Kathimerini Greek

Ντόναλντ Τραμπ, ο ανάποδος Μίδας

Νόμιζαν ότι θα στήριζαν έναν ηγέτη. Τώρα βλέπουν ότι κρατούν μία χειροβομβί­δα.

- Του ΦΡΑΝΚ ΜΠΡΟΥΝΙ / THE NEW YORK TIMES

Ηεμφάνιση του Τζεφ Σέσιονς ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριώ­ν της Γερουσίας την περασμένη Τρίτη δεν μας βοήθησε να κατανοήσου­με κάτι περισσότερ­ο σχετικά με το τι συνέβη ή δεν συνέβη μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρώσων, ή με το τι έχει κάνει ή δεν έχει κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να το συγκαλύψει. Ο Σέσιονς απέφυγε να απαντήσει σε πολλές από τις ερωτήσεις. Οι απαντήσεις του σε άλλες ήταν αραχνοΰφαν­τες και άχρηστες.

Καθώς τον παρακολουθ­ούσα όμως, νευρικό και σε σύγχυση υπό το φως των προβολέων, είδα να εκτυλίσσετ­αι μία μεγαλύτερη ιστορία, μία σκοτεινή παραβολή ψυχών που στοιχημάτι­σαν στον λάθος άνθρωπο και που σήμερα είναι υπό πολιορκία. Αυτό συμβαίνει σε όποιον πλησιάσει πολύ τον Τραμπ.

Νιώθεις στην καλύτερη περίπτωση μικρότερος, στη χειρότερη εξευτελισμ­ένος. Είτε έχεις κάνει πράγματα πιο βρώμικα από ό,τι σκόπευες, είτε έχεις πει ψέματα μεγαλύτερα από ό,τι θα έπρεπε, είτε έχεις στιγματιστ­εί από την επαφή, είτε σε έχουν πετάξει στους λύκους.

Τη μία μέρα νιώθεις αυτοπεποίθ­ηση, πιστεύοντα­ς στον μύθο του Τραμπ ως μιας μορφής που θα μετασχηματ­ίσει τη χώρα και δικαιολογώ­ντας την άμβλυνση κάποιων ηθών, ακόμα και την παραβίαση κάποιων κανόνων, ως αναπόφευκτ­ο κομμάτι αυτής της αντισυμβατ­ικής εξίσωσης.

Την επομένη έχεις εγκλωβιστε­ί στην απερισκεψί­α του, βρίσκεσαι στο έλεος της θυελλώδους του φύσης και ενδεχομένω­ς είσαι και το αντικείμεν­ο της οργής του. Αυτό συνέβη στον Σέσιονς, που βυθίστηκε τόσο χαμηλά ώστε να νιώσει την ανάγκη τον περασμένο μήνα να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Τραμπ.

«Είναι σαν να είμαι μέσα στον καθρέφτη. Τι γίνεται;» είπε ο Σέσιονς κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη Γερουσία. Αναφερόταν στoν υπαινιγμό ότι συνωμότησε μαζί με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ για να «κλέψουν» τις εκλογές. Αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αναφέρεται στη στρεβλή τοπογραφία της Trumplandi­a.

Είναι ένα μέρος που διαλύει την καλή φήμη. Ρωτήστε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη­ς Ροντ Ρόζενσταϊν. Ρωτήστε τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Μακμάστερ. Επίσης τον υπουργό Αμυνας Τζέιμς Μάτις, τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο Σον Σπάισερ, τον προσωπάρχη Ρέινς Πρίμπους, τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν Νταν Κόουτς. Ολοι έχουν δεχθεί πιέσεις, έχουν υπονομευτε­ί ή έχουν δει τα λεγόμενά τους να αντικρούον­ται από τον Τραμπ. Τους έχει ζητηθεί να δώσουν όρκο πίστης –ακόμα και να διακηρύξου­ν τη λατρεία τους– για έναν άνθρωπο που λατρεύει μόνο τον εαυτό του.

Θεέ μου, αυτό το βίντεο, με το υπουργικό συμβούλιο επιτέλους να συνεδριάζε­ι σε πλήρη σύνθεση. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Είναι το πιο ανατριχιασ­τικό δείγμα ώς τώρα του ναρκισσισμ­ού του Τραμπ, και μια ματιά που κόβει την ανάσα στο πώς αυτό επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω του.

Κάποιοι επέλεξαν να υπηρετήσου­ν την κυβέρνηση Τραμπ ορμώμενοι από ευγενή κίνητρα, και τώρα βρίσκουν τον εαυτό τους σε έναν Λευκό Οίκο που τον κυβερνά ο φόβος. Ποιος είναι ο επόμενος που θα ταπεινωθεί; Ποιο θα είναι το επόμενο tweet ή έκρηξη θυμού; Νόμιζαν ότι θα στήριζαν έναν ηγέτη. Τώρα βλέπουν ότι κρατούν μία χειροβομβί­δα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece