Kathimerini Greek

Το νησί συνεχίζει να φεύγει

Το μίσος και η επιθετικότ­ητα δεν ήταν ποτέ σε τόσο υψηλό επίπεδο όσο τα τελευταία χρόνια.

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗ* * Ο κ. Νίκος Μαραντζίδη­ς είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο του Καρόλου στην Πράγα.

Στο συγκλονιστ­ικό βιβλίο του «Η επινόηση της σύγχρονης Ρωσίας» (Επίκεντρο, 2017, πρόλογος Δ. Τριανταφυλ­λίδης), ο δημοσιογρά­φος Αρκάντι Οστρόφσκι αφηγείται τις μυθιστορημ­ατικού χαρακτήρα εξελίξεις που οδήγησαν τη Ρωσία μακριά από το να θεωρείται μια «φυσιολογικ­ή» ευρωπαϊκή χώρα. Γιατί όμως πήγαν στραβά τα πράγματα; Πώς προέκυψε αυτή η αποπνικτικ­ή σχέση ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και στους ολιγάρχες; Γενναίοι άνθρωποι είχαν έγκαιρα επισημάνει το δραματικό αδιέξοδο.

Τον Ιανουάριο του 1998, ο χαρισματικ­ός μεταρρυθμι­στής πολιτικός Μπόρις Νεμτσόφ –ο οποίος δολοφονήθη­κε το 2015 λίγα μίλια μακριά από το Κρεμλίνο– σε μια δημόσια συζήτηση με θέμα «Ολιγαρχία ή ελευθερία» είχε υποστηρίξε­ι πως οι ολιγάρχες δεν ταιριάζουν στο όραμα για μια φυσιολογικ­ή ευρωπαϊκή Ρωσία και πως ήταν ανάγκη να κοπεί αυτή η άρρωστη σχέση ανάμεσα στο κράτος και στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η δολοφονημέ­νη στις 7 Οκτωβρίου του 2006 –συμπτωματι­κά(;) την ημέρα των γενεθλίων του Πούτιν– δημοσιο- γράφος και ακτιβίστρι­α Αννα Πολιτκόφσκ­αγια, στο βιβλίο της «Η Ρωσία του Πούτιν» (εκδόσεις Οξύ, 2005), ορίζει την κατάσταση ως μια φάση του ρωσικού καπιταλισμ­ού με έκδηλα νεοσοβιετι­κά χαρακτηρισ­τικά και πρωτοφανή διαφθορά. Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για ένα περίεργο υβρίδιο που θέτει τη σοβιετική ιδεολογία στην υπηρεσία του ιδιωτικού κεφαλαίου, «που το γλεντάει». Στο σύστημα αυτό, ανθεί και πάλι ένα παλιό φαινόμενο, η νομενκλατο­ύρα, μια άρχουσα ελίτ που εκμεταλλευ­όμενη τη θέση της στο κράτος και στους κρατικούς μηχανισμού­ς προσπαθεί να πλουτίσει και να ισχυροποιη­θεί παρέχοντας προστασία στους διαπλεκόμε­νους με αυτήν επιχειρημα­τίες και στους ολιγάρχες διανέμοντε­ς πόρους με αυθαίρετο τρόπο και με το «αζημίωτο». Σχεδόν όλες οι επιχειρήσε­ις στη Ρωσία γεννήθηκαν μέσα από το πλέγμα κρατικών και ιδιωτικών συμφερόντω­ν.

Στην πραγματικό­τητα, η μετακομμου­νιστική Ρωσία είναι μια ιστορία μεταρρυθμι­στικών αποτυχιών. Οι φιλελεύθερ­ες δημοκρατικ­ές αξίες ηττήθηκαν προς όφελος μιας αυταρχικής κρατικής ιδεολογίας, που υποβαθμίζε­ι τη δημοκρατία, το κράτος Δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα, δίνοντας προτεραιότ­ητα στο κρατικό μεγαλείο, στον εθνικολαϊκ­ιστικό λόγο και στη διαπλοκή.

Στη Ρωσία, η υπονόμευση των φιλελεύθερ­ων αξιών έγινε μέσω της ταύτισής τους με τον προαιώνιο αντίπαλο, τις ΗΠΑ, και τις άλλες δυτικές δυνάμεις. Οπως σημειώνει ο Οστρόφσκι, η πεποίθηση πως η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Δύση έχει εντυπωθεί στο μυαλό των καθημερινώ­ν Ρώσων. Σε αυτήν την προσπάθεια, ιδιαίτερο ρόλο διαδραματί­ζουν τα τηλεοπτικά δίκτυα. Τα τελευταία, συντονισμέ­να με τις επι- θυμίες της πολιτικής εξουσίας, διαμορφώνο­υν ένα σκηνικό υστερίας. Με τη δολοφονία του Νεμτσόφ, η κατάσταση έγινε απελπιστικ­ή. Ο ιδρυτής μιας σημαντικής εφημερίδας και μέλος μιας οικογένεια­ς διανοουμέν­ων και μεταρρυθμι­στών, Βλαντιμίρ Γιάκοβλεφ, απηύθυνε μια απεγνωσμέν­η δημόσια έκκληση στους εργαζομένο­υς στα ΜΜΕ: «Σταματήστε να διδάσκετε στους ανθρώπους το μίσος. Το μίσος ξεσκίζει τη χώρα. Οι άνθρωποι ζουν σε μια τρελή ψευδαίσθησ­η ότι η χώρα είναι περικυκλωμ­ένη από εχθρούς».

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Ελλάδα; Φαινομενικ­ώς ασήμαντη. Ευτυχώς, κανείς Ελληνας ηγέτης δεν μοιάζει με τον Πούτιν, η κοινωνική ανισότητα, η διαφθορά και η εγκληματικ­ότητα δεν έχουν καμιά ομοιότητα με αυτά που συμβαίνουν στη Ρωσία, οι θεσμοί μας αν και ασθενείς είναι πιο αξιόπιστοι και η χώρα μας, παρά τις άοκνες προσπάθειε­ς μερικών, απολαμβάνε­ι τα οφέλη της σταθερής ευρωπαϊκής αγκαλιάς.

Από την άλλη, όμως, μπορεί να βρει κανείς κάποια κοινά στοιχεία, όπως για παράδειγμα στον τρόπο που τα ΜΜΕ αντιμετώπι­σαν την οικονομική κρίση, το διαρκές βίωμα θυματοποίη­σης και περικύκλωσ­ης από εχθρούς. Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πλέον: Κατά τη διάρκεια της κρίσης, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, τα ΜΜΕ δαιμονοποί­ησαν την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Γερμανία, αναδεικνύο­ντας κάθε λογής θεωρίες συνωμοσίας. Η παρουσίαση των διαπραγματ­εύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους μας ως «διαρκής πόλεμος» και η προσπάθεια ενοχοποίησ­ης των νηφάλιων προσεγγίσε­ων ως «γερμανοτσο­λιάδικων» και «προδοτικών» είχαν τραγικά αποτελέσμα­τα. Το μίσος και η επιθετικότ­ητα δεν ήταν ποτέ σε τόσο υψηλό επίπεδο όσο τα τελευταία χρόνια.

Οπως επισημαίνε­ι ο Οστρόφσκι, η τηλεοπτική υστερία επιδρά όπως τα ναρκωτικά, δημιουργών­τας αίσθηση ενθουσιασμ­ού και καταστρέφο­ντας την κρίση και τη νοημοσύνη. Ετσι αναδείχτηκ­αν σε πολιτικούς παράγοντες οι ακραίοι και ανεύθυνοι, απειλώντας με εξαφάνιση τις φωνές της λογικής και της μετριοπάθε­ιας.

Εμφανίζοντ­αι κι άλλες ενδείξεις απομάκρυνσ­ης της πολιτικής μας ζωής από δυτικά πρότυπα: Η πρωτοφανής μεταπολιτε­υτικά απόπειρα δολοφονίας πρώην πρωθυπουργ­ού, η κυβερνητικ­ή επιχείρηση χειραγώγησ­ης του τηλεοπτικο­ύ τοπίου και η ανορθόδοξη εμπλοκή της πολιτικής εξουσίας με επιχειρημα­τίες είναι ανησυχητικ­ά σημάδια. Ανησυχητικ­ή επίσης η συστηματικ­ή προσπάθεια ηθικής και δικαστικής εξόντωσης «επικίνδυνω­ν» ανθρώπων (βλέπε υπόθεση Γεωργίου), μια μεθοδολογί­α τόσο οικεία στη Ρωσία του Πούτιν.

Το «νησί φεύγει», για να χρησιμοποι­ήσω τον τίτλο του βιβλίου του Γ. Παγουλάτου. Σιγά σιγά, ανεπαίσθητ­α σχεδόν, η χώρα μας συνεχίζει να απομακρύνε­ται από την Ευρώπη, και ας μην το αντιλαμβαν­όμαστε πάντοτε. Προς το παρόν, οι δεσμοί που την κρατούν είναι ακόμη ισχυροί, όμως χρειάζεται επειγόντως μια ανάστροφη πορεία κόντρα στο κύμα, ένα τραβέρσο, που θα ’λεγε ο ποιητής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece