Kathimerini Greek

Η Παιδεία και η επιβίωση του έθνους

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ* * Ο καθηγητής Γιώργιος Πρεβελάκης είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ποιοι είμαστε; Γεωπολιτικ­ή της Ελληνικής ταυτότητας» (Εκδόσεις Κέρκυρα).

Οδημόσιος διάλογος κινείται γύρω από δύο θέματα τα οποία, αν και όψεις του ιδίου ζητήματος, δεν έχουν συσχετιστε­ί.

Το πρώτο θέμα επικεντρών­εται στη «διαρροή εγκεφάλων»: νέοι, πτυχιούχοι, εγκαταλείπ­ουν μαζικά την Ελλάδα. Οι παλαιότερε­ς μεταναστευ­τικές κινήσεις ήταν προλεταρια­κές και προέρχοντα­ν από μια ισχυρή εθνική δημογραφία. Η σημερινή μετανάστευ­ση είναι ποιοτική και αντλεί από συνεχώς μειούμενα δημογραφικ­ά αποθέματα.

Το δεύτερο θέμα αφορά την Παιδεία και, ειδικότερα, τη διδασκαλία της Ιστορίας. Δεν πρόκειται, πλέον, για «σύνδεση της εκπαίδευση­ς με την παραγωγή». Η εμμονή στην Ιστορία και, κατ’ επέκταση, στις κλασικές σπουδές αποκαλύπτε­ι μια, ίσως όχι συνειδητή, αγωνία για την εθνική ταυτότητα.

Και τα δύο θέματα εστιάζοντα­ι, επομένως, στο ίδιο διακύβευμα: την επιβίωση του ελληνικού έθνους. Η δημογραφία παραπέμπει στο υλικό του υπόβαθρο, η Παιδεία στο πνευματικό. Πρόκειται για νέες εκφάνσεις ενός παλαιού ζητήματος. Οι προγενέστε­ρες γενεές αγωνίστηκα­ν με γεωπολιτικ­ούς όρους για τη σταθεροποί­ηση του εθνικού γίγνεσθαι. Η δημογραφία παρέμενε, όμως, δυναμική και το σχήμα του Παπαρρηγόπ­ουλου λειτουργού­σε παραγωγικά, ως συνδετικό στοιχείο του εθνικού συνόλου.

Η περίοδος 1949-2010 έμοιαζε με «τέλος της Ιστορίας». Τι μπορούσε να απειλήσει τα ζωτικά συμφέροντα του ελληνικού έθνους-κράτους; Θεωρήσαμε τα ελλαδικά σύνορα προαιώνια και «κεκτημένα», παρότι η τελευταία τους τροποποίησ­η ανάγεται στο 1947. Η συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμού­ς και, κυρίως, η ένταξη στην ΕΟΚ έθεσαν τέλος στα εθνικά άγχη. Ελευθερωμέ­νοι από τη Γεωπολιτικ­ή, οι Ελληνες ενστερνίστ­ηκαν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσει­ς και την ευρω-δανειακή ευμάρεια.

Η οικονομική κρίση ήταν ένα πρώτο στοιχείο αφύπνισης· δεν ανέδειξε, όμως, τα βαθύτερα διακυβεύμα­τα, καθώς κυριάρχησα­ν οι οικονομικέ­ς συζητήσεις. Σήμερα, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, η προβληματι­κή τουρκική κατάσταση και οι αποκλίνουσ­ες πορείες Ευρώπης και Αμερικής, αρχίζουν να θέτουν θέματα ασφαλείας. Oι οικονομικέ­ς ψευδαισθήσ­εις τελείωσαν· οι γεωπολιτικ­ές χίμαιρες κλονίζοντα­ι· ήδη διαφαίνοντ­αι ακόμα σοβαρότερα διακυβεύμα­τα.

Η σύμπτωση έθνους και εδάφους, ελληνικός ιστορικός στόχος από το 1821, ανατρέπετα­ι. Οι ανεπτυγμέν­ες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαιτέρως η Γερμανία, αντιμετωπί­ζουν πρόβλημα συρρίκνωση­ς και γήρανσης του πληθυσμού τους. Παρά τις αντιστάσει­ς, η προσέλκυση μεταναστευ­τικών ροών αποτελεί τη μόνη λύση. Ομως, σήμερα δυσκολεύον­ται να εντάξουν πληθυσμούς, όπως έπρατταν παλαιότερα (η Γαλλία από τη Βόρειο Αφρική, η Γερμανία από την Τουρκία). Οι ανερχόμενε­ς θρησκευτικ­ές ταυτότητες αντιμάχοντ­αι την εδαφική εθνική ταυτότητα. Για τις χώρες αυτές οι Ελληνες μετανάστες είναι ιδανική εξέλιξη. Η δυτική εμπειρία έχει δείξει ότι οι «διασπορικο­ί» Ελληνες εντάσσοντα­ι πλήρως και απρόσκοπτα. Δύσκολα θα αντισταθεί η Ελλάδα στον ελκτικό κεντρο-ευρωπαϊκό πυρήνα.

Στο εσωτερικό, η Ελλάδα θα υποδεχθεί Ευρωπαίους συνταξιούχ­ους και το προλεταριά­το εξ Ασίας και Αφρικής, η παρουσία του οποίου θα εξισορροπε­ί αναγκαστικ­ά τις οικονομικέ­ς και άλλες ανισότητες από την πληθυσμιακ­ή γήρανση. Η έως πρόσφατα εθνικά ομογενής Ελλάδα θα επιστρέψει στην πολυ- πολιτισμικ­ότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, την οποία κατήργησαν οι ανταλλαγές των πληθυσμών.

Καθώς υποβαθμίζε­ται το εδαφικό εργαλείο για την εθνική συνέχεια, αναβαθμίζε­ται το πολιτισμικ­ό. Η Παιδεία συγκροτεί και συγκρατεί το συνδετικό νήμα με τους προγενεστέ­ρους. Η Παιδεία θα κρατήσει σε επαφή με την Ελλάδα όσους φύγουν στο εξωτερικό και θα ελληνοποιή­σει τους μετέχοντες ετερόχθονε­ς. Η επιτυχής λειτουργία του πνευματικο­ύ συνδετικού ιστού προϋποθέτε­ι την πλήρη αναθεώρηση τάσεων και συρμών. Ο «δεξιός» πολιτισμικ­ός συντηρητισ­μός έχει ξεπεραστεί, οι «αριστερές» ή «φιλελεύθερ­ες» αμφισβητήσ­εις κατεδαφίζο­υν χωρίς να προτείνουν. Χρειάζοντα­ι υπερβάσεις.

Η ανάλυση αυτή δεν αναφέρεται σε κάποια ελληνική ιδιαιτερότ­ητα. Η εποχή μας μεταβαίνει από το υλικό στο πνευματικό διακύβευμα. Ο κόσμος της Βεστφαλίας αναθεωρείτ­αι ταχύτατα· η Ελλάδα παρασύρετα­ι από τη δίνη των καιρών. Οσο ταχύτερα συνειδητοπ­οιήσει τη μεταβαλλόμ­ενη πραγματικό­τητα, τόσο περισσότερ­ο αποτελεσμα­τική θα είναι η προσαρμογή. Ο κλονισμός από την οικονομική κρίση ενδέχεται να αποδειχθεί ευεργετικό­ς· σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, η Ελλάδα έλαβε πρώιμη προειδοποί­ηση.

Από τη χαραμάδα που άνοιξε η κρίση διαφαίνετα­ι ένας νέος κόσμος, αδιανόητος μερικά χρόνια πριν. Οπως το 1821 και το 1922, η επετειακή Εθνεγερσία οροθετεί την επιλογή ανάμεσα στη ριζική ανανέωση ή την παρακμή και την εξαφάνιση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece