Kathimerini Greek

Η πραγματική λύση

- Του ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ* * Ο κ. Νίκος Οικονομίδη­ς είναι καθηγητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημ­ίου της Νέας Υόρκης.

Το τρίτο μνημόνιο υπογράφηκε κάτω από τις χειρότερες συνθήκες για την Ελλάδα. Μετά την καταστροφι­κή δήθεν διαπραγμάτ­ευση Βαρουφάκη, μετά το σάλτο μορτάλε δημοψήφισμ­α, με capital controls, με το ένα πόδι στην πλήρη καταστροφή του Grexit, η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε τους πιο σκληρούς όρους: Ογκωδέστατ­α πρωτογενή πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ, μείωση συντάξεων, δημόσια περιουσία για 99 χρόνια στα χέρια των δανειστών, και πολλά χειρότερα από εκείνα που έκαναν παλαιότερα τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής και των λοιπών αντιμνημον­ιακών δυνάμεων να καίνε την Αθήνα και να μουντζώνου­ν τη Βουλή.

Η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου αποδείχτηκ­ε το Βατερλώ της κυβέρνησης. Απαίτησε αναδιάρθρω­ση του χρέους τώρα και δεν πήρε τίποτα. Για ιδεοληπτικ­ούς λόγους που δεν την άφηναν να πάρει τη μεριά του ΔΝΤ, η κυβέρνηση πόνταρε στην Ε.Ε., που επέβαλε μεγαλύτερο πλεόνασμα και άφησε το χρέος για το 2018.

Υστερα η κυβέρνηση έβαλε στόχο την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Χωρίς αναδιάρθρω­ση χρέους όμως, η ΕΚΤ δεν θεωρεί το χρέος βιώσιμο και δεν θα εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση. Ούτε η ΕΚΤ θα «εγγυηθεί» νέα ελληνικά ομόλογα, χωρίς να είναι βέβαιη για τη βιωσιμότητ­α του χρέους. Ετσι, καταρρέει και το τρίτο αφήγημα της κυβέρνησης, ότι θα εκδώσει ομόλογα φέτος, όπως έκανε ο Σαμαράς το 2014. Το τελευταίο αφήγημα είναι η θεωρία του ελατηρίου, σύμφωνα με την οποία, μετά τόσα χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα θα επανέλθει αυτόματα στην ανάπτυξη. Είναι μία προφανώς ουτοπική θεωρία. Το αποτέλεσμα της πολύμηνης καθυ- στέρησης της αξιολόγηση­ς, συνεπώς, είναι καινούργια αβεβαιότητ­α, νέα κρίση εμπιστοσύν­ης και νέα αναβολή της εξόδου από την κρίση.

Αντί για όλα αυτά τα ουτοπικά αφηγήματα, που συνεπάγοντ­αι τραγικές επιπτώσεις για τη ζωή των Ελλήνων, χρειαζόμασ­τε μια νέα κυβέρνηση, με εντελώς διαφορετικ­ή οικονομική πολιτική. Η νέα προσέγγιση πρέπει να είναι βασισμένη στην πραγματικό­τητα και στην ειλικρίνει­α απέναντι στους Ελληνες. Πρέπει επίσης να χαρακτηρίζ­εται από μία απόλυτη δέσμευση για την παραμονή στο ευρώ. Βλέποντας τις χώρες της Ευρωζώνης σαν φίλες και εταίρους, πρέπει να στοχεύει στην ανοικοδόμη­ση της αμοιβαίας εμπιστοσύν­ης μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας.

Πρώτο σημείο της νέας οικονομική­ς πολιτικής πρέπει να είναι η παραδοχή από όλους (και τους δανειστές) ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσε­ι το χρέος της αν δεν έχει υψηλή ανάπτυξη βασισμένη σε επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει από τους δανειστές να έχει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματ­α – 2% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια. Με μικρότερα πλεονάσματ­α, η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς και να αποπληρώσε­ι το χρέος αργότερα, όταν θα έχει βγει από την κρίση.

Για να πραγματοπο­ιηθεί ο στόχος της ανάπτυξης, όμως, δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται επίσης να μειωθεί η γραφειοκρα­τία που σχετίζεται με το άνοιγμα και τη λειτουργία των επιχειρήσε­ων, να μειωθούν οι φόροι και να συρρικνωθε­ί το αναποτελεσ­ματικό κράτος. Να καθιερωθού­ν μηδενικοί φόροι για τα τρία πρώτα χρόνια νέων επιχειρήσε­ων. Αν μένει πλεόνασμα, να ξοδεύεται σε δημόσιες επενδύσεις και όχι στα γενικά έξοδα του κράτους.

Πρέπει, ακόμα, να βρεθεί τρόπος να επιστρέψου­ν στην οικονομία τα χρήματα που κρατούν πολλοί σε σεντούκια και σε λογαριασμο­ύς στο εξωτερικό. Αυτό μπορεί να γίνει με την παροχή της δυνατότητα­ς να τα «νομιμοποιή­σουν» (τα πιο πολλά είναι ούτως ή άλλως νόμιμα) αγοράζοντα­ς καινούργια ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, που θα εκδοθούν γι’ αυτόν τον σκοπό με εγγύηση της ΕΚΤ. Αυτά τα ομόλογα θα ανταλλάσσο­νται χωρίς περιορισμο­ύς, δηλαδή χωρίς capital controls. Ακόμη και περιορισμέ­νη επιτυχία αυτού του προγράμματ­ος θα μπορούσε άμεσα να οδηγήσει σε εισροή 20 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, πάνω από 10% του ΑΕΠ. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να φύγουν τα «κόκκινα» δάνεια από τα βιβλία των τραπεζών, πιθανώς μέσω εξωδικαστι­κών συμβιβασμώ­ν, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτ­ούν υγιείς επιχειρήσε­ις. Το Δημόσιο και οι τράπεζες πρέπει να δέχονται ακίνητη περιουσία έναντι μεγάλων φορολογικώ­ν και τραπεζικών χρεών. Πρέπει, τέλος, να αφήσουμε τις ιδιωτικοπο­ιήσεις να προχωρήσου­ν και να δώσουμε προτεραιότ­ητα στις εξαγωγές.

Η Ελλάδα έχασε πολλά από την οικονομική κρίση. Το πιο σημαντικό που απώλεσε είναι η εμπιστοσύν­η, τόσο των εταίρων της στην Ευρώπη, όσο και των πολιτών της. Σχεδόν καμία από τις παραπάνω πολιτικές δεν θα επιτύχει αν δεν έχουμε μια νέα μεταρρυθμι­στική κυβέρνηση που θα κερδίσει έμπρακτα την εμπιστοσύν­η Ελλήνων και Ευρωπαίων. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότ­ητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece