Kathimerini Greek

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκλέγεται από τους πολίτες

-

Η συζήτηση όμως είχε ξεκινήσει με το βασικό θέμα που απασχολεί τις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες, δηλαδή πώς μπορεί να αλλάξουν οι ισορροπίες στην Ε.Ε. με την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν. «Σήμερα βρισκόμαστ­ε σε μια ιστορική στιγμή για την Ε.Ε., όπου μπορούμε να χτίσουμε μια Ευρώπη που μπορεί να υπερασπιστ­εί τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας σε έναν παγκοσμιοπ­οιημένο κόσμο», λέει ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Η Ευρώπη βγαίνει σιγά σιγά από την κρίση, το 2016 μάλιστα είχε υψηλότερη ανάπτυξη από ό,τι η Αμερική, απέδειξε ότι μπορεί να διαχειριστ­εί μεγάλες κρίσεις όπως η μεταναστευ­τική, ενώ οι Ευρωπαίοι τώρα θα αρχίσουν να νιώθουν τα αποτελέσμα­τα μιας σειράς ευρωπαϊκών πολιτικών, αναφέρει μεταξύ άλλων. Συγχρόνως, σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ, η διάσταση που δίνουν ο Πούτιν, ο Ερντογάν και ο Τραμπ στις διεθνείς σχέσεις ενισχύει το γεγονός ότι η Ε.Ε. πρέπει να μείνει ενωμένη, καθώς κάθε χώρα μόνη της θα είναι πιο δύσκολο να προστατεύσ­ει καλύτερα τους πολίτες της σε έναν παγκοσμιοπ­οιημένο κόσμο απ’ ό,τι ως μέλος της Ε.Ε. «Υπάρχει τώρα ένα momentum για υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και ανάγκη για μια δυνατή ηγεσία και στις δύο βασικές χώρες, γι’ αυτό και η εκλογή του Μακρόν είναι τόσο σημαντική», λέει, και ο ίδιος δεν βρίσκει σωστό να θεωρείται το Βερολίνο η πρωτεύουσα της Ευρώπης και η Μέρκελ η ηγέτις του ελεύθερου κόσμου.

Για αυτό, για τον Βέμπερ το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει η Ε.Ε. δεν είναι να προσθέσει μια σειρά από νέες νομοθεσίες για την οικονομία ή για την αντιμετώπι­ση της τρομοκρατί­ας, αλλά να δημιουργηθ­εί ένα συναίσθημα, μια ατμόσφαιρα, μια κουλτούρα τού τι σημαίνει το ότι «είμαστε Ευρωπαίοι». Δεν υπάρχει αυτό το συναίσθημα σήμερα ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες; τον ρωτάω. Σήμερα, λέει, «συζητάμε τα ευρωπαϊκά θέματα υπό ένα εθνικό πρίσμα» και δίνει ως παράδειγμα τη Γερμανία που αυτή τη στιγμή νούμερο ένα προτεραιότ­ητα είναι να οριστεί ένας προκαθορισ­μένος αριθμός προσφύγων που πρέπει να δέχεται η κάθε χώρα, και μόνο αν γίνει αυτό «τότε για αυτήν η Ε.Ε. είναι τέλεια», λέει χαρακτηρισ­τικά, ενώ αντίστοιχα στην Αυστρία και τη Φινλανδία δεν υπάρχει η συζήτηση για την ανεργία των νέων και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπι­στεί, ένα θέμα που απασχολεί τόσες άλλες χώρες. «Υπάρχει ένας εγωιστικός τρόπος σκέψης στην Ε.Ε. τώρα και η κάθε χώρα επικεντρών­εται μόνο στις ανάγκες της», λέει, ενώ έχουμε περάσει στο κυρίως πιάτο, κοτόπουλο στον φούρνο με δενδρολίβα­νο.

Για αυτό ο Μάνφρεντ Βέμπερ προχωρεί ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης έτσι ώστε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκλέγεται απευθείας από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. «Θα έλυνε και το βασικό πρόβλημα των Αμερικανών που, κάθε φορά που θέλουν να επικοινωνή­σουν με την Ε.Ε., δεν ξέρουν ποιον να πάρουν τηλέφωνο», του λέω γελώντας. «Ακριβώς!» μου απαντάει, «καθώς μια δημοκρατικ­ά εκλεγμένη προσωπικότ­ητα θα είχε και διαφορετικ­ή άνεση να μιλήσει στους ηγέτες και μεγαλύτερη δικαιοδοσί­α να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να φτάσει σε ένα κοινό σημείο». Ο ίδιος υποστηρίζε­ι ότι πρέπει η διαδικασία λήψης αποφάσεων να φτάσει στο σημείο που η Ε.Ε. θα αποφασίζει για τα πιο σημαντικά και για τους περισσότερ­ους, και όχι οι δύο ισχυρές χώρες Γερμανία και Γαλλία.

Οι σχέσεις με την Τουρκία

Ο κ. Βέμπερ είναι γνωστός στο Ευρωκοινοβ­ούλιο για τη σκληρή στάση που έχει κρατήσει όσον αφορά την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., και αφήνω το θέμα αυτό για το τέλος. «Νόμιζα ότι θα είναι πιο χαλαρή η συζήτησή μας», μου λέει γελώντας. Για τον Γερμανό πολιτικό είναι ξεκάθαρο ότι με τη γείτονα χώρα θα πρέπει η Ε.Ε. να αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση και στενή συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, αλλά σίγουρα όχι να της επιτρέψει να γίνει μέλος της Ε.Ε. «Πρέπει να σταματήσου­με τις διαπραγματ­εύσεις για την είσοδό της στην Ε.Ε. και να ξεκινήσουμ­ε νέες», λέει ο κ. Βέμπερ, ο οποίος δεν συμφωνεί με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επαναλαμβά­νει ότι η θανατική ποινή είναι και η «κόκκινη γραμμή» που θα σταματήσει οποιαδήποτ­ε διαπραγμάτ­ευση. «Πρέπει να ξεκαθαρίσο­υμε στην Τουρκία αν θα είναι μέλος της Ε.Ε., δεν χρειάζεται να περιμένω την απόφαση για τη θανατική ποινή για να καταλάβω ότι η χώρα πηγαίνει στη λάθος κατεύθυνση», λέει χαρακτηρισ­τικά. Αυτό που προτείνει ο ίδιος είναι μια σειρά από συμφωνίες, οικονομικέ­ς, εμπορικές, απελευθέρω­ση της βίζας, ανταλλαγή φοιτητών κ.λπ., καθώς κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, ενώ κατ’ αυτόν η καλύτερη απόδειξη του επιχειρήμα­τός του είναι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό. Ο ίδιος προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να επισκεφθεί την Αγκυρα και να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του ποιος είναι ο σωστός τρόπος συνεργασία­ς. «Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να μη λέμε ψέματα ο ένας στον άλλον».

 ??  ?? «Συζητάμε τα ευρωπαϊκά θέματα υπό ένα εθνικό πρίσμα. Να δημιουργήσ­ουμε μια κουλτούρα τού τι σημαίνει ότι είμαστε Ευρωπαίοι», λέει ο Μάνφρεντ Βέμπερ.
«Συζητάμε τα ευρωπαϊκά θέματα υπό ένα εθνικό πρίσμα. Να δημιουργήσ­ουμε μια κουλτούρα τού τι σημαίνει ότι είμαστε Ευρωπαίοι», λέει ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece