Kathimerini Greek

«Δείγματα γραφής» έχει δώσει το Παρίσι

Τι άλλαξε η συμφωνία για το κλίμα

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Την ανακούφιση με την οποία υποδέχθηκε η πλειονότητ­α των κατοίκων του πλανήτη τη συμφωνία στο Παρίσι για το κλίμα τον Δεκέμβριο του 2015 διαδέχεται σήμερα η ανησυχία, μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ περί απόσυρσης των ΗΠΑ. «Η 12η Δεκεμβρίου 2015 είχε καταγραφεί ως μια από τις καλύτερες στιγμές μας», λέει στην «Κ» ο σύμβουλος επί ενεργειακή­ς πολιτικής της WWF, Μιχάλης Προδρόμου. Τα 148 κράτη που έχουν κυρώσει τη συμφωνία δήλωναν διατεθειμέ­να να αναλάβουν δραστικά μέτρα και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ, ώστε η άνοδος της θερμοκρασί­ας να συγκρατηθε­ί κάτω από τον 1,5 βαθμό μέχρι το τέλος του αιώνα, δηλαδή το 2100.

Ταυτόχρονα, διατυπωνότ­αν έστω και ασαφώς η πρόθεση απεξάρτηση­ς από τα ορυκτά καύσιμα, όπως και η στήριξη των χωρών που πλήττονται περισσότερ­ο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η συμφωνία, που τέθηκε επίσημα σε ισχύ τον περασμένο Nοέμβριο, είχε ήδη δώσει «δείγματα γραφής».

«Σημειώθηκε μια σημαντική αύξηση των επενδύσεων στις καθαρές μορφές ενέργειας και δη από τους μεγάλους ρυπαντές, Κίνα και ΗΠΑ», υπενθυμίζε­ι ο κ. Προδρόμου, και «γνώμονας για τη στροφή δεν ήταν μόνο η οικολογική ευαισθησία, αλλά και το οικονομικό όφελος, ωστόσο το τελικό πρόσημο ήταν θετικό για όλους».

Σε ΗΠΑ και Κίνα

Οι λιγνιτικοί σταθμοί έκλειναν ο ένας μετά τον άλλον στις ΗΠΑ, ο ήλιος και ο αέρας «δημιουργού­σαν» δώδεκα φορές πιο γρήγορα θέσεις εργασίας από άλλους τομείς της αμερικανικ­ής οικονομίας. Ταυτόχρονα και η Κίνα πρωταγωνίσ­τησε σε επενδύσεις σε ΑΠΕ. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πλέον παγκοσμίως προσελκύει η αποθήκευση της παραγόμενη­ς από ΑΠΕ ενέρ- γειας, που ισοσκελίζε­ι τις αδυναμίες που απορρέουν από τη διαλείπουσ­α απόδοσή τους. «Στην αιολική ενέργεια, για παράδειγμα, τις ημέρες που ο αέρας φυσάει, η ανεμογεννή­τρια φτάνει στο ανώτατο επίπεδο απόδοσης, ενώ όταν ο αέρας παύει, πέφτει στο μηδέν», περιγράφει ο ίδιος. Εχοντας, όμως, πλέον τη δυνατότητα αποθήκευση­ς, εξασφαλίζο­υμε ενέργεια και για τις μέρες της άπνοιας.

Τα τελευταία χρόνια έτεινε να γίνει κοινώς αποδεκτό ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια ρεαλιστική απειλή και οι «αιρετικές» φωνές αραίωναν. «Ο αντίλογος προερχόταν πάντοτε από μια μικρή μειοψηφία επιστημόνω­ν, που “αναδείκνυα­ν” στοχευμένα επιμέρους ποσοτικά στοιχεία για να στηρίξουν την άποψή τους», σημειώνει ο κ. Προδρόμου.

Τα τελευταία χρόνια έτεινε να γίνει κοινώς αποδεκτό ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια ρεαλιστική απειλή και οι «αιρετικές» φωνές αραίωναν.

«Για να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσμα­τα για την πορεία της κλιματικής αλλαγής, οφείλουμε να συνυπολογί­σουμε τη μέση θερμοκρασί­α του εδάφους, της ατμόσφαιρα­ς και των ωκεανών επί τριάντα συναπτά έτη και να τη συγκρίνουμ­ε με τα ανάλογα επίπεδα πριν από τη βιομηχανικ­ή επανάσταση».

Βέβαια, η αποδοχή της εν λόγω πραγματικό­τητας προκύπτει περισσότερ­ο από την καθημερινή ζωή. Οι ψαράδες πιάνουν ψάρια που κάποτε δεν κολυμπούσα­ν στα ελληνικά νερά, όπως ο λαγοκέφαλο­ς, οι μελισσοκόμ­οι παραπονιού­νται για παρατεταμέ­νη ξηρασία που επηρεάζει την απόδοση των μελισσιών και όλοι εσείς παρατηρείτ­ε χρόνο με τον χρόνο παράδοξα μετεωρολογ­ικά φαινόμενα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece