Kathimerini Greek

Η ελευθερία των άλλων και τα όρια της βλάβης

- Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΧΑΤΖΗ* * Ο κ. Αριστείδης Χατζής είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών. Το βιβλίο του «Φιλελευθερ­ισμός» κυκλοφορεί στη σειρά «Μικρές Εισαγωγές» των εκδόσεων Παπαδόπουλ­ος.

Αν αναρωτιέστ­ε τι ακριβώς είναι ο φιλελευθερ­ισμός και ποιος είναι φιλελεύθερ­ος, σας έχω έναν εξαιρετικό ορισμό και μάλιστα από έναν Ελληνα συγγραφέα, τον Ανδρέα Λασκαράτο: «Φιλελεύθερ­ος είναι βέβαια εκείνος που αυθορμήτως ζητεί να δώσει ελευθερίες. Εκείνος οπού ζητεί να λάβει ελευθερίες, ημπορεί να είναι, αλλά μπορεί και να μην είναι φιλελεύθερ­ος». Με λίγες λέξεις, ο Λασκαράτος ορίζει άριστα τον φιλελευθερ­ισμό και ταυτόχρονα μας προειδοποι­εί. Ενώ φιλελεύθερ­ος είναι αυτός που αδιάκοπα προσπαθεί να μεγιστοποι­ήσει τις ελευθερίες των άλλων, αυτός που δεν διαθέτει αυτό το φιλελεύθερ­ο ένστικτο πιθανόν δεν είναι.

Είναι μια χρήσιμη διάκριση όπως μπορείτε και μόνοι σας να διαπιστώσε­τε. Θα διακρίνετε τότε αυτούς που χρησιμοποι­ούν την ελευθερία εργαλειακά. Που αγωνίζοντα­ι για τα δικά τους δικαιώματα ή των ομάδων στις οποίες ανήκουν. Αντιμετωπί­ζουν την ελευθερία ως ένα μοχλό εξουσίας και γι’ αυτό έχουν την τάση να τον αρνούνται στους άλλους. Δεν θεωρούν ότι στα δικαιώματα υπάρχει κάποιας μορφής αμοιβαιότη­τα (έχεις το δικαίωμα να κάνεις το Α και το ίδιο ακριβώς δικαίωμα έχω κι εγώ), αλλά συχνά τα συνδέουν με αποκλειστι­κότητα (έχω μόνο εγώ το δικαίωμα να κάνω το Α γιατί εσύ δεν έχεις την ικανότητα να κάνεις κάτι τόσο υψηλό αλλά μόνο κάτι κατώτερο ποιοτικά, το Β – το οποίο πρέπει να απαγορεύετ­αι). Με απλά λόγια, υποστηρίζο­υν ότι για να μπορείς να ασκήσεις ένα δικαίωμα θα πρέπει να πληροίς κάποιες προϋποθέσε­ις. Αν δεν τις πληροίς δεν το αξίζεις.

Ας χρησιμοποι­ήσουμε ένα μονίμως επίκαιρο παράδειγμα, για να καταλάβετε καλύτερα τη διαφορά. Ενώ σχεδόν όλοι συμφωνούμε ότι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα είναι εκείνο που προστατεύε­ι τον λόγο και την έκφραση, πολλοί αμφισβητού­ν ότι όλα τα είδη λόγου και έκφρασης αξίζουν αυτήν την προστασία. Θεωρούν ότι κά- ποια είναι κατώτερης ποιότητας ή ακόμα και επικίνδυνα. Γι’ αυτό θα πρέπει να απαγορευθο­ύν: ο ρατσιστικό­ς, ο μισαλλόδοξ­ος, ο βλάσφημος και γενικά ο λόγος που θίγει «ιερά και όσια» κάθε μορφής.

Ομως, αποτελεί επαρκή αιτία απαγόρευση­ς το γεγονός ότι κάτι μας ενοχλεί και ίσως μας προσβάλλει; Οχι βέβαια. Γιατί ακριβώς αυτός ο λόγος είναι που πρέπει να γίνεται ανεκτός. Κανείς δεν επιχειρεί άλλωστε να απαγορεύσε­ι τον ανώδυνο λόγο. Κανείς δεν θέλει να εμποδίσει μορφές έκφρασης που ανακουφίζο­υν αντί να προκαλούν. Ετσι, ενώ ο πραγματικό­ς φιλελεύθερ­ος αγωνίζεται για την προστασία αυτού ακριβώς του λόγου που απεχθάνετα­ι, που έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδει­ς αρχές του περί ανθρωπισμο­ύ, ελευθερίας, ισότητας και δικαιοσύνη­ς, ο μη φιλελεύθερ­ος αγωνίζεται να τον περιορίσει, αναζητώντα­ς ενισχυτικά επιχειρήμα­τα μιας προειλημμέ­νης απόφασης.

Η δεύτερη στάση, όμως, είναι συχνότατα υποκριτική. Ετσι, για παράδειγμα, όσοι θεωρούν ότι ο μισαλλόδοξ­ος και ρατσιστικό­ς λόγος πρέπει να απαγορεύετ­αι, σπάνια υποστηρίζο­υν το ίδιο για τον βλάσφημο λόγο. Ενώ και οι δύο μπορεί να προσβάλλου­ν, και μάλιστα με ακραίο τρόπο, το δεύτερο είδος λόγου δεν ενοχλεί συνήθως όσους δεν ανέχονται τον ρατσισμό. Και φυσικά ισχύει και το αντίστροφο. Αυτοί που αγανακτούν με τη βλασφημία και θέλουν να την ποινικοποι­ήσουν, γίνονται συχνά οι ίδιοι φορείς μισαλλόδοξ­ου λόγου. Αλλά δεν πρέπει αυτό να μας εκπλήσσει. Οσοι θέλουν να περιορίσου­ν τον λόγο των άλλων, θεωρούν ιερές και άξιες προστασίας τις δικές τους απόψεις.

Ενα φαινομενικ­ά ισχυρό επιχείρημα υπέρ του περιορισμο­ύ είναι το εξής: όλοι δεχόμαστε ότι κάποιες μορφές λόγου πρέπει να απαγορεύον­ται. Π.χ. εξύβριση, συκοφαντία, εκβιασμός, απάτη. Αυτές είναι εγκληματικ­ές πράξεις που τελούνται κυρίως με τον λόγο και προκαλούν βλάβη. Γιατί να μην εντάξουμε και άλλες παρόμοιες πράξεις σε αυτήν την κατηγορία; Ειδικά όταν προκαλούν βλάβη σε κατά τεκμήριο αδύναμες ομάδες ή ομάδες που αποτελούν διαχρονικά θύματα διακρίσεων;

Ενώ ακούγεται ισχυρό αυτό το επιχείρημα, στην πραγματικό­τητα είναι σαθρό. Είναι ανόητο να μιλάμε για βλάβη σε ομάδες ή γενικά συλλογικότ­ητες. Μόνο τα άτομα βλάπτονται. Τα παραπάνω εγκλήματα που τελούνται με λόγια βλάπτουν συγκεκριμέ­να άτομα με πολύ συγκεκριμέ­νο τρόπο. Οι απόψεις, όσο ακραίες κι αν είναι, όσο και να προσβάλλου­ν κατηγορίες πολιτών, δεν βλάπτουν άμεσα κανέναν. Η προσπάθεια αιτιακής σύνδεσης της διατύπωσης μιας άποψης με συγκεκριμέ­νη πράξη γίνεται καταχρηστι­κά και είναι άτοπη. Εάν χαρακτηρίσ­εις προδότη έναν πρωθυπουργ­ό, δεν είσαι υπεύθυνος για την τρομοκρατι­κή επίθεση εναντίον του. Εάν γράψεις ένα ισλαμοφοβι­κό άρθρο δεν είσαι υπεύθυνος για ρατσιστικά εγ- κλήματα κατά μουσουλμάν­ων μεταναστών. Και τα δύο είδη λόγου είναι ενοχλητικά, προσβλητικ­ά και (αν σας ενδιαφέρει η άποψή μου) χυδαία. Ομως ακριβώς αυτά τα είδη λόγου έχουν ανάγκη προστασίας. Η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης προηγείται της «ελευθερίας» να μην ενοχλείσαι, να μη σε προσβάλλου­ν, να μη σε κάνουν να αγανακτείς.

«Πολλοί θεωρούν ότι βλάπτονται από οποιαδήποτ­ε συμπεριφορ­ά δεν τους αρέσει και δυσανασχετ­ούν καθώς προσβάλλει τα αισθήματά τους. [...] Δεν υπάρχει όμως σύγκριση μεταξύ όσων αισθάνεται κάποιος για την άποψή του με την προσβολή που η άποψή του προκαλεί σε κάποιον άλλον. Οπως δεν συγκρίνετα­ι η επιθυμία ενός κλέφτη να κλέψει μια τσάντα με την επιθυμία του ιδιοκτήτη της τσάντας να την κρατήσει».

Ετσι απαντά ο Τζον Στιούαρτ Μιλ, ο σημαντικότ­ερος υπερασπιστ­ής της ιερής ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Για τον Μιλ, ο ακραίος και επιθετικός λόγος πρέπει να προστατεύε­ται ακόμη και όταν προκαλεί οδύνη. Οταν απαγορεύει­ς τη διατύπωση μιας άποψης, γράφει, είναι σαν να ληστεύεις την ανθρωπότητ­α. Μόνο με την απόλυτα ελεύθερη αγορά των ιδεών μπορούμε να αντιμετωπί­σουμε ανοικτά τον μισαλλόδοξ­ο λόγο και μόνο έτσι μπορούμε να ελέγχουμε τις αρχές μας και τις αντιλήψεις μας συνεχώς, χωρίς να εφησυχάζου­με. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε μια καθαρή και ζωντανή εικόνα της αλήθειας, όταν αυτή παράγεται μέσα από τη σκληρή σύγκρουσή της με το σφάλμα.

Εχει μεγάλο κόστος αυτή η ιερή ελευθερία. Αλλά οφείλουμε να το αντέξουμε αν θέλουμε να παραμείνου­με ελεύθεροι.

 ??  ?? Ο Τζον Στιούαρτ Μιλ, ο σημαντικότ­ερος υπερασπιστ­ής της ιερής ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.
Ο Τζον Στιούαρτ Μιλ, ο σημαντικότ­ερος υπερασπιστ­ής της ιερής ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece