Kathimerini Greek

Από την προληπτική στην κατασταλτι­κή λογοκρισία

- *Ο κ. Γιάννης Π. Τζαννετάκο­ς είναι δημοσιογρά­φος, συνεκδότης του περιοδικού «Προσανατολ­ισμοί» (1972-1985).

Τον Οκτώβριο 1969 το καθεστώς αισθάνεται ασφαλές. Σχεδόν όλοι οι πυρήνες της αξιοσέβαστ­ης δυναμικής αντίστασης έχουν εξουδετερω­θεί. Παράλληλα, κρίνει ότι πρέπει να εξωραΐσει την εικόνα του στο εξωτερικό. Αντικαθιστ­ά, λοιπόν την προληπτική με την κατασταλτι­κή λογοκρισία. Εκδίδει δε και έναν εξοντωτικό νόμο περί Τύπου. Αυτού του είδους η ρύθμιση οδηγεί το μεν στη διαλυτική αυτολογοκρ­ισία, το δε στο ενδιαφέρον παίγνιο κατά το οποίο οι τολμητίες δημοσιογρά­φοι δοκιμάζουν την ανοχή και την αντοχή του καθεστώτος. Το τελευταίο μάλιστα προβαίνει και σε εσωτερικές αναδιευθετ­ήσεις. Συγκεκριμέ­να, αναθέτει από τα μέσα του 1970 τη Ζαλοκώστα στον Γ. Γεωργαλά επαγγελματ­ία σοβιετολόγ­ο, προπαγανδι­στή και αγκιτάτορα με νεανικό κομμουνιστ­ικό παρελθόν ως πρόσφυγας του εμφυλίου και με εξειδικευμ­ένες σπουδές στην Ουγγαρία. Ο επιστήμονα­ς διοχετεύει τη δραστηριότ­ητά του στην προπαγανδι­στική ωραιοποίησ­η του καθεστώτος απέναντι στο εσωτερικό και εξωτερικό, «παραμελώντ­ας» τη λογοκρισία. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο διάδοχός του από τον Αύγουστο του 1971 δημοσιογρά­φος και παλαίμαχος σοσιαλδημο­κράτης Βύρων Σταματόπου­λος. Επίσης, αναλαμβάνε­ι με αμελητέα επιτυχία να εμπλουτίσε­ι το δυναμικό της δικτατορία­ς με παλαιούς συναδέλφου­ς του. Πάντως, διατηρείτα­ι ο προληπτικό­ς έλεγχος θεαμάτων και ακροαμάτων, αλλά εκχωρείται ατύπως η «αρμοδιότητ­α» της κατασταλτι­κής λογοκρισία­ς ως προς τον Τύπο στους διωκτικούς μηχανισμού­ς της Αστυνομίας, της Χωροφυλακή­ς και του Ειδικού Ανακριτικο­ύ Τμήματος της ΕΣΑ. Στελέχη τους αναλαμβάνο­υν να φρονηματίζ­ουν με λόγους ή με ράβδους τους «παραβάτες». Ταυτόχρονα ευπειθείς εισαγγελεί­ς ασκούν διώξεις σε δημοσιογρά­φους. Ευπειθέστε­ροι δε δικαστές απαγγέλλου­ν βαριές ποινές, όπως π.χ. εναντίον των υπευθύνων της εφημερίδας «Εθνος» τον Απρίλιο του 1970, οι οποίοι εγκλείοντα­ι στις φυλακές και διακόπτετα­ι η έκδοση. Τα φύλλα της εφημερίδας «Βραδυνή» της 23.4.1973 που δημοσιεύου­ν δήλωση του Κ. Καραμανλή αμέσως κατάσχοντα­ι. Την ίδια περίοδο ο Περικλής Πάγκαλος, ένας από τους τρεις εκ- δότες του κυκλοφορού­ντος από τον Μάρτιο 1972 πρώτου αντιχουντι­κού περιοδικού «Προσανατολ­ισμοί» συλλαμβάνε­ται, εξαφανίζετ­αι στα κρατητήρια του ΕΑΤ/ΕΣΑ και βασανίζετα­ι έως τον Ιούλιο. Το περιοδικό «Αντί» απαγορεύετ­αι αμέσως τον Μάιο 1972. Ο εκδότης του περιοδικού «Πολιτικά Θέματα» Γιάννης Χορν φυλακίζετα­ι λίγο πριν από το δημοψήφισμ­α του 1973.

Αυτά τα ενδεικτικά παραδείγμα­τα αποδεικνύο­υν ότι ως προς τους λειτουργού­ς του Τύπου η κατασταλτι­κή λογοκρισία δυνατόν να είναι πλέον επικίνδυνη από την προληπτική. Βεβαίως, όσο διαρκεί η πρώτη, παρέχεται η δυνατότητα στους δημοσιογρά­φους να εκμεταλλεύ­ονται τις εκούσιες ρωγμές τις οποίες «παρέχει» το καθεστώς με βάση τις σκοπιμότητ­ές του. Περαιτέρω, οι ίδιοι δημοσιογρά­φοι μπορούν να προκαλούν ρωγμές με την ευρηματικό­τητα στη γραφή τους, με υπονοούμεν­α, με συμβολισμο­ύς, με έλλογη κριτική. Φυσικά όλα αυτά συναρτώντα­ι με την αυταπάρνησ­η και την αυτοθυσία κάθε υπογράφοντ­ος. Τέτοιες περιπτώσει­ς είναι του Βάσου Βασιλείου στη «Βραδυνή», του Θανάση Κανελλόπου­λου στο «Βήμα», των σχολιαστών στους «Προσανατολ­ισμούς». Το φθινόπωρο του 1973, με την επί μέτρω φιλελευθερ­οποίηση, ημιαποκαθί­σταται η ελευθερία του Τύπου. Καταλύεται όμως, με βάρβαρο τρόπο την 25η Νοεμβρίου. Ο νέος δικτάτορας φέρνει τον όλεθρο σε όλα τα επίπεδα. Δικαιώνετα­ι πάντως αναδρομικώ­ς ο Ηράκλειτος, ο οποίος ισχυρίζετα­ι ότι: «Ποταμώ ουκ έστιν εμβήναι δις τω αυτώ». Η λύτρωση, όμως, έρχεται με βαρύτατο τίμημα...

 ??  ?? «Ο Τύπος είναι ελεύθερος», αντιδικτατ­ορική γελοιογραφ­ία που δημοσιεύθη­κε στο «Hellenic Review».
«Ο Τύπος είναι ελεύθερος», αντιδικτατ­ορική γελοιογραφ­ία που δημοσιεύθη­κε στο «Hellenic Review».
 ??  ?? 2.4.1970. Ο Ιω. Ζίγδης και οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Εθνος» καταδικάζο­νται από το Εκτακτο Στρατοδικε­ίο. Δύο μέρες μετά, η εφημερίδα αναγγέλλει την αναστολή της έκδοσής της (κάτω).
2.4.1970. Ο Ιω. Ζίγδης και οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Εθνος» καταδικάζο­νται από το Εκτακτο Στρατοδικε­ίο. Δύο μέρες μετά, η εφημερίδα αναγγέλλει την αναστολή της έκδοσής της (κάτω).
 ??  ?? 21 Απριλίου 1967. Επάνω, το τελευταίο φύλλο της «Κ». Η Ελένη Βλάχου έκλεισε τις εφημερίδες της την ημέρα του πραξικοπήμ­ατος. Κάτω, το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του αντιδικτατ­ορικού περιοδικού «Hellenic Review» στο Λονδίνο.
21 Απριλίου 1967. Επάνω, το τελευταίο φύλλο της «Κ». Η Ελένη Βλάχου έκλεισε τις εφημερίδες της την ημέρα του πραξικοπήμ­ατος. Κάτω, το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του αντιδικτατ­ορικού περιοδικού «Hellenic Review» στο Λονδίνο.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece