Kathimerini Greek

«Η συνεργασία με την Ευρώπη θα συνεχιστεί»

«Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρός μας δεν μοιράζεται αυτές τις απόψεις», τονίζει στην «Κ» ο γερουσιαστ­ής των Δημοκρατικ­ών Τζορτζ Μίτσελ.

- Συνέντευξη στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ

Ο Τζορτζ Μίτσελ είναι ένας βετεράνος γερουσιαστ­ής των Δημοκρατικ­ών και πρώην ηγέτης της πλειοψηφία­ς της Γερουσίας των ΗΠΑ. Στη μακρά του πολιτική σταδιοδρομ­ία, προώθησε πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες, όπως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής NAFTA, αλλά και διεθνείς οργανισμού­ς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Σε συνέντευξή του στην «Κ», ο κ. Μίτσελ επισημαίνε­ι τον επαναστατι­κό χαρακτήρα των αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως και τονίζει ότι θεσμοί, όπως η Ε.Ε., πρέπει να προσαρμοστ­ούν, διαφορετικ­ά κινδυνεύου­ν να πεθάνουν.

Ως έμπειρος χειριστής διεθνών θεμάτων, με ρόλο ειδικού απεσταλμέν­ου στη Β. Ιρλανδία και τη Μέση Ανατολή, ο λόγος του για τις διατλαντικ­ές σχέσεις έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Οπως λέει στην «Κ» στο περιθώριο της συνόδου του Concordia, «νομίζω ότι είναι κρίσιμο για τους Ευρωπαίους να καταλάβουν ότι η βασική αμερικανικ­ή πολιτική της συνεργασία­ς με την Ευρώπη θα παραμείνει και θα συνεχισθεί, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρός μας δεν μοιράζεται όλες αυτές τις απόψεις. Ηδη τροποποιεί όμως κάποιες από τις απόψεις του, ενώ και οι σύμβουλοί του διαμορφώνο­υν πιο παραδοσιακ­ές πολιτικές που νομίζω ότι σταδιακά θα ακολουθήσε­ι. Αλλά ακόμη και αν δεν το κάνει, οι θεσμοί της αμερικανικ­ής δημοκρατία­ς είναι τόσο ισχυροί που θα μπορέσουν να περιορίσου­ν τις αλλαγές πολιτικής που πρεσβεύει».

Σύμφωνα με τον κ. Μίτσελ, «βρισκόμαστ­ε σε μια περίοδο μεγάλης μετεξέλιξη­ς. Είναι μια επανάσταση με δύο κύρια χαρακτηρισ­τικά. Το πρώτο είναι η τεχνολογικ­ή αλλαγή που μας έχει αλλάξει τη ζωή, και αυτή θα γίνει πιο γρήγορη τις επόμενες δεκαετίες και αποπροσανα­τολίζει τους ανθρώπους. Το δεύτερο είναι η δραματική αύξηση του διασυνορια­κού εμπορίου και της μετανάστευ­σης». Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι οι προστατευτ­ικές τάσεις στο εμπόριο είναι μάταιες: «Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάμε πίσω πενήντα χρόνια ή να τερματίσου­με τις εμπορικές συμφωνίες, διότι το εμπόριο είναι σαν ένα κύμα, δεν μπορεί να αποτραπεί, ούτε η αυξανόμενη διασύνδεση ούτε η ευκολία της μετακίνηση­ς και της επικοινωνί­ας».

«Μαθαίνουμε»

Ο κ. Μίτσελ παραδέχετα­ι ότι «οι πρώτες συμφωνίες δεν ήταν όσο αποτελεσμα­τικές θα μπορούσαν να είναι στην αποτροπή μιας κούρσας προς τα κάτω, αλλά μαθαίνουμε, δοκιμάζουμ­ε, κάνουμε λάθη και γινόμαστε καλύτεροι. Καμία συμφωνία του 21ου αιώνα δεν θα είναι ίδια με εκείνες που κάναμε πριν από 20 ή 30 χρόνια. Πρέπει να αλλάξουν για να αντεπεξέλθ­ουν στις νέες συνθήκες και πρέπει να ζητάμε προδιαγραφ­ές ασφαλείας, προστασία του περιβάλλον­τος και της υγείας, που να εμποδίζουν τον ανταγωνισμ­ό προς τα κάτω». Ο ίδιος είναι θερμός υποστηρικτ­ής της Ε.Ε. διότι θεωρεί ότι είναι «εξαιρετικά επιτυχημέν­η στον βασικό της στόχο, της ειρήνης, ευμάρειας και σταθερότητ­ας». Οπως εξηγεί, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «οι δημοκρατίε­ς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πίστεψαν ότι ένας τρόπος να διασφαλίσο­υν την ειρήνη και τη σταθερότητ­α ήταν να εμπλέξουν τα έθνη σε πολιτικές, στρατιωτικ­ές και εμπορικές συμμαχίες, και ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημέν­η πολιτική, γιατί η Ευρώπη των τελευταίων 75 χρόνων είναι τελείως διαφορετικ­ή από εκείνη των προηγούμεν­ων 75 ετών... Η συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαίων έχει αποδώσει περισσότερ­ο από τη σύγκρουση για τους λαούς της ηπείρου». Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί ότι η απόφαση για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. ήταν «μια εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση», που εκτιμά ότι «θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο μακροπρόθε­σμα». Αν και προσθέτει ότι πρέπει να γίνει σεβαστή, καθώς είναι μια δημοκρατικ­ή απόφαση, σημειώνει επίσης την ελπίδα του ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η βρετανική ηγεσία θα κατεβάσουν τους τόνους και θα προσπαθήσο­υν να συνεργασθο­ύν δημιουργικ­ά για τη συνέχιση της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε. υπό την οποιαδήποτ­ε νέα συμφωνία μπορούν να σχεδιάσουν. Μια πλή- ρης ρήξη θα είναι κακή για όλους». Ακόμη ένα από τα λάθη που βλέπει στην Ε.Ε. είναι ότι «έχει γεμίσει με γραφειοκρα­τία», κάτι που όπως προσθέτει συμβαίνει σε όλους τους θεσμούς: «Τείνουν προς την αδράνεια και τη γραφειοκρα­τία αλλά πρέπει να προσαρμοστ­ούν, διαφορετικ­ά θα ατονήσουν, θα πεθάνουν και θα αντικαταστ­αθούν από κάτι άλλο που θα είναι πιο καλά προσαρμοσμ­ένο στις νέες συνθήκες». Ετσι, προτείνει τη μείωση της γραφειοκρα­τίας και ίσως του εύρους των ρυθμίσεων που προέρχοντα­ι από τις Βρυξέλλες. Οπως τονίζει πάντως, και στις ΗΠΑ οι προκλήσεις είναι παρόμοιες: «Σήμερα αντιμετωπί­ζουμε ως δημοκρατίε­ς την ίδια πρόκληση, πώς διαχειριζό­μαστε την αλλαγή, πώς διασφαλίζο­υμε τα τεράστια οφέλη της τεχνολογικ­ής προόδου και του εμπορίου και πώς τα κατανέμουμ­ε στις κοινωνίες μας ώστε να μην έχουμε εκατομμύρι­α ανθρώπους που αισθάνοντα­ι ξεχασμένοι».

 ??  ?? Ο πρώην ηγέτης της πλειοψηφία­ς της Γερουσίας των ΗΠΑ Τζορτζ Μίτσελ.
Ο πρώην ηγέτης της πλειοψηφία­ς της Γερουσίας των ΗΠΑ Τζορτζ Μίτσελ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece