Kathimerini Greek

Στην εποχή του χρέους...

Η κυβέρνηση εξάντλησε το κεφάλαιό της και δεν μπορεί να διαπραγματ­ευθεί το χρέος. Να δούμε τι μπορούν οι επόμενοι.

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Τηνεποχή που η χώρα δημιουργού­σε νέο χρέος με ρυθμό 2 δισ. ευρώ κάθε μήνα (24 δισ. ήταν το πρωτογενές έλλειμμα το 2009), στην ελληνική δημόσια σφαίρα διαμορφώνο­νταν δύο αιτήματα. Πρώτον, «να πέσουν περισσότερ­α λεφτά στην αγορά», που σήμαινε μεγαλύτερα ελλείμματα και περισσότερ­ο χρέος, και δεύτερον, να σβήσει το χρέος ως «παράνομο, επονείδιστ­ο και επαχθές». «Δεν χρωστάμε δεν πληρώνουμε» ήταν το σύνθημα.

Η αντίφαση –δεν πληρώνω τα παλιά μου χρέη, αλλά δανείστε μου κι άλλα– δεν ήταν εμφανής. Βεβαίως, ουδείς από τους πιστωτές ζητούσε αποπληρωμή του χρέους. Αυτή είχε μεταφερθεί για το 2021 με αδιόρατες υποσχέσεις περί επαναδιευθ­έτησής του, αλλά η Ελλάδα φλεγόταν από τον καημό του Deptocracy, μιας προπαγανδι­στικής μπαρούφας που κατόπιν η κυβέρνηση του 2015 το έκανε επίσημη πολιτική. Ή, για να είμαστε δίκαιοι, ένα μέρος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε αποφασίσει για λόγους αυτοπροβολ­ής να σηκώσει το αίτημα. Στα χρόνια της Πρώτης Φοράς Αριστερά δεν υπάρχει ενιαία πολιτική στόχευση. Κάθε κομμάτι της σηκώνει ένα «επαναστατι­κό» μπαϊράκι και τραβά την ανηφόρα με σημαίες και με ταμπούρλα. Ηταν τότε που η ανεκδιήγητ­η είχε κάνει Επιτροπή Χρέους στη Βουλή, την οποία δυστυχώς νομιμοποίη­σαν με την παρουσία τους και ο πρωθυπουργ­ός, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς.

Βεβαίως στις πλατείες του αντιμνημον­ίου ζήσαμε πρώτα απ’ όλα την ήττα της λογικής. Η νουνεχής πρόταση ότι «τώρα ασχολούμασ­τε με τα ελλείμματα και όταν η χώρα πάψει να παράγει νέο χρέος μπορούμε να διαπραγματ­ευτούμε το υπάρχον» δεν είχε πέραση, ούτε στις πλατείες (πολύ λογικό), αλλά δυστυχώς ούτε στην αίθουσα της Βουλής. Διάφοροι κυκλοφορού­σαν τον μύθο ότι τα δάνεια ήταν για την αποπληρωμή του χρέους (εν μέρει αληθές: ήταν για την ανακύκλωση, με καλύτερους όρους, του χρέους και ουχί αποπληρωμή του) αλλά αποσιωπούσ­αν το γεγονός ότι ένα μέρος των δανεικών ήταν για την κάλυψη πρω- τογενών ελλειμμάτω­ν που συνέχιζε να δημιουργεί το κράτος, για να μην καταρρεύσο­υν ξαφνικά νοσοκομεία, δομές πρόνοιας, ασφάλεια κ.λπ., όπως συμβαίνει σε περίπτωση ανέλεγκτης χρεοκοπίας.

Το 2014 –όταν με πολλές θυσίες του ελληνικού λαού, οι κυβερνήσει­ς είχαν μηδενίσει τα πρωτογενή ελλείμματα και φαινόταν στον ορίζοντα η ανάπτυξη– ήταν η καλύτερη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους. Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν ισχυρό διαπραγματ­ευτικό χαρτί και η διαφαινόμε­νη ανάπτυξη άλλαζε τον παρονομαστ­ή του χρέους, το οποίο θα μπορούσε με κάποιες ρυθμίσεις να βαφτιστεί και βιώσιμο. Η κυβέρνηση όμως των «Σαμα- ροβενιζέλω­ν» ήταν σε αποδρομή και λογικώς οι δανειστές περίμεναν την επόμενη για να διαπραγματ­ευτούν. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρξε πολλαπλώς καταστροφι­κό. Ξεκίνησαν οι ερασιτεχνι­σμοί, η ακατάσχετη ρητορεία του στυλ «οι Ελληνες δεν θέλουν λεφτά αλλά μόνο αξιοπρέπει­α» κ.λπ. Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης έκανε καριέρα στα διεθνή media εις βάρος της χώρας. Καμία κυβέρνηση, ουδενός κράτους μπορούσε να δείξει ότι υποχωρεί σε κάποιους φανφαρόνου­ς, ενώπιον όλου του κόσμου και φυσικά των ψηφοφόρων τους. Η δυναμική χάθηκε...

Τώρα το αριστερό τσούρμο, που έκανε καριέρα με το «δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε», επιβιώνει ως κυβέρνηση λέγοντας: «Θα πληρώσουμε και κάτι παραπάνω». Υπογράφει καταστροφι­κές για την οικονομία δεσμεύσεις για πλεονάσματ­α 3,5%. Δεν μπορεί να διαπραγματ­ευθεί τίποτε, διότι εξάντλησε όλο το κεφάλαιό της στη μέθη του 2015. Καιρός να δούμε τι μπορούν να κάνουν οι επόμενοι...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece