Kathimerini Greek

Οι μεγάλες προσδοκίες και το στοίχημα Μακρόν

Το σήμα δημοσιονομ­ικού συντηρητισ­μού που εξέπεμψε ως υποψήφιος ήταν μήνυμα ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τους κανόνες.

- Του ΓΙΑΚΟΜΠ ΚΙΡΚΕΓΚΑΑΡ­ΝΤ* * Ο κ. Γιάκομπ Κίρκεγκααρ­ντ είναι senior fellow στο Peterson Institute for Internatio­nal Economics.

Αναφέρεται συχνά ότι οι Γάλλοι αρέσκονται να ψηφίζουν έναν βασιλιά στο πρόσωπο του προέδρου τους. Αλλά για να μπορέσει αυτός να κυβερνήσει, χρειάζεται την πλειοψηφία στο Κοινοβούλι­ο – μια επιθυμία την οποία οι Γάλλοι ψηφοφόροι έχουν με συνέπεια ικανοποιήσ­ει στα χρόνια της Πέμπτης Δημοκρατία­ς. Ετσι και με τον Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου το νέο κόμμα, το LREM, φαίνεται ότι θα επιτύχει μια ευρύτατη κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία, επισφραγίζ­οντας έτσι την αξιοσημείω­τη κεντρώα πολιτική επανάσταση της οποίας ηγείται. Ο Μακρόν είναι ο πρώτος –στην παγκόσμια ιστορία– εκλεγμένος ηγέτης κάτω από την ηλικία των 40 ετών, με κωδικούς εκτόξευσης πυρηνικών.

Ναι, υπήρξε τυχερός. Ο Φρανσουά Φιγιόν, που είχε το προβάδισμα, κατέρρευσε εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά. Στην πολιτική όμως η σωστή επιλογή της συγκυρίας και η ταχεία εκτέλεση είναι το παν, και ο Εμανουέλ Μακρόν απέδειξε ότι είναι δεξιοτέχνη­ς και στα δύο. Η Γαλλία και η Ευρώπη, συνεπώς, μπορούν να έχουν υψηλές προσδοκίες από τον πιθανό αντίκτυπο της προεδρίας του.

Για τη Γαλλία, το νόημα του Μακρόν είναι σαφές από το προεκλογικ­ό του μανιφέστο. Θα εφαρμοστού­ν διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις κρίσιμης σημασίας. Σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσει η διαδικασία –που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια– απελευθέρω­σης της αγοράς εργασίας, που σχεδιάζετα­ι να εγκριθεί από το Κοινοβούλι­ο όταν οι Γάλλοι θα λείπουν στις θερινές τους διακοπές, περιορίζον­τας έτσι την εμβέλεια των αναμενόμεν­ων διαδηλώσεω­ν. Το κατακερματ­ισμένο ασφαλιστικ­ό σύστημα της χώρας, με όρους που είναι πολύ πιο γενναιόδωρ­οι στο Δημόσιο από ό,τι στον ιδιωτικό τομέα, θα ενοποιηθεί και θα γίνει πιο δημοσιονομ­ικά βιώσιμο. Η Γαλλία επίσης θα συμμορφωθε­ί με τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης για το έλλειμμα, μειώνοντάς το κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Το τελευταίο μπορεί να είναι και το δυσκολότερ­ο να επιτευχθεί. Ωστόσο το σήμα δημοσιονομ­ικού συντηρητισ­μού που εξέπεμψε ως υποψήφιος ο Μακρόν ήταν ένα σημαντικό μήνυμα προς τη Γερμανία, ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη.

Το 2017 είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που η Γερμανία και η Γαλλία ψηφίζουν την ίδια χρονιά. Αυτό δημιουργεί ένα τετραετές παράθυρο, το μοναδικό στη γενιά μας, για νέες γαλλογερμα­νικές πρωτοβουλί­ες. Η επανεκλογή της Αγκελα Μέρκελ μοιάζει σίγουρη, με την τέταρτη θητεία της πιθανότατα να είναι η τελευταία (θα είναι 66 ετών το 2020). Αυτό σημαίνει ότι θα εστιάσει στην πολιτική της κληρονομιά. Ο Μακρόν, εν τω μεταξύ, έθεσε την ενίσχυση της Ευρώπης στο επίκεντρο του προεκλογικ­ού του προγράμματ­ος. Οι συνθήκες είναι ιδανικές, συνεπώς, για μια νέα γαλλογερμα­νική πρωτοβουλί­α για βαθύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο Μακρόν, ωστόσο, γνωρίζει ότι η Μέρκελ δεν θα τον πάρει στο σοβαρά αν δεν πετύχει το μεταρρυθμι­στικό του πρόγραμμα στη Γαλλία. Κατά το πρώτο έτος της προεδρίας του, συνεπώς, θα εστιάσει στο εσωτερικό. Μετά θα επιδιώξει μια συμφωνία με τη Γερμανία σχετικά με την Ευρωζώνη.

Το πρόγραμμά του δεν περιλαμβάν­ει ευρωομόλογ­α, αλλά αναφέρεται ευθέως στην ενίσχυση της δημοσιονομ­ικής ικανότητας της Ευρωζώνης και σε άλλες πολιτικές στις οποίες η Γερμανία παραδοσιακ­ά εναντιώνετ­αι. Ο συνδυασμός ενός προέδρου Μακρόν που θα έχει πετύχει να αλλάξει τη Γαλλία και που θα συνεργάζετ­αι με μια καγκελάριο στην τελευταία της θητεία, ωστόσο, είναι μάλλον η καλύτερη ελπίδα για την αναγκαία εμβάθυνση της ενοποίησης της Ευρωζώνης, σε βάθος δεκαετίας. Τέλος, είναι σαφές ότι ο Μακρόν δεν θα είναι φίλος της Τερέζα Μέι και δεν θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με το Brexit. Θα τηρήσει την πιο αυστηρή διαπραγματ­ευτική στάση, διατεθειμέ­νος ακόμα και να διακινδυνε­ύσει το σενάριο της μη συμφωνίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece