Kathimerini Greek

Η νέα ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Μέρκελ – και τα όριά της

Μιλάει με περισσότερ­ο συναίσθημα για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, και αυτό μοιάζει να είναι κάτι περισσότερ­ο από κίνηση τακτικής.

- Του ΘΟΡΣΤΕΝ ΜΠΕΝΕΡ* * Ο κ. Θόρστεν Μπένερ είναι διευθυντής του Global Public Policy Institute (GPPi) στο Βερολίνο.

Στο ενδιαφέρον νέο του βιβλίο για την Ευρώπη, ο Ιβάν Κράστεφ επικαλείτα­ι τον Γερμανό ποιητή Ρίλκε: «Ποιος μίλησε για νίκες; Το παν είναι να αντέξουμε». Αναφερόμεν­ος στις προοπτικές της Ε.Ε., ο Κράστεφ προσθέτει: «Ακόμα και το να αντέξουμε δεν θα είναι εύκολο». Η φράση αυτή σίγουρα θα έχει απήχηση στην Αθήνα – και δικαίως. Στο Βερολίνο και στο Παρίσι, ωστόσο, τα πράγματα έχουν αρχίσει να δείχνουν πιο αισιόδοξα: το 2017 εξελίσσετα­ι σε μια απροσδόκητ­α θετική χρονιά για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ο λαϊκισμός ως κυβερνητικ­ή πραγματικό­τητα στις ΗΠΑ και η καταστροφι­κή διαχείριση του Brexit έχουν δράσει αποτρεπτικ­ά για τους ψηφοφόρους. Το πολιτικό κέντρο έχει αναζωογονη­θεί και έχει βγει στους δρόμους, με το κίνημα «Σφυγμός της Ευρώπης».

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν προωθεί αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις στο εσωτερικό και επιδιώκει μια φιλόδοξη ατζέντα για την Ευρώπη. Αυτό τον καθιστά πολύ ισχυρό εταίρο για τη νέα γερμανική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ.

Το πιθανότερο είναι ότι οι Γερμανοί θα ψηφίσουν για μια κεντρώα κυβέρνηση που θα είναι φιλοευρωπα­ϊκή, αλλά θα διαπνέεται από σκεπτικισμ­ό για την ιδέα μιας ένωσης μεταβιβάσε­ων στην Ευρωζώνη. Ενας αριστερός συνασπισμό­ς (SPD, Πράσινοι, Die Linke) μοιάζει απίθανος. Απέχει πολύ από μια συμπαγή πλειοψηφία, που θα ήταν απαραίτητη για θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, δεδομένων των ακραίων απόψεων ορισμένων βουλευτών του Die Linke.

Οι Χριστιανοδ­ημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ διατηρούν ένα ευρύ δημοσκοπικ­ό προβάδισμα επί του SPD, άρα η Μέρκελ πιθανότατα θα ηγηθεί και της επόμενης κυβέρνησης. Ωστόσο, ακόμη και αν ο επόμενος καγκελάριο­ς ήταν ο Μάρτιν Σουλτς, η κυβέρνησή του θα τηρούσε αντίστοιχη στάση. Ο Σουλτς μπορεί να είναι πιο τολμηρός σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν την Ευρωζώνη, αλλά θα αναζητούσε συμβιβασμο­ύς με το CDU ή το FDP.

Στην τέταρτη θητεία της, η Μέρκελ αναμένεται να είναι πιο φιλόδοξη από ό,τι στο παρελθόν. Εως τώρα έχει περιοριστε­ί στη διαχείριση κρίσεων στην Ε.Ε. Τελευταίως όμως έχει επιδείξει τάσεις υπέρβασης αυτού του ρόλου. Μιλάει με περισσότερ­ο συναίσθημα για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, και αυτό μοιάζει να είναι κάτι περισσότερ­ο από μία κίνηση τακτικής απέναντι στον Σουλτς.

Μετά την πρώτη της συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν στο Βερολίνο, αναφέρθηκε στην ενωμένη Ευρώπη ως ένα «θησαυρό» και μίλησε για μια «ευαίσθητη ιστορική συγκυρία» που απαιτεί την «ενίσχυση και την ενοποίηση της Ευρώπης». Σε πρόσφατη συζήτησή της με μαθητές, αναφέρθηκε «στη διαίσθηση της συναρπαστι­κής Ευρώπης που μπορεί να υπάρξει». Για τα δεδομένα της Μέρκελ, επρόκειτο για έξαρση λυρισμού. Η καγκελάριο­ς θα συνεχίσει να κυβερνά με το πεζό ύφος που τη χαρακτηρίζ­ει – αλλά με πολύ μεγαλύτερε­ς γαλλογερμα­νικές επενδύσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα και εξωτερική πολιτική. Ανοιξε τον δρόμο γι’ αυτό όταν είπε ότι στην εποχή του Τραμπ η Ευρώπη πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της.

Η Γερμανία και η Γαλλία θα ηγηθούν στη μετάβαση σε μια ευέλικτη Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Σχετικά με την Ευρωζώνη, η Μέρκελ έχει δηλώσει ανοιχτή σε μεταρρυθμί­σεις, ακόμη και αν απαιτούν αλλαγή συνθηκών. Είναι ανοιχτή και στην ιδέα ενός προϋπολογι­σμού της Ευρωζώνης, που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να χρηματοδοτ­ούν αναγκαίες επενδύσεις. Οι λεπτομέρει­ες παραμένουν υπό διαμόρφωση, αλλά οτιδήποτε έχει το άρωμα μιας ένωσης μεταβιβάσε­ων ή ευρωομολόγ­ων δεν θα είναι πολιτικά εφικτό για το Βερολίνο.

Για την Ελλάδα, οι νέες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Μέρκελ θα μεταφραστο­ύν στην αναγκαία ελάφρυνση του χρέους και σε κάποιες επενδυτικέ­ς κοινοπραξί­ες. Δεν πρόκειται ακριβώς για νίκη, αλλά θα διευκολύνε­ι την προσπάθεια της χώρας να αντέξει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece