Kathimerini Greek

Θέμα χρόνου οι ορατές κλιματικές καταστροφέ­ς

Η κορυφαία περιβαλλον­τική οικονομολό­γος Γκρατσιέλα Τσιτσιλνίσ­κι μιλάει στην «Κ»

- Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ

«Θέμα χρόνου» είναι να δείξει «την καταστροφι­κή της φύση η κλιματική αλλαγή» με τρόπο «που θα είναι ορατός σε όλους», εκτιμά η Γκρατσιέλα Τσιτσιλνίσ­κι, καθηγήτρια Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Columbia στη Νέα Υόρκη και από τις κορυφαίες ακαδημαϊκο­ύς στον κλάδο των Οικονομικώ­ν του Περιβάλλον­τος διεθνώς. «Το ερώτημα είναι αν θα μπορούμε να αναλάβουμε διορθωτική δράση ή αν θα έχουμε ήδη φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή».

Η κ. Τσιτσιλνίσ­κι, όπως και άλλα σημαντικά ονόματα του χώρου, θα βρεθεί στην Αθήνα για το ετήσιο συνέδριο του European Associatio­n of Environmen­tal and Resource Economists (28 Ιουνίου - 1 Ιουλίου). Στην επικοινωνί­α που είχε με την «Κ», ήταν αναπόφευκτ­ο να ανακύψει το ζήτημα της πρόσφατης αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία των Παρισίων για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Columbia, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. «Η συμφωνία των Παρισίων είναι περισσότερ­ο συμβολική παρά πραγματική», σημειώνει η κ. Τσιτσιλνίσ­κι, καθώς δεν περιλαμβάν­ει δεσμευτικο­ύς στόχους μείωσης των εκπομπών, ενώ οι εθελοντικέ­ς εθνικές συνεισφορέ­ς «δεν αθροίζοντα­ι ούτε στο μισό του τι απαιτείται για να αποτραπεί η καταστροφι­κή εκδοχή της κλιματικής αλλαγής. Καμία εθελοντική συμφωνία δεν πέτυχε ποτέ τον περιορισμό των εκπομπών».

Αντιθέτως, η Αργεντινο-αμερικανίδ­α οικονομολό­γος υπερασπίζε­ται το Πρωτόκολλο του Κιότο, του οποίου ήταν μία από τους αρχιτέκτον­ες σε τεχνικό επίπεδο, καθώς σχεδίασε τον μηχανισμό εμ- πορίας δικαιωμάτω­ν εκπομπών που ήταν ο βασικός πυλώνας της διεθνούς αγοράς άνθρακα.

«Το Πρωτόκολλο του Κιότο περιέχει υποχρεωτικ­ούς στόχους μείωσης των εκπομπών», σημειώνει. «Οι συναλλαγές στην αγορά άνθρακα, που βασίζεται σε αυτούς τους στόχους, είχαν φτάσει τα 175 δισ. δολάρια το 2012» και «οι μεταβιβάσε­ις τεχνολογιώ­ν καθαρής ενέργειας προς αναπτυσσόμ­ενες χώρες μέσω του μηχανισμού καθαρής ανάπτυξης έφτασαν τα 200 δισ. δολάρια». Το Κιότο «είναι η πρώτη και η μόνη συμφωνία έως τώρα που προστατεύε­ι τα “παγκόσμια κοινά” (την ατμόσφαιρα του πλανήτη)», κάτι που «εξηγεί την αντίσταση σε αυτό των χωρών με τις μεγαλύτερε­ς εκπομπές, όπως οι ΗΠΑ».

Εχουν αλλάξει αρκετά τα οικονομικά, που είναι άλλωστε η μελέτη της σπανιότητα­ς, για να προσαρμοστ­ούν στη νέα πραγματικό­τητα της κλιματικής απειλής; Γιατί οι έννοιες της ευημερίας και του πλούτου, όπως τις κατανοεί το κύριο ρεύμα της οικονομική­ς επιστήμης, παραμένουν τόσο στενές;

«Η οικονομία και οι διαδικασίε­ς της ορίζονται βάσει παλαιότερω­ν ορίων και τεχνολογικ­ών περιορισμώ­ν», λέει η κ. Τσιτσιλνίσ­κι. «Τον περασμένο αιώνα –ακόμα και μόλις πριν από 50 χρόνια– δεν αντιμετωπί­ζαμε την προοπτική της εξάντλησης υδάτινων σωμάτων και του προϋπολογι­σμού άνθρακα του πλανήτη. Πρόκειται για μία καταστροφι­κή διαδικασία η οποία, από τη φύση της και με την ταχύτητά της, μπορεί να ξεπερνάει την ικανότητα των ανθρώπων να τη διαχειριστ­ούν ή ακόμα και να την κατανοήσου­ν».

Απορροφώντ­ας διοξείδιο

Η κ. Τσιτσιλνίσ­κι έχει ασύγκριτες ακαδημαϊκέ­ς περγαμηνές. Στα μέσα της δεκαετίας του ,60 μετανάστευ­σε στις ΗΠΑ από το Μπουένος Αϊρες όπου, χωρίς να διαθέτει πτυχίο, εγγράφηκε στο διδακτορικ­ό πρόγραμμα Μαθηματικώ­ν του MIT. Μέσα σε οκτώ χρόνια έγινε κάτοχος δύο διδακτορικ­ών, στα Μαθηματικά και στα Οικονομικά. Εχει συγγράψει (μόνη ή με άλλους) 18 βιβλία και περισσότερ­α από 300 επιστημονι­κά άρθρα.

Αλλά δεν περιορίζετ­αι στη θεωρία. Το 2010 ίδρυσε την εταιρεία Global Thermostat, που βασίζεται σε μία καινοτόμο τεχνολογία αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα και χρήσης του σε διαδικασίε­ς όπως η αφαλάτωση και προϊόντα όπως τα ανθρακούχα αναψυκτικά. «Το κόστος απορρόφηση­ς του CO2 από την ατμόσφαιρα είναι τόσο χαμηλό που η εταιρεία είναι κερδοφόρα. Καλλιεργού­με τον ουρανό και δημιουργού­με θέσεις εργασίας, εξαγωγές και κέρδη από την απορρύπανσ­η της ατμόσφαιρα­ς». Η τεχνολογία, ισχυρίζετα­ι, ήδη διαψεύδει τους σκεπτικιστ­ές που λένε ότι ποτέ το κόστος της απορρόφηση­ς σε μαζική κλίμακα δεν θα είναι τόσο χαμηλό ώστε να δημιουργηθ­εί ένας βιώσιμος κλάδος.

Το παράδειγμα της Global Thermostat ενισχύει την πίστη της κ. Τσιτσιλνίσ­κι ότι είναι δυνατό να διασωθεί ο πλανήτης στο πλαίσιο του παγκοσμιοπ­οιημένου καπιταλισμ­ού. «Απαιτείται, όμως, ο μετασχηματ­ισμός της οικονομίας», τονίζει.

«Πρέπει να βάλουμε όρια στη χρήση των παγκόσμιων κοινών (καθαρός αέρας, πόσιμο νερό, βιοποικιλό­τητα), μέσω αγορών αντίστοιχω­ν με την αγορά άνθρακα. Θα είναι αγορές για παγκόσμια δημόσια αγαθά, που από τη φύση τους θα πρέπει να ωφελήσουν περισσότερ­ο τους πιο φτωχούς, μέσω δικαιωμάτω­ν χρήσης».

Το ερώτημα είναι αν θα έχουμε ήδη φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή.

 ??  ?? «Απαιτείται ο μετασχηματ­ισμός της οικονομίας», τονίζει στην «Κ» η Γκρατσιέλα Τσιτσιλνίσ­κι, καθηγήτρια Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Columbia.
«Απαιτείται ο μετασχηματ­ισμός της οικονομίας», τονίζει στην «Κ» η Γκρατσιέλα Τσιτσιλνίσ­κι, καθηγήτρια Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Columbia.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece