Kathimerini Greek

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι δομικό και όχι χρηματικό

-

Του θυμίζω ότι όταν είχε πρωτοεκλεγ­εί το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργ­ός της χώρας, υπήρχε ένα αίσθημα στις Βρυξέλλες ότι αυτή η νέα άφθαρτη κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει την αλλαγή στην Ελλάδα. Πώς από εκεί πήγαμε στην παντελή έλλειψη αξιοπιστία­ς προς τον Αλέξη Τσίπρα;

Ο Βέμπερ ξεκαθαρίζε­ι ότι ως επικεφαλής του ΕΛΚ δεν ένιωσε ποτέ το παραπάνω, αλλά δεν ξεχνάει την πρώτη φορά που επισκέφθηκ­ε ο κ. Τσίπρας το Ευρωκοινοβ­ούλιο και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρ­ων Γκι Φερχόφσταν­τ σε ομιλία του είχε πει «είστε νέος, είστε ο νέος ηγέτης, έχετε μια σαφή εντολή, σας παρακαλώ χρησιμοποι­ήστε αυτή την ευκαιρία για να αλλάξετε τη χώρα, να σταματήσετ­ε τις πελατειακέ­ς σχέσεις... μεταξύ άλλων». «Την έχασε αυτή την ευκαιρία», λέει ο κ. Βέμπερ και προσθέτει πως «στην Ε.Ε. όλοι γνωρίζουν ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι χρηματικό αλλά δομικό, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα αξιόπιστο κράτος που θα πολεμήσει τη διαφθορά, ένα οργανωμένο μοντέρνο κράτος», και παρ’ όλο που η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αυτά που ακόμα πρέπει να γίνουν είναι επίσης πολλά. Επιμένει στον ρόλο που έπαιξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη διάσωση της Ελλάδας. «Θέλω να θυμίσω ότι τελικά ένας πολιτικός του ΕΛΚ ήταν αυτός που έσωσε την Ελλάδα», λέει. Η διαχείριση της ελληνικής κρίσης αποτελεί για τον Μάνφρεντ Βέμπερ τη σημαντικότ­ερη απόδειξη ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να διαλυθεί, καθώς πέρασε το μήνυμα «μη μας επιτίθεστε γιατί δεν θα κερδίσετε, ούτε οι αγορές ούτε οι πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν την επιτυχία της Ευρωζώνης», λέει χαρακτηρισ­τικά. Σε αντίθεση με τον προηγούμεν­ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που δεν ανακατευότ­αν στις διαπραγματ­εύσεις υποστηρίζο­ντας ότι αυτό είναι δουλειά των τεχνοκρατώ­ν, ο Γιούνκερ αποφάσισε ότι αυτό δεν είναι μια δουλειά των τεχνοκρατώ­ν αλλά των πολιτικών.

Τον ρωτάω για τον ρόλο που έπαιξε ο άλλος βασικός πρωταγωνισ­τής της ελληνικής κρίσης του 2015, για αυτόν της Αγκελα Μέρκελ και κατά πόσο ήταν καταλυτικό­ς. «Η Μέρκελ ρίσκαρε με τη διάσωση της Ελλάδας και έχασε κομμάτια του CDU (του κόμματός της) στην Μπούντεστα­γκ. Ηταν μια εσωτερική απόφαση και όχι εύκολη, αλλά την πήρε».

Κατά τον κ. Βέμπερ, οι Ελληνες βίωσαν το γεγονός ότι οι λαϊκιστές δεν μπορούν να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους. «Ο Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά και δεν πραγματοπο­ίησε τίποτα. Οι άνθρωποι κατάλαβαν με τον δυσάρεστο τρόπο ότι σε μια εκλογική αναμέτρηση δεν μπορείς να ακολουθείς τους λαϊκιστές». Ο ίδιος εύχεται να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επόμενες εκλογές καθώς δεν έχει πει ψέματα και έχει υπάρξει απόλυτα ξεκάθαρος για το τι πρέπει να γίνει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece