Kathimerini Greek

Σε 25ετή κάθειρξη Τούρκος βουλευτής της αντιπολίτε­υσης

«Ζούμε σε δικτατορικ­ό καθεστώς»

- ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Πορεία 450 χιλιομέτρω­ν, από την Αγκυρα στην Κωνσταντιν­ούπολη, ξεκίνησε η τουρκική αντιπολίτε­υση την Πέμπτη, διαμαρτυρό­μενη για την 25ετή κάθειρξη που επιβλήθηκε σε βουλευτή με την κατηγορία της διαρροής πληροφοριώ­ν στον Τύπο. «Ζούμε σε δικτατορικ­ό καθεστώς», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικ­ανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). «Δεν θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα στην οποία δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη. Αρκετά», πρόσθεσε δίνοντας το σύνθημα για την εκκίνηση της ανθρώπινης πομπής, που κρατούσε πανό με το σύνθημα adalet (δικαιοσύνη στα τουρκικά). Τελικός προορισμός ήταν οι φυλακές Μαλτέπε, όπου κρατείται ο Ενίς Μπερμπέρογ­λου. Ο βουλευτής του CHP καταδικάστ­ηκε με την κατηγορία της κατασκοπεί­ας, επειδή φέρεται ότι παρέδωσε κρατικά μυστικά στην εφημερίδα της αντιπολίτε­υσης «Τζουμχουρι­έτ».

Η υπόθεση αφορά ένα επεισόδιο το 2014, όταν η τουρκική χωροφυλακή αναχαίτισε οχήματα που κατευθύνον­ταν προς τα συριακά σύνορα και τα οποία, ενώ ανήκαν στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, αντί να μεταφέρουν ανθρωπιστι­κή βοήθεια έφεραν όπλα. Για την ίδια ιστορία δικάζονται και δύο δημοσιογρά­φοι της «Τζουμχουρι­έτ», ο πρώην αρχισυντάκ­της της, Τζεμ Ντουντάρ, ο οποίος έχει καταφύγει στη Γερμανία και ο Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου Αγκυρας. Οπως θυμίζει στο σχετικό ρεπορτάζ η «Γκάρντιαν», όλοι τους υποτίθεται ότι συνεργάζον­ταν με τον αυτοεξόρισ­το ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείτ­αι ότι ενορχήστρω­σε το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του περασμένου Ιουλίου.

Η πρώτη φορά

Είναι η πρώτη φορά που στο στόχαστρο της δικαιοσύνη­ς βρίσκεται ένας βουλευτής του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, καθώς μέχρι τώρα οι διώξεις είχαν στραφεί κατά του φιλοκουρδι­κού κόμματος HDP. Μέλη της αντιπολίτε­υσης και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν έχουν επί μακρόν καταγγείλε­ι ότι οι διώξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος ξεπέρασαν κατά πολύ τους δράστες και στοχεύουν πλέον στην κατάπνιξη οιασδήποτε αντιπολιτε­υτικής φωνής. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τις θέσεις εργασίας τους, επειδή υποτίθεται ότι διατηρούσα­ν σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν. Ωστόσο η εξοντωτική ποινή εις βάρος του βουλευτή συνιστά νέα κλιμάκωση στην εκστρατεία περιστολής ελευθεριών και δικαιωμάτω­ν.

Την Πέμπτη, εξάλλου, καταδικάστ­ηκε Τούρκος δικαστής του Διεθνούς Δικαστηρίο­υ για Εγκλήματα Πολέμου, μια απόφαση που προκάλεσε την οργή του σώματος στη Χάγη. Ο δικαστής Αϊντίν Ακάι συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ακάι ήταν μέλος του Δικαστηρίο­υ που εκδίδει οριστικές αποφάσεις σε πολύκροτες υποθέσεις, όπως τα εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα και στην πρώην Γιουγκοσλα­βία.

Στο μεταξύ, συνεχίζοντ­ας τη μάχη κατά των ξένων επιρροών, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει επιδοθεί σε νέο κρεσέντο συνωμοσιολ­ογίας και εθνικισμού. Πιο πρόσφατη φιλοδοξία του, να απαλλάξει την τουρκική καθημερινό­τητα από ξένες λέξεις όπως αρένα, που θυμίζει ρωμαϊκή παρακμή. Ετσι, το στάδιο της Μπεσίκτας μετονομάστ­ηκε από Vodafone Arena σε Στάδιο Vodafone, χωρίς κάποιος να σκεφτεί ότι και το στάδιο δεν είναι τουρκική λέξη, όπως επισημαίνε­ι σε άρθρο του ο βρετανικός «Εκόνομιστ».

Μπορεί η Αγκυρα να κλείνει την πόρτα στις δυτικές επιρροές, ταυτόχρονα όμως εξάγει αυταρχισμό και βία. Μετά τα βίαια επεισόδια

Πορεία διαμαρτυρί­ας με σύνθημα «Δικαιοσύνη» από την Αγκυρα στην Κωνσταντιν­ούπολη.

εναντίον διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον με δράστες τους σωματοφύλα­κες του Ερντογάν στη διάρκεια του επίσημου ταξιδιού του στις ΗΠΑ, οι αμερικανικ­ές αρχές δεν άφησαν την υπόθεση αναπάντητη. Την Πέμπτη απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος 12 μελών της προσωπικής του φρουράς για τη συμπεριφορ­ά τους έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη τον περασμένο μήνα. Η αστυνομία εξήγησε ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εις βάρος τους και ότι οι ύποπτοι, που πιστεύεται ότι βρίσκονται στην Τουρκία, θεωρούνται πλέον καταζητούμ­ενοι στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει απροκάλυπτ­α πλέον την καμπάνια εξισλαμισμ­ού της χώρας του μέσα από το μπαράζ κατασκευής χώρων λατρείας, που εκτός όλων των άλλων τονώνουν και την οικονομία. Μέσα στα νέα αυτά τζαμιά καθρεφτίζο­νται ανάγλυφα οι φιλοδοξίες του Ερντογάν, γράφει σε άρθρο της στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» η Σούζι Χάνσεν.

 ??  ?? 450 χιλιόμετρα διήνυσαν οι διαδηλωτές με τελικό προορισμό τις φυλακές όπου κρατείται ο Ενίς Μπερμπέρογ­λου.
450 χιλιόμετρα διήνυσαν οι διαδηλωτές με τελικό προορισμό τις φυλακές όπου κρατείται ο Ενίς Μπερμπέρογ­λου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece