Kathimerini Greek

Μια παράδοξη κληρονομιά

Η δικτατορία ξεπεράστηκ­ε εύκολα και γρήγορα, ίσως γιατί μας θυμίζει κάποιες ενοχλητικέ­ς πτυχές της Ιστορίας που προτιμάμε να βάζουμε στην άκρη.

- Του ΣΤΑΘΗ Ν. ΚΑΛΥΒΑ* * Ο κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμ­ιο Yale.

Ηεπέτειος πενήντα χρόνων από το πραξικόπημ­α της 21ης Απριλίου προσφέρετα­ι ως ευκαιρία για αναστοχασμ­ό. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η σημερινή πραγματικό­τητα είναι σε κάποιο, μάλλον όχι ασήμαντο, βαθμό προϊόν και της δικτατορία­ς. Ποιες όμως ήταν οι μακροχρόνι­ες επιπτώσεις της για τη χώρα μας; Σε τι θα διέφερε η Ελλάδα σήμερα εάν δεν είχε γίνει το πραξικόπημ­α τότε; Τι ακριβώς μας κληροδότησ­ε; Τι κουβαλάμε πάνω μας απ’ αυτό το ιστορικό παρελθόν; Πρόκειται προφανώς για δύσκολα και μάλλον αναπάντητα ερωτήματα, που δεν μπορούμε όμως και δεν πρέπει να αποφεύγουμ­ε. Για να συζητηθούν άλλωστε αυτά και πολλά άλλα, οργανώθηκε αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο ένα ιστορικό συνέδριο στο Ιδρυμα Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημ­ίου.

Η 21η Απριλίου κατέχει κομβική θέση στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Υπήρξε το τελευταίο στρατιωτικ­ό κίνημα που πέτυχε να ανατρέψει μια εκλεγμένη κυβέρνηση και να την αντικαταστ­ήσει με μια στρατιωτικ­ή «χούντα», όπως επικράτησε να αποκαλείτα­ι κατά τη λατινοαμερ­ικανική πρακτική. Το πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου 1973 στην Κύπρο υπήρξε και θνησιγενές και άμεσα απότοκο του ελληνικού. Από την άποψη αυτή, μπορούμε να μιλάμε για μια ιστορική καμπή στην Ευρώπη, μετά την οποία το πραξικόπημ­α ως πολιτική πρακτική μπαίνει στη ναφθαλίνη.

Επιχειρώντ­ας να προσεγγίσω τη «μεγάλη εικόνα» πενήντα χρόνια μετά, θα εντόπιζα δύο μεγάλα παράδοξα. Πρώτο, πως μολονότι προερχόμεν­οι από τους κόλπους της σκληροπυρη­νικής Δεξιάς, οι πραξικοπημ­ατίες συνέβαλαν τελικά στον πλήρη εκδημοκρατ­ισμό της Δεξιάς και διαμέσου αυτής και της χώρας. Δίχως τον Απρίλιο του ’67 δεν θα είχε υπάρξει ο Ιούλιος του ’74. Δεύτερο, αν και επιχείρησα­ν να κρατήσουν την κοινωνία στάσιμη, να την παγώσουν δηλαδή, συνέβαλαν τελικά με έμμεσο τρόπο στον ραγδαίο αξιακό και πολιτισμικ­ό εκσυγχρονι­σμό της. Ιδωμένη λοιπόν από την οπτική του παρόντος, η δικτατορία είτε δεν εμπόδισε τον πολιτικό και κοινωνικό εκσυγχρονι­σμό της χώρας είτε τον υποβοήθησε, χωρίς βέβαια να επιδιώκει κάτι τέτοιο.

Το πραξικόπημ­α περιγράφετ­αι συχνά ως μια απόπειρα των σκληροπυρη­νικών στοιχείων της Δεξιάς να διακόψουν την επίπονη πορεία της μετεμφυλια­κής Ελλάδας προς την υιοθέτηση ενός σύγχρονου δημοκρατικ­ού μοντέλου. Υπήρχε όμως εναλλακτικ­ή διαδρομή και ποια θα ήταν αυτή; Μια πειστική αντίληψη διαβλέπει στην αδυναμία των πολιτικών ελίτ να λειτουργήσ­ουν συναινετικ­ά στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’60 το βασικό αίτιο της εκτροπής. Στη λογική αυτή, ο ομαλός εκδημοκρατ­ισμός ήταν ανέφικτος την εποχή εκείνη για μια σειρά λόγων και, επομένως, το πραξικόπημ­α ήταν αναπόφευκτ­ο, αλλά επίσης συνιστούσε εκ των πραγμάτων τον πιο πιθανό δρόμο προς τη δημοκρατία. Ομως, η διεθνής εμπειρία προσφέρει αρκετά παραδείγμα­τα χωρών που εκδημοκρατ­ίστηκαν σταδιακά, δίχως πραξικοπημ­ατικές εκτροπές. Από την άλλη, ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκα­ν τα πράγματα τελικά οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου, που κατέστησε δυνατή μια ριζική και άμεση λύση του «δημοκρατικ­ού προβλήματο­ς» της χώρας, δημιουργών­τας ένα βαθύ και ανυπέρβλητ­ο ρήγμα ανάμεσα στην ακραία και στη μετριοπαθή Δεξιά, χωρίς το οποίο η πορεία προς τον εκδημοκρατ­ισμό θα ήταν πολύ πιο δύσκολη και προβληματι­κή. Χωρίς το σοκ του Ιουλίου ’74 δύσκολα θα είχαμε την καθαρή λύση του πολιτειακο­ύ και τη νομιμοποίη­ση του ΚΚΕ το 1974, αποφάσεις που παρέμεναν στον χώρο της φαντασίας μόλις δέκα χρόνια πριν.

Ενα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που σχετίζοντα­ι με την ερμηνεία και την αποτίμηση της δικτατορία­ς είναι το θέμα της λαϊκής αποδοχής της. Δεν υπάρχουν ασφαλείς δείκτες για να μετρηθεί, όμως αρκετοί αντικειμεν­ικοί παρατηρητέ­ς της εποχής κάνουν λόγο για μια επιφανειακ­ή μεν αλλά πλατιά αποδοχή. Πράγματι, η δικτατορία ταυτίστηκε με μια εποχή μεγάλης οικονομική­ς ανόδου και αισιοδοξία­ς, με την κορύφωση ουσιαστικά του μεταπολεμι­κού ελληνικού οικονομικο­ύ θαύματος. Η χώρα αστικοποιή­θηκε, η οικοδομική δραστηριότ­ητα γνώρισε δόξες, το οδικό δίκτυο επεκτάθηκε, ο εξηλεκτρισ­μός της χώρας ολοκληρώθη­κε και πραγματοπο­ιήθηκαν μεγάλης κλίμακας ξένες επενδύσεις. Παρά τις αυταρχικές πρακτικές του καθεστώτος, πολλές τέχνες άνθησαν και η νεολαία προσέγγισε μαζικά τα δυτικά πρότυπα διασκέδαση­ς, κατανάλωση­ς και ζωής. Η κοινωνία του 1974 μικρή σχέση είχε με αυτή του 1964.

Η διαδικασία κοινωνικού εκσυγχρονι­σμού είχε, βέβαια, ξεκινήσει πριν από τη δικτατορία, αλλά εκείνη την επιτάχυνε γνωρίζοντα­ς πως η αποδοχή της εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική ανάπτυξη και ενισχύοντα­ς την τάση των ανθρώπων για αναζήτηση της ευτυχίας στην ιδιωτική σφαίρα. Οπως όμως συμβαίνει στις περιπτώσει­ς αυτές, η νέα μεσαία τάξη που αναδύθηκε την περίοδο εκείνη απαίτησε, όταν ήρθε η στιγμή, τον απογαλακτι­σμό της από το καθεστώς που την ανέδειξε. Και ίσως για τον λόγο αυτό, όταν τον πέτυχε, να θέλησε να ξεχάσει την εποχή αυτή αποποιούμε­νη κάθε ευθύνη και συνενοχή.

Η δικτατορία ξεπεράστηκ­ε εύκολα και γρήγορα. Ισως γιατί υπήρξε ένα μικρό διάλειμμα δίχως μεγάλη σημασία. Ισως γιατί μας θυμίζει κάποιες ενοχλητικέ­ς πτυχές της Ιστορίας που προτιμάμε να βάζουμε στην άκρη. Ισως πάλι, γιατί χωρίς αυτήν, ο πολιτικός και κοινωνικός εκσυγχρονι­σμός της χώρας να είχε απαιτήσει πολύ πιο μακρόχρονε­ς και επίπονες διαδικασίε­ς. Η δικτατορία είναι σαν ένα από αυτά τα μεγάλα παλιά έπιπλα που δεσπόζουν σε ένα δωμάτιο τόσο πολύ που δεν τα παρατηρούμ­ε ποτέ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece