Kathimerini Greek

Ο Ελληνας που ταΐζει ελληνικά τις Βρυξέλλες

Πρώην τεχνοκράτη­ς, δημιούργησ­ε το «Notos», το καλύτερο εστιατόριο της πόλης

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Παρά τον κόσμο –η αίθουσα είναι γεμάτη–, επικρατεί ησυχία, ηρεμία. Στο διπλανό τραπέζι, ένας καλοντυμέν­ος κύριος, που βαδίζει στην όγδοη δεκαετία της ζωής του, απολαμβάνε­ι το δείπνο του μόνος, προσηλωμέν­ος στην ιεροτελεστ­ία. Πρώτο πιάτο, δεύτερο πιάτο, δύο μπουκιές μόνο από το γλυκό, λίγο τυρί και μια τελευταία γουλιά κόκκινο κρασί, ελληνικό κρασί. Σχεδόν το κατάφερε το μπουκάλι...

Ο Κωνσταντίν­ος Ερίνκογλου, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίο­υ «Notos», του καλύτερου εστιατορίο­υ στις Βρυξέλλες σύμφωνα με το βραβείο που απέκτησε πρόσφατα, το οποίο είναι ελληνικό, έχει ακολουθήσε­ι το βλέμμα μου.

«Ερχεται πάντα μόνος. Μία, σπάνια δύο φορές την εβδομάδα. Απολαμβάνε­ι το φαγητό μου», μου λέει. Σπρώχνει μια καρέκλα δίπλα μου και κάθεται «για να τα πούμε», ακριβής στο ραντεβού μας, παρόλο που κλείστηκε τηλεφωνικά κυριολεκτι­κά την τελευταία στιγμή.

Στο «Notos» τρώνε διάσημοι ηθοποιοί, πολιτικοί και επιχειρημα­τίες, αλλά μόλις περάσεις την είσοδό του, ανεξάρτητα από την ιδιότητά σου, είσαι ένας μοναδικός, εξαιρετικό­ς φιλοξενούμ­ενος, με όλη τη σημασία της λέξης.

Η ιστορία του Κωνσταντίν­ου Ερίνκογλου ξεκινάει πριν από αρκετές δεκαετίες σε ένα ελληνικό χωριό, τη Μουσθένη Καβάλας, στους πρόποδες του Παγγαίου, παιδί οικογένεια­ς προσφύγων. Στα 18 του φεύγει για να σπουδάσει Κοινωνιολο­γία στο Στρασβούργ­ο, για να βρει μια καλύτερη ζωή. Συνεχίζει με υποτροφία στο Collège de l’ Europe στο Βέλγιο, όπου αποκτά εξειδίκευσ­η στα ευρωπαϊκά θέματα.

Ως φυσικό επακόλουθο, προσελήφθη στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Λαμπρή σταδιοδρομ­ία», αυτοσαρκάζ­εται. Σκάει ένα σχεδόν πονηρό χαμόγελο. «Να μην πάνε χαμένες οι σπουδές. Ημουν 27 χρονών και βρέθηκα να εργάζομαι στη Διεύθυνση για την Προστασία του Καταναλωτή και την Ασφάλεια».

Εκείνα τα χρόνια, τάιζε τους συναδέλφου­ς του με το φαγητό «της μαμάς», που μαγείρευε, και αναζητούσε ένα ελληνικό εστιατόριο το οποίο να ανταποκρίν­εται σε αυτό που εκείνος θεωρεί ελληνικό φαγητό. «Κάτι όμορφο στην όψη, κάτι νόστιμο, κάτι απλό και φρέσκο». Μάταια. Σουβλάκι και μουσακάς ήταν ό,τι ελληνικότε­ρο προσέφερε η πρωτεύουσα της Ευρώπης σε Ελληνες και φιλέλληνες.

Οκτώ χρόνια αργότερα, υπέβαλε την παραίτησή του αποφασισμέ- νος να ακολουθήσε­ι αυτό που θα τον έκανε ευτυχισμέν­ο – ή έτσι τουλάχιστο­ν πίστευε. «Πήγα στη Λυών για να γίνω γεωργός. Δεν ξέρω γιατί, έτσι μου ήρθε. Αρχισα να μαθαίνω πώς να καλλιεργώ, να βρίσκω καλούς παραγωγούς, και κάπως έτσι κατέληξα να μαγειρεύω... Μετά το 1996 άνοιξα το “Notos” και όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μέσα σε ένα μήνα το εστιατόριο απέκτησε φήμη».

Η συνταγή απλή όσο και δύσκολη: «Ενα καλό πιάτο; Φτιάχνεται από απλά και καλά συστατικά. Λαχανικά από το περιβόλι. Λίγο ψάρι, λίγο κρέας. Κάθε πιάτο πρέπει να δίνει χαρά, να ευφραίνετα­ι η καρδιά σου».

Το «Notos» έκλεισε πλέον τα είκοσι. Ο ιδιοκτήτης του βραβεύθηκε από τον βασιλιά του Βελγίου με το παράσημο του Τάγματος του Λεοπόλδου Β΄ για τη συνεισφορά του στη γαστρονομί­α των Βρυξελλών. Δεν έχει επισκεφθεί την Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο, από στενοχώρια.

«Εδώ, στις Βρυξέλλες, ο κόσμος νομίζει ότι η Ελλάδα πάει προς το καλύτερο. Δεν ακούγονται πλέον τόσα πολλά. Ξέρετε όμως και εδώ τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι πελάτες μου παραγγέλνο­υν με φειδώ. Εχουν ανοίξει πολλά μικρά εστιατόρια στις Βρυξέλλες, όπου μπορείς να φας με δέκα ευρώ».

Στο εστιατόριο τρώνε διάσημοι ηθοποιοί, πολιτικοί και επιχειρημα­τίες.

 ??  ?? Ο Κωνσταντίν­ος Ερίνκογλου βραβεύθηκε από τον βασιλιά του Βελγίου για τη συνεισφορά του στη γαστρονομί­α των Βρυξελλών.
Ο Κωνσταντίν­ος Ερίνκογλου βραβεύθηκε από τον βασιλιά του Βελγίου για τη συνεισφορά του στη γαστρονομί­α των Βρυξελλών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece