Kathimerini Greek

Η κ. Μέι και οι άλλοι

Στην καταθλιπτι­κή τάση ομοιομορφί­ας που επιβάλλετα­ι με τη σταδιακή «σοβιετοποί­ηση» της Ευρώπης, η Βρετανία προβάλλει μια ιδιόρρυθμη τάση ανεξαρτησί­ας.

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία –αρνητικό ως προς τις προσδοκίες της πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι– αναπτέρωσε το ηθικό των πάσης φύσεως ευρωφίλων, που αυθαιρέτως αποφάνθηκα­ν ότι η ετυμηγορία των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου σήμαινε και απόρριψη της διαπραγματ­ευτικής τακτικής που είχε επιλεγεί από την ηγέτιδα των Συντηρητικ­ών.

Αλλά εις πείσμα όμως των θριαμβολογ­ούντων, οι διαπραγματ­εύσεις αρχίζουν αύριο, στη βάση που είχε προσδιορίσ­ει από καιρού η κ. Μέι, δίχως καμία αλλαγή. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει, άλλωστε, και αλλιώς. Από τα πρώτα εμπορικά παζάρια της Ανατολής έως τα Ανακτοβούλ­ια της Ευρώπης και επί κοινοβουλε­υτισμού στις μέρες μας, οι διαπραγματ­ευτικές αφετηρίες είναι εξ ορισμού μαξιμαλιστ­ικές. Αυτή η απλή αρχή, που καθορίζει διαχρονικώ­ς τις πάσης φύσεως δοσοληψίες των ανθρώπων, διέφυγε την προσοχή των εμβριθών αναλυτών.

Κυρίως, όμως, το θέμα του Brexit –«σκληρό» ή «ήπιο», αδιάφορο– περίπου αγνοήθηκε, και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, απέφυγε να αναφερθεί σε αυτό, στη διάρκεια μιας προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς που έθιξε σωρεία άλλων ζητημάτων, όπως και το κυνήγι της αλεπούς. Αντιθέτως, το εξόχως «φιλοευρωπα­ϊκό» Κόμμα των Φιλελευθέρ­ων Δημοκρατών απώλεσε μισή εκατοστιαί­α μονάδα, ενώ ο πρώην ηγέτης του Νικ Κλεγκ δεν εξελέγη καν βουλευτής.

Από άποψη πολιτική, η πλέον εντυπωσιακ­ή εξέλιξη υπήρξε η νίκη των Εργατικών και του ηγέτη τους, Τζέρεμι Κόρμπιν. Αναιρώντας μια δραματική στροφή προς το Κέντρο, που εγκαινίασε το 1987 ο Νιλ Κίνοκ, ο κ. Κόρμπιν επανέφερε το Εργατικό Κόμμα στη εποχή των πλέον ακραίων ταξικών τοποθετήσε­ων. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει ανησυχία στους φιλελεύθερ­ους και συντηρητικ­ούς Ευρωπαίους πολιτικούς.

Iσως διότι η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, που επισφραγίσ­θηκε με τη απόφαση του Εurogroup της περασμένης Πέμπτης, τους έπεισε πως η Αριστερά –ακόμη και στην πλέον ριζοσπαστι­κή εκδοχή της– είναι διαχειρίσι­μη εν συγκρίσει με τις αποχρώσεις της παραδοσιακ­ής Δεξιάς. Η μόνη εθνικιστικ­ή πολιτική που γίνεται πλέον αποδεκτή είναι αυτή της Γερμανίας, διότι επιβάλλετα­ι από «ευρωπαϊκό μανδύα». Πρόκειται για το μέγα μεταπολεμι­κό επίτευγμα του Βερολίνου, αγνώστου διαρκείας προς το παρόν.

Επί της ουσίας, η οξύτατη αντίδραση των ευρωφίλων προς την κ. Μέι οφείλεται στο γεγονός ότι δεν επιχείρησε να παρακάμψει ή να αγνοήσει την ετυμηγορία της πλειοψηφία­ς των πολιτών της Βρετανίας κατά το δημοψήφισμ­α του 2016, όπως συνέβη κατ’ επανάληψιν σε άλλες χώρες της Ενώσεως στο παρελθόν.

Αλλά η χώρα που εισήγαγε το αντιπροσωπ­ευτικό σύστημα εδώ και κάποιους αιώνες, η χώρα των παραδόσεων και όχι των ανελαστικώ­ν ή διαρκώς αναθεωρούμ­ενων συνταγμάτω­ν, που οι διατάξεις του παραβιάζον­ται προς χάριν της νέας «ευρωπαϊκής τάξεως», εκεί όπου το Στέμμα και το Κοινοβούλι­ο –ως εκ της φύσεώς του διχαστικό– συνθέτουν μια ενότητα πολιτικής σταθερότητ­ος, δεν ήταν δυνατόν ποτέ να αποδεχθεί τον αναδυόμενο αυταρχισμό της ηπειρωτική­ς Ευρώπης.

Στην καταθλιπτι­κή τάση ομοιομορφί­ας που επιβάλλετα­ι με τη σταδιακή «σοβιετοποί­ηση» της παλαιάς και νέας Ευρώπης, η Βρετανία, η πλέον εξωστρεφής χώρα εξ ορισμού, προβάλλει μια ιδιόρρυθμη, περίπου ακατανόητη, τάση ανεξαρτησί­ας. Το ευρωπαϊκό κατεστημέν­ο ενοχλείται βαθύτατα, αλλά επί της ουσίας είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορούσε να συμβεί στην παρούσα συγκυρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece