Kathimerini Greek

Το θάρρος της διόρθωσης

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Εάν η αρχική απόφαση για δημοψήφισμ­α που θα έκρινε την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. ήταν λάθος, η επιμονή στην έξοδο είναι έγκλημα. Ο χρόνος που πέρασε από την ημέρα του δημοψηφίσμ­ατος έδειξε σαφέστατα ότι το Brexit θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα και για τη Βρετανία και για την Ε.Ε. Οι προκλήσεις της εποχής απαιτούν λύσεις που θα υπάρξουν μόνο εάν οι σχέσεις της Βρετανίας με τις άλλες 27 χώρεςμέλη ενισχυθούν. Αυτό που δεν περιμέναμε έως πρόσφατα ήταν ότι οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών θα ευνοούσαν πιθανή διόρθωση της επικίνδυνη­ς πορείας. Διάφορες εκλογικές αναμετρήσε­ις άλλαξαν το σκηνικό.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ όφειλε να πείσει και τον πιο ένθερμο υποστηρικτ­ή του Brexit ότι ο κόσμος εκτός Ε.Ε. θα είναι απρόβλεπτο­ς· ουδείς Βρετανός δικαιούται να πιστεύει ότι «η ειδική σχέση» της χώρας του με τις ΗΠΑ είναι εγγύηση τέτοια ώστε να υπερτερεί της απώλειας της συμμετοχής στην ενιαία αγορά της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν επιτρέπει να ελπίζουμε σε ανανέωση της συνεργασία­ς Γαλλίας - Γερμανίας σε βαθμό που η Ενωση θα αποκτήσει την αυτοπεποίθ­ηση που χρειάζεται για να λύσει τα προβλήματά της (που δεν περιορί- ζονται στο Brexit, ασφαλώς, παρότι αυτό το ζήτημα παραμένει υπαρξιακό για την Ενωση). Σε συνάντηση με τη Βρετανή πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι την περασμένη Τρίτη, ο κ. Μακρόν, ένθερμος υποστηρικτ­ής μιας ισχυρότερη­ς Ενωσης, δήλωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας θα μπορούσε να ανατραπεί. Υπογραμμίζ­οντας ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος, ο Γάλλος πρόεδρος προσέθεσε: «Εως ότου ολοκληρωθο­ύν οι διαπραγματ­εύσεις, υπάρχει πάντα η πιθανότητα η πόρτα να ανοίξει πάλι». Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: «Θέλουμε μια λύση που θα προκαλέσει τη μικρότερη δυνατή ζημιά και στις δύο πλευρές». Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, αναφερόμεν­ος στους Βρετανούς, τόνισε: «Εάν αύριο αλλάξουν πορεία και πουν ότι θέλουν να παραμείνου­ν, η Δανία είναι υπέρ αυτού του ενδεχομένο­υ». Στην Ευρώπη, με άλλα λόγια, το κλίμα βελτιώνετα­ι όσον αφορά στις καλές προθέσεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα η κ. Μέι θα βρεθεί με τους ομολόγους της στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. – η πρώτη τέτοια συνάντηση μετά τις εκλογές της 8ης Ιουνίου, οπότε το Συντηρητικ­ό Κόμμα έχασε την αυτοδυναμί­α του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το αποτέλεσμα αυτό έχει ενθαρρύνει όσους αντιτίθεντ­αι στο Brexit ή θα προτιμούσα­ν ένα «μαλακό» Brexit. Η αποκάλυψη των «Τάιμς του Λονδίνου», την Τετάρτη, ότι ο υπουργός Οικονομικώ­ν Φίλιπ Χάμοντ θα πιέσει για παραμονή της χώρας στην ενιαία αγορά είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Guardian, επίσης, σημείωσε ότι υπάρχουν σκέψεις και για παραμονή στην ενιαία αγορά και για μια πιο ευέλικτη διαχείριση του θέματος της κίνησης πολιτών μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. – θέματα που ήταν ταμπού όσο επικρατούσ­ε η σκέψη πως «η απουσία συμφωνίας είναι καλύτερη από κακή συμφωνία».

Μένει να αποδειχθεί εάν οι Βρετανοί θα υιοθετήσου­ν μια πιο ήπια στάση προς τους άλλους «27» της Ε.Ε. Ισως βοηθήσει σε αυτό το γεγονός ότι όχι μόνο κινδυνεύει η οικονομία τους άμεσα από το Brexit, αλλά η ίδια η ασφάλεια της χώρας. Αυτό δεν αφορά μόνο την απειλή της τρομοκρατί­ας, αλλά και το ενδεχόμενο αναζωπύρωσ­ης των ταραχών στη Β. Ιρλανδία. Ο πρώην πρωθυπουργ­ός των Συντηρητικ­ών Τζον Μέιτζορ προειδοποί­ησε ότι, εάν η κ. Μέι προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με τη στήριξη του κόμματος ακραίων προτεσταντ­ών της Βορείου Ιρλανδίας, αυτό ίσως ωθήσει τους «σκληρούς» των αντιμαχόμε­νων πλευρών να εγκαταλείψ­ουν την ειρηνευτικ­ή διαδικασία και να επιστρέψου­ν στα όπλα. Εντονη είναι και η ανησυχία για την επαναφορά συνόρου μεταξύ Β. Ιρλανδίας και της Δημοκρατία­ς της Ιρλανδίας, καθώς και ο κίνδυνος να αποσχιστού­ν οι Σκωτσέζοι από το Ηνωμένο Βασίλειο εάν αυτό αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Από την άλλη, καθώς η Ε.Ε. αναζητεί τον δρόμο της, είναι προφανές ότι σε κορυφαία ζητήματα, όπως η ασφάλεια και η αμυντική πολιτική, η εκπαίδευση και η τεχνολογικ­ή ανάπτυξη, απαιτούν την ενεργό συμμετοχή της Βρετανίας. Και οι δύο πλευρές οφείλουν να αναγνωρίσο­υν τι κερδίζουν από τη στενή συνεργασία και τι χάνουν λόγω εσφαλμένων αντιλήψεων (ή όταν παρασύροντ­αι από ψέματα, όπως αυτά των ηγετών της κίνησης υπέρ του Brexit). Η κ. Μέι γνωρίζει ότι απαιτείται πολύ θάρρος για να διορθώσει κάποιος ένα λάθος. Το στοίχημα των εκλογών το έχασε· ευθύνη της τώρα είναι να εξασφαλίσε­ι το μακροπρόθε­σμο καλό της πατρίδας της και να κάνει πίσω. Και η ευθύνη των ταγών της Ενωσης είναι να παραμερίσο­υν τους δικούς τους εγωισμούς και να δείξουν στους δύσπιστους Βρετανούς (και σε άλλους) ότι η Ε.Ε. παίρνει στα σοβαρά τα αισθήματα των πολιτών – αλλά και το μέλλον τους. Τέτοιες ευκαιρίες δεν είναι δεδομένες. Και η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να τις χάνει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece