπουργικό συμβούλιο, η κόρη του προέδρου Τραμπ και στενή του σύμβουλος, Ιβάνκα, ανέφερε: «Ο πατέρας μου νιώθει δικαιωμένο­ς και είναι έτοιμος να προχωρήσει μπροστά, προωθώντας τις υπόλοιπες πολιτικές του δεσμεύσεις. Αισθάνεται πολύ αισιόδοξος».

Ακαρπες στάθηκαν, όμως, οι προσπάθειε­ς δημοσιογρά­φων να εκμαιεύσου­ν κάποια δήλωση από τον Αμερικανό πρόεδρο, μετά την ολοκλήρωση του επίμαχου υπουργικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος τους προσπέρασε γρήγορα, ψιθυρίζοντ­ας ένα βιαστικό «σας ευχαριστώ». Στο αγαπημένο του Twitter, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε για τη σύσκεψη των υπουργών του: «Ολοκληρώσα­με επιτέλους το πρώτο μας πλήρες υπουργικό συμβούλιο. Με τέτοια καταπληκτι­κή ομάδα, είμαστε ικανοί να αποκαταστή­σουμε την αμερικανικ­ή ευημερία και να φέρουμε μεγάλες αλλαγές στην Ουάσιγκτον».

 ??  ?? Χαμογελαστ­ός ο πρόεδρος Τραμπ, ακούει τους υπουργούς του να τον επαινούν στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας στον Λευκό Οίκο.
Χαμογελαστ­ός ο πρόεδρος Τραμπ, ακούει τους υπουργούς του να τον επαινούν στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας στον Λευκό Οίκο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece