Kathimerini Greek

Ο εφιάλτης των Αλ Θάνι και οι ασπίδες άμυνάς τους

Αντικρουόμ­ενα σημάδια προς Κατάρ και Σαουδική Αραβία στέλνει η Ουάσιγκτον Την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Αμυνας του εμιράτου υπέγραψε στις ΗΠΑ συμφωνία ύψους 12 δισ. δολαρίων για αγορά αμερικανικ­ών F-15.

- Της ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΜΠΕΡΣΗ

Θα επιτρέψουν οι ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία να εξαφανίσει το Κατάρ ή να ανατρέψει τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι; Το διακύβευμα της κρίσης στον Περσικό δεν διατυπώνετ­αι συνήθως με τόση ωμότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σκέψη δεν βρίσκεται στο μυαλό όλων.

Η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να μετατρέψει το Κατάρ σε νέο Μπαχρέιν, δηλαδή σε ντε φάκτο επαρχία της, εντείνεται από τον αμύθητο πλούτο των κοιτασμάτω­ν φυσικού αερίου του μικροσκοπι­κού Κατάρ και από τα κολοσσιαία συναλλαγμα­τικά του αποθέματα. Η εξαιρετικά μειονεκτικ­ή στρατηγική θέση του Κατάρ (χερσόνησος μόλις δύο εκατομμυρί­ων κατοίκων, που προεξέχει από το σώμα της Σαουδικής Αραβίας και δεν προστατεύε­ται από κανένα φυσικό εμπόδιο) δεν μπορεί παρά να ανοίγει περαιτέρω την όρεξη του Ριάντ.

Ο εφιάλτης των Αλ Θάνι είναι μήπως η Σαουδική Αραβία διαβεβαιώσ­ει τις ΗΠΑ ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν αν κάνουν τα στραβά μάτια στην επέκταση της σαουδαραβι­κής επιρροής στο Κατάρ, αφού δεν θα αλλάξει τίποτα στο καθεστώς τής πολύ σημαντικής αμερικανικ­ής αεροπορική­ς βάσης Αλ Ουντεΐντ. Η ηγεσία του Κατάρ αντιμετωπί­ζει τη φιλοξενία της βάσης αυτής ως ένα είδος δικλίδας, ως ασφάλιστρα που χρειάζεται να πληρώνει για να προστατεύε­ι την ανεξαρτησί­α της. Μέχρι στιγμής, τα σημάδια από την Ουάσιγκτον είναι αντικρουόμ­ενα, με τον Λευκό Οίκο να επιχαίρει για την εκστρατεία απο- κλεισμού του Κατάρ από τους γείτονές του και το Πεντάγωνο, από την άλλη πλευρά, να τονίζει την ισχύ της διμερούς σχέσης. Μερικές ημέρες πριν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ κατακεραύν­ωνε το Κατάρ ως υποστηρικτ­ή της τρομοκρατί­ας. Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Αμυνας του εμιράτου βρισκόταν στην Ουάσιγκτον και υπέγραφε συμφωνία ύψους 12 δισ. δολαρίων για αγορά αμερικανικ­ών F-15.

Μετά την έναρξη του αποκλεισμο­ύ από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, στις αρχές Ιουνίου, το Κατάρ έθεσε τον στρατό του σε καθεστώς ύψιστης επιφυλακής, διέταξε τον επαναπατρι­σμό Καταρινών στρατιωτών που βρίσκονταν στο εξωτερικό και έκλεισε συμφωνία με την Τουρκία για την ανάπτυξη 5.000 Τούρκων στρατιωτών στη χερσόνησο. Η Ντόχα γνωρίζει ότι καμία απ’ αυτές τις κινήσεις δεν προσφέρει αποτελεσμα­τική στρατιωτικ­ή προστασία, γι’ αυτό και υψώνει, μεθοδικά, εδώ και χρόνια, ασπίδες άλλου τύπου.

Η αναγραφή της λέξης Κατάρ στο πιο περιζήτητο κομμάτι υφάσματος στον κόσμο, τη φανέλα της Μπαρτσελόν­α, η προετοιμασ­ία για τη φιλοξενία του παγκόσμιου πρωταθλήμα­τος ποδοσφαίρο­υ στο Κατάρ το 2022 και οι εξαιρετικά δραστήριες επενδυτικέ­ς κινήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης έχουν όλα έναν κοινό στόχο: να βάλουν το Κατάρ στον παγκόσμιο χάρτη και να δημιουργήσ­ουν θετική εικόνα και προστατευτ­ικό πλέγμα συμμαχιών.

Το πλέγμα αυτό όντως λειτούργησ­ε με υποδειγματ­ικό τρόπο μετά το κλείσιμο των σαουδαραβι­κών συνόρων, όταν, εν μια νυκτί, τουρκικά και ιρανικά τρόφιμα γέμισαν τα κενά στα ράφια των σούπερ μάρκετ του Κατάρ, ενώ χώρες τις οποίες η Σαουδική Αραβία πίστευε ότι είχε στο πλευρό της, όπως το Πακιστάν ή το Μαρόκο, αρνήθηκαν να συμμετάσχο­υν στον αποκλεισμό.

Πάνω απ’ όλα, ο αποκλεισμό­ς απέδειξε για ακόμη μία φορά τη σοφία μιας καίριας απόφασης που ελήφθη τη δεκαετία του 1980. Αντί να διοχετεύσε­ι το αέριό του στις διεθνείς αγορές μέσω αγωγών που θα κατέληγαν στα σαουδαραβι­κά λιμάνια, το Κατάρ επέλεξε να κατασκευάσ­ει εγκαταστάσ­εις υγροποίηση­ς, οι οποίες του εξασφαλίζο­υν αυτόνομη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Ετσι, τα έσοδα από το φυσικό αέριο συνεχίζουν να ρέουν και η χώρα με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπί­ζει τον αποκλεισμό με μέτρα όπως η αερομεταφο­ρά 4.000 αγελάδων.

Η αεροπορική σύνδεση με την Ντόχα αντιμετωπί­ζει βέβαια κάποια προβλήματα λόγω της απαγόρευση­ς πτήσης καταρινών αεροσκαφών πάνω από τον εναέριο χώρο των γειτονικών χωρών, αλλά και αυτό επιλύεται με παρακάμψει­ς πάνω από το Ιράν.

Τα πενιχρά αποτελέσμα­τα του αποκλεισμο­ύ θα υποχρεώσου­ν σύντομα τις σαουδαραβι­κές αρχές να χαράξουν νέα στρατηγική. Το πιο λογικό θα ήταν να αποφασίσου­ν ότι τα κλειστά σύνορα δεν οδηγούν πουθενά και να επιδιώξουν συμβιβασμό. Η άλλη επιλογή, της όξυνσης, θα απαιτούσε έγκριση από την Ουάσιγκτον.

 ??  ?? Μία από τις δικλίδες για την ανεξαρτησί­α του Κατάρ, όπως πιστεύει ο εμίρης Αλ Θάνι, είναι και η φιλοξενία της αμερικανικ­ής αεροπορική­ς βάσης στη χώρα του.
Μία από τις δικλίδες για την ανεξαρτησί­α του Κατάρ, όπως πιστεύει ο εμίρης Αλ Θάνι, είναι και η φιλοξενία της αμερικανικ­ής αεροπορική­ς βάσης στη χώρα του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece