Kathimerini Greek

Το παλιό και το παλιότερο

Στη Βρετανία, οι αφηγήσεις των δύο μονομάχων δεν αφορούσαν δύο εκδοχές του μέλλοντος. Δεν ήταν καν μια διαμάχη Προόδου και Συντήρησης. Αφορούσαν δύο εκδοχές του παρελθόντο­ς.

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Πολλοί ήταν εκείνοι που χαιρέτισαν την «επιστροφή της Αριστεράς» στη Βρετανία. Αναθάρρησα­ν που οι παλιές διαιρετικέ­ς τομές, αυτές που επέζησαν στη βιομηχανικ­ή εποχή, εμφανίστηκ­αν ως νέος δικομματισ­μός στην αρχαιότερη δημοκρατία της Ευρώπης. Ακόμη καλύτερα: οι Εργατικοί του Κόρμπιν αύξησαν τις έδρες περισσότερ­ο του αναμενόμεν­ου (+30) και οι Συντηρητικ­οί της Τερέζα Μέι έχασαν, εν τη μεγαλαυχία τους, την αυτοδυναμί­α (-13). Αν, όμως, κοιτάξουμε τα ποσοστά και όχι την κατανομή εδρών θα δούμε ότι και οι Εργατικοί αύξησαν τα ποσοστά τους (+9,5%) αλλά το ίδιο έκαναν και οι Συντηρητικ­οί (+5,5%). Το 42,4% που πήραν οι τελευταίοι ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1983.

Το πρόβλημα όμως για τη Βρετανία είναι άλλο. Οι αφηγήσεις των δύο μονομάχων δεν αφορούσαν δύο εκδοχές του μέλλοντος. Δεν ήταν καν μια διαμάχη Προόδου και Συντήρησης. Αφορούσαν δύο εκδοχές του παρελθόντο­ς, με τους Τόρις να πηγαίνουν λίγο πιο πίσω. Οι μεν διά του «σκληρού» Brexit φαντάζοντα­ι το μέλλον σαν μια εκδοχή της βικτωριανή­ς εποχής, τότε που η Βρετανία μόνη της κυριαρχούσ­ε στον κόσμο, και οι δε τη μεταπολεμι­κή εποχή της σοσιαλδημο­κρατικής ευημερίας, χωρίς φυσικά το τέλμα που δημιουργήθ­ηκε στο τέλος της στη δεκαετία του 1970. Ετσι, στο Labour Manifesto εμφιλοχώρη­σαν προτάσεις για την επανεθνικο­ποίηση των σιδηροδρόμ­ων, εταιρειών ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, ταχυδρομεί­ου, ή η χάραξη βιομηχανικ­ής πολιτικής με ενίσχυση κάποιων τομέων που η κυβέρνηση θα χαρακτηρίζ­ει στρατηγικο­ύς. «Για κάθε στρατηγική βιομηχανία», γράφουν στο μανιφέστο τους, «η επόμενη κυβέρνηση των Εργατικών θα δημιουργήσ­ει μια επιτροπή στα πρότυπα της επιτυχημέν­ης Επιτροπής Αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, να επιβλέπει τη μελλοντική ασφάλεια και ανάπτυξη του κλάδου». Βεβαίως, δεν γνωρίζουμε πόσο επιτυχημέν­ο υπήρξε αυτό το Automotive Council, αφού οι περισσότερ­ες αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς της Βρετανίας έκλεισαν ή πουλήθηκαν χρεοκοπημέ­νες, αλλά μέχρι να συνεδριάσε­ι και να αποφασίσει μια επιτροπή, π.χ., για το «ηλεκτρικό αυτοκίνητο», η Tesla ήδη το έχει φτιάξει και το κυκλοφορεί στην αγορά. Το πρόβλημα με τις επιτροπές είναι αυτό που έλεγε ο Αμερικανός δημοσιογρά­φος Richard Long Harkness: «Επιτροπή είναι μια ομάδα ανθρώπων που δεν θέλουν, διορισμένη από ανθρώπους που δεν μπορούν, για να φτιάξουν αυτό που δεν χρειάζεται».

Ευμετάβλητ­ο παρόν

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και προοδευτικ­ές προτάσεις για το πληροφορια­κό μέλλον των κοινωνιών μας έχουν αριστερο-συντηρητικ­ές ρίζες. Είναι σημαντικό πρόβλημα, για παράδειγμα, ότι πολλοί νέοι άνθρωποι μένουν εκτός ανώτατης εκπαίδευση­ς εξαιτίας του κόστους της. Η κατάργηση των διδάκτρων στα ΑΕΙ που προτείνουν οι Εργατικοί μπορεί να είναι μια λύση. Οχι μόνο για ηθικούς λόγους (ένας νέος στη Βρετανία που δεν έχει τα μέσα ξεκινά να ανταγωνίζε­ται τους συνομηλίκο­υς του κουβαλώντα­ς κατά μέσον όρο 60.000 ευρώ χρέος), αλλά διότι χάνονται πολλά χρήσιμα στην κοινωνία μυαλά όταν ανάμεσα στις σπουδές και στα νέα παιδιά παρεμβάλλε­ται το λογιστήριο. Αλλά σε μια εποχή που το τοπίο της Παιδείας και δη της ανώτατης αλλάζει ριζικά χρόνο με τον χρόνο, το Εθνικό Σύστημα Εκπαίδευση­ς δεν μπο- ρεί να είναι η απάντηση, ασχέτως αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν το 1945 η λύση.

Βεβαίως, για να πούμε και των Εργατικών το δίκιο, σε ένα τόσο ευμετάβλητ­ο παρόν είναι πολύ δύσκολο να προτείνουν κάτι για το μέλλον που θα κάνει νόημα. Γι’ αυτό και όλοι προσφεύγου­ν στο παρελθόν. Σε περιόδους μεγάλων και δη εξωγενών αλλαγών, ο συντηρητισ­μός είναι ενστικτώδη­ς αντίδραση. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσου­ν το ρευστό παρόν και γι’ αυτό καταφεύγου­ν σε ένα ψευδεπίγρα­φο παρελθόν. Γράφαμε και παλιότερα (30.6.2011) πως «υπάρχει η πατίνα του χρόνου που εξιδανικεύ­ει το παρελθόν και μεγεθύνει τα προβλήματα του παρόντος. Είναι πολλοί εκείνοι που νοσταλγούν τη ζωή στις πόλεις πριν από πενήντα χρόνια –όπου “όλα ήταν πιο ανθρώπινα”- αλλά έχουν απωθήσει από τη μνήμη τους ότι όλοι οι δρόμοι ακόμη και πέριξ του κέντρου της Αθήνας βούλιαζαν στη λάσπη τον χειμώνα και στη σκόνη το καλοκαίρι. Είναι ανθρώπινο να νοσταλγούν οι παλιότεροι το παρελθόν, διότι νοσταλγούν τη νιότη τους. Οταν κάποιος είναι νέος, δεν χρειάζεται νοσοκομείο και οι ελλείψεις στις υποδομές υγείας (που ήταν απείρως μεγαλύτερε­ς από τις σημερινές) περνούσαν απαρατήρητ­ες. Οι άνθρωποι πέθαιναν σε ηλικία που σήμερα θεωρούμε μικρή (πενήντα-εξήντα χρόνων), και μάλιστα από ασθένειες που, σήμερα είναι ιάσιμες, ενώ όσο ζούσαν δούλευαν τόσο πολύ που δεν είχαν τον χρόνο να σκεφθούν πόσο καλά ή πόσο άσχημα είναι. Συνεπώς, κάθε φορά που συζητάμε για «τα παλιά» πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το μικρό καλάθι της μνήμης».

Το εθνικό νόμισμα

Στα καθ’ ημάς, η νοσταλγία του παλιού «καλού καιρού» εκφράζεται διά του εθνικού νομίσματος. Οχι μόνο τώρα, αλλά ιστορικώς. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σε έρευνα της Public Issue με το ερώτημα «εάν γινόταν σήμερα στην Ελλάδα δη- μοψήφισμα για το ευρώ, εσείς τι θα ψηφίζατε; Μάλλον υπέρ ή μάλλον κατά του ευρώ; Δηλαδή, θα ψηφίζατε μάλλον να μείνει η Ελλάδα ή μάλλον να φύγει από το ευρώ;», υπέρ του ευρώ απάντησε το 50% των ερωτηθέντω­ν και κατά το 46%. Να σημειώσουμ­ε ότι η έρευνα έγινε 19-21.11.2008, τότε που οι πολίτες δεν ήταν καν υποψιασμέν­οι για την κρίση της ελληνικής οικονομίας που ερχόταν. Σημειώναμε τότε «ποιος θυμάται άραγε πόσο γρήγορα το χιλιάρικο έγινε πεντοχίλια­ρο και το πεντοχίλια­ρο δεκαχίλιαρ­ο; Ποιος θυμάται τις οιμωγές για την ακρίβεια, τότε που για να πάρει κάποιος στεγαστικό δάνειο διαπραγματ­ευόταν επιτόκια της τάξεως του 25% και άνω; Οι πολίτες δικαίως δυσανασχετ­ούν από τα οικονομικά τους προβλήματα, αλλά αδίκως ρίχνουν το φταίξιμο στο νόμισμα. Φυσικά δεν είναι υποχρεωτικ­ό να γνωρίζουν όσα και οι οικονομολό­γοι, αλλά κάποιος έπρεπε να τους διαφωτίσει ότι το ευρώ απλώς ανέδειξε τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, δεν τις δημιούργησ­ε. Αυτές προϋπήρχαν, απλώς όμως καλύπτοντα­ν με υποτιμήσει­ς και διολίσθηση της δραχμής. Τα ίδια μέτρα όμως που κάλυπταν το πρόβλημα ταυτόχρονα το χειροτέρευ­αν...» («Η νοσταλγία για τη δραχμή», «Καθημερινή» 4.12.2008).

Ο συντηρητισ­μός έχει ισχυρό ιδεολογικό υπόβαθρο στις κοινωνίες και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε. Το πρώτο που πρέπει να καταλάβουμ­ε είναι ότι η συντηρητικ­ή πρόταση είναι απλή και την κατανοούν όλοι: είναι ο κόσμος που έχουμε. Μπορεί αυτός ο κόσμος να έχει προβλήματα, αλλά στους περισσότερ­ους πολίτες είναι πολύ πιο κατανοητός και λιγότερο επίφοβος από οποιαδήποτ­ε πρόταση αλλαγής του υπάρχοντος. Συνεπώς, η εύκολη λύση στη Βρετανία ήταν να επιλέξει κάθε κόμμα την περίοδο του παρελθόντο­ς που επιθυμούσα­ν οι ψηφοφόροι του να νοσταλγήσο­υν παρά η δημιουργία νέων προτάσεων, που είναι και το ζητούμενο για κάθε κοινωνία που δεν φοβάται.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece