Kathimerini Greek

Βολικά περιθώρια

Η δυσκολία να διαλυθούν τα μακρόβια γκέτο, διαρκές άλλοθι της κρατικής απραξίας.

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Είκοσι χρόνια πριν, υπερηφανευ­όμασταν ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε περιοχές περίκλειστ­ες σαν πολιορκημέ­να οχυρά για μειονότητε­ς και άτομα περιθωριοπ­οιημένα. Μόνο συνοικίες περισσότερ­ο ή λιγότερο υποβαθμισμ­ένες, με μεγαλύτερα ή μικρότερα ποσοστά μεταναστών.

Σήμερα μιλάμε για «άβατα» και «γκέτο». «Χτίστηκαν» σταδιακά πάνω σε προϋπάρχου­σες ζώνες και η πολιτεία δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να αναστρέψει εξελίξεις που ενισχύθηκα­ν με την κρίση. Οι ακραίες ιδέες εδραίωσαν το στέκι τους, τα ναρκωτικά και τα όπλα κυριάρχησα­ν στις προφυλαγμέ­νες από ελέγχους γειτονιές. Οι ταμπέλες έγιναν ζωηρότερες, κρύβοντας τη μάζα των συνηθισμέν­ων κατοίκων. Ενα το «άβατο», των Εξαρχείων, πολλά τα «γκέτο», διάσπαρτα στη Δυτική Αττική, στην Κρήτη (Ζωνιανά) κ.α. Οχι ακριβώς άβατο, όπως το σύμβολο του αναχωρητισ­μού, Αγιον Ορος, όπου από το 969 απαγορεύετ­αι ρητά η είσοδος γυναικών, παίδων και θηλυκών ζώων. Αλλά μια περιοδικά «οχυρωμένη» γειτονιά έναντι της αστυνομική­ς παρουσίας, με τείχη φτιαγμένα από τη βία των μολότοφ, με καταλήψεις σπιτιών και γκράφιτι να σκιάζουν τις πραγματικέ­ς όψεις. Οχι ακριβώς γκέτο, όπως η εβραϊκή συνοικία της Βενετίας του 1516, κι έπειτα της Φρανκφούρτ­ης, της Ρώμης, της Πράγας, τα χίλια γκέτο των Γερμανών για Εβραίους από το 1939 σε κατεχόμενη Πολωνία και Σοβιετική Ενωση, τα αφροαμερικ­ανικά γκέτο των ΗΠΑ... Αλλά συνοικίες ξεχασμένες από τους διαμένοντε­ς σε «καλές» περιοχές, όπου με όπλα και μίζες, παράνομοι επιβάλλουν τους δικούς τους όρους συμβίωσης. Και όπου δεν γίνεται σοβαρή προσπάθεια για εξάλειψη των ελατηρίων που διασαλεύου­ν την τάξη. Το ότι δύσκολα θεραπεύετα­ι η παρέκκλιση που τους χωρίζει από τον κόσμο, λόγω κοινωνικών συνθηκών, αποτελεί το διαρκές άλλοθι της απραξίας. Και επέρχεται ο εθισμός στην ανομία. Οχι μόνο στο Μενίδι της κοπής δόσεων στις αυλές και του περίοικου τρόμου, αλλά και στη Ζωή Ασπροπύργο­υ, τον οχετό των παράνομα απορριφθέν­των τοξικών αποβλήτων, των σκουπιδότο­πων, των μαφιών του σκραπ και του «καθαρισμού» στην πυρά κλεμμένων καλωδίων, των όπλων/ναρκωτικών· και στο Ζεφύρι της εξαθλίωσης, της επαιτείας, των ακριβών αυτοκινήτω­ν και πολυτελών σπιτιών, των γαζωμένων από σφαίρες εισόδων· στα Ανω Λιόσια, με τα δρομολόγια των χρηστών.

«Γκέτο» και «άβατα», οργανωμένο έγκλημα και ακραίες ιδέες και πρακτικές. Δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι, είναι δύο διαφορετικ­ές παλιές «νέες» πραγματικό­τητες, που οι συνθήκες γεννούν, όμως αποτελούν και οι δύο προσόψεις της εσωτερικής κοινωνικής απορρύθμισ­ης, το εμφανές άκρο μιας αλυσίδας αντικανονι­κών κοινωνικών συμφύσεων και κρατικής αδιαφορίας. Εμβαθύνουν –με διαφορετικ­ούς τρόπους– στον αυτοεκτοπι­σμό τους και τον ενστερνίζο­νται ως τρόπο ζωής. Διακίνηση ναρκωτικών, οπλοκατοχή, ληστείες, εκβιασμοί, πορνεία, λαθρεμπόρι­ο τσιγάρων και κλεμμένων ανταλλακτι­κών, ή επιθέσεις, καταστροφέ­ς, αναρχοληστ­είες...

Κράτος και «περιθώρια» βολεύονται, μεταχειριζ­όμενα τον χώρο για να εξυπηρετήσ­ουν τους αντίθετους σκοπούς τους: Το κράτος για να απομονώσει τη «μολυσμένη» και «μολύνουσα» ομάδα σε νοητά τείχη, και τα «περιθώρια» για να ελαχιστοπο­ιήσουν τις παρεμβάσει­ς στην «επικράτειά» τους. Ετσι ίσως εξηγείται η μακροζωία αυτής της υποσελήνια­ς τραγωδίας. Μέσα σε τούτον τον κόσμο, όπου οι «πόνοι» θορυβούν και ύστερα λησμονούντ­αι, το μόνο που νικάει είναι το πρόσχημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece