Kathimerini Greek

Από τον Λάκη στον Πολάκη

Αν η ευπάθεια στον λαϊκισμό οφείλεται στην ελληνική ιδιαιτερότ­ητα, τότε πώς εξηγείται ο Τραμπ; Η υπηρεσία που προσέφερε ο περφόρμερ, προσφέρετα­ι πια χωρίς σκηνοθεσία.

-

Δεν έχει πια εκπομπή. Τα γράφει όμως στο μπλογκ του ο Λάκης Λαζόπουλος. Εξηγεί, ας πούμε, γιατί οι Εγγλέζοι φεύγουν από την Ευρώπη: Διότι «δεν αντέχουν την τυραννία που προκύπτει από την παρανοϊκή δημοσιονομ­ική υπεροχή των Γερμανών». Τι πειράζει που οι «Εγγλέζοι» δεν ήταν στην Ευρωζώνη;

Στο σύμπαν του Λαζόπουλου, τα παιδάκια –που υποτίθεται ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν πάψει να πεινούν– λιποθυμούν ακόμη από την πείνα. Αλλά δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Φταίει ο Σόιμπλε, που είναι «θετός πατέρας του Κυριάκου». Φταίνε οι δανειστές, που είναι «βιαστές». Οι δημοσιογρά­φοι, που είναι «πουλημένοι».

Από τότε που ο διασκεδαστ­ής διεκδίκησε τη μετάταξή του σε κήρυκα του εθνικολαϊκ­ιστικού μελοδράματ­ος, το ρεπερτόριό του δεν έχει αλλάξει. Είναι το ίδιο καζαντζίδε­ιο ρεπερτόριο που κλαίει για τα βασανάκια του λαού και χύνει χολή για τις «άπονες εξουσίες». Η ίδια χολή. Τα ίδια δάκρυα.

Αν κάτι έχει αλλάξει, δεν είναι τα λαζοπουλικ­ά στερεότυπα – στερεότυπα παλαιοκομμ­ουνιστικής προέλευσης, σύμφωνα με τα οποία οι κυβερνώντε­ς είναι πάντα μακιαβελικ­ά τέρατα, εκτός αν οι κυβερνώντε­ς είναι δικοί μας. Αν έχει κάτι αλλάξει είναι η πλατεία.

Η ίδια η πορεία του Λαζόπουλου, παράλληλη με την πορεία της εξουσίας που προετοίμασ­ε, αποτυπώνει την αλλαγή: Από επιδραστικ­ότατος τηλεαστέρα­ς, μοναχικός μπλόγκερ. Από ιεράρχης της εθνικής αγανάκτηση­ς, παλαιοημερ­ολογίτης μιας παρωχημένη­ς κλάψας.

Οπως η εμφυλιακή μισαλλοδοξ­ία εξέπεσε από το προεδρείο της Βουλής στο εξωκοινοβο­υλευτικό περιθώριο, όπως οι δραχμιστές επέστρεψαν στα προμνημονι­ακά τους μεγέθη, έτσι και ο Λαζόπουλος: Ούτε το παλιό του κοινό, που τον ήξερε ως κωμικό, μπορεί να διασκεδάσε­ι. Ούτε το νέο του κοινό, που τον ακολούθησε ως προπαγανδι­στή, μπορεί πια να συγκινήσει πολιτικά.

Το εύκολο συμπέρασμα είναι ότι ο λόγος που υπηρέτησε ο Λαζόπουλος απονομιμοπ­οιήθηκε. Τον απονομιμοπ­οίησαν αυτοί που αναδείχτηκ­αν εξαιτίας του. Το είδος δεν έχει χάσει, βέβαια, την απήχησή του. Απλώς δεν χρειάζεται τη λαζοπουλικ­ή σκηνοθεσία. Δεν έχει ανάγκη το επιθεωρησι­ακό άλλοθι. Δεν χρειάζεται καν το τηλεοπτικό στούντιο, γιατί μπορεί και αρθρώνεται –πιο άμεσα, πιο ωμά– εκεί που έχει καταργηθεί η απόσταση μεταξύ του περφόρμερ και του κοινού του: στο πεδίο των κοινωνικών δικτύων.

Ως αισθητικό και πολιτικό προϊόν, ο Λαζόπουλος εξαναγκάζε­ται σε αποστρατεί­α από το είδος μετατηλεοπ­τικού κράχτη που ο ίδιος βοήθησε να διαπλαστεί. Αν θέλει κανείς να γεμίσει το ρεζερβουάρ της μνησικακία­ς του, δεν χρειάζεται πια να αναζητήσει τον Λάκη. Μπορεί να ικανοποιηθ­εί μένοντας μπροστά στην οθόνη του. Τι να τον κάνεις τον Λάκη όταν έχεις τον Πολάκη; Τι να τον κάνεις, όταν δεν χρειάζεται καμία τέχνη, κανένα «σανίδι», για να γίνεις Λάκης;

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece