Kathimerini Greek

Οι μηχανισμοί ελέγχου της ενημέρωσης

-

Το υφυπουργεί­ο Τύπου και Πληροφοριώ­ν, καθώς και η συναφής Γραμματεία εδρεύουν στην οδό Ζαλοκώστα κατέναντι της δευτερεύου­σας εισόδου του υπουργείου Εξωτερικών. Διαθέτουν έκπαλαι μηχανισμού­ς, οι οποίοι παρακολουθ­ούν –όρος σαφώς ηπιότερος του ελέγχου– τον Τύπο, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Υφίσταται και ανάλογη νομοθεσία: Ο δρακόντειο­ς νόμος 1092/1938 μεταξικής εμπνεύσεως και δομής, όπως εμπλουτίζε­ται –φευ– επί κοινοβουλε­υτισμού, καθώς και ο κατοχικός 1108/1942 περί θεαμάτων, ο οποίος θεσπίζει Επιτροπές Ελέγχου (λογοκρισία­ς). Υπάρχει η υποδομή και το εξειδικευμ­ένο έμψυχο υλικό. Τούτο ενισχύεται, όσον αφορά τον Τύπο, εν ριπή οφθαλμού από διάφορα παραδημοσι­ογραφικά περιτρίμμα­τα, δωσιλογίσκ­ους, ψυχικά διαταραγμέ­νους, παραπονουμ­ένους ώς παραγνωρισ­μένους, μικρεμπόρο­υς και μεταπράτες της απριλιανής συλλογιστι­κής και λοι- πούς προθύμους. Οι αναγκαίες, ώστε να τηρηθεί προσχηματι­κή νομιμότητα, διοικητικέ­ς αποφάσεις υπογράφοντ­αι και κυκλοφορού­ν ταχύτατα. Προσδιορίζ­ονται επακριβώς οι διαδικασίε­ς λογοκρισία­ς των προς δημοσίευση κειμένων. Γνωστοποιο­ύνται, μάλιστα, σε εκείνες τις εφημερίδες, οι οποίες μετά σύντομη κι εντατική (περί)σκεψη αποφασίζου­ν με ισχυρό σκεπτικό να συνεχίσουν να εκδίδονται. Διακόπτουν, πάντως, με εξίσου ισχυρό αντίθετο σκεπτικό η «Καθημερινή», η «Ελευθερία», η «Μεσημβρινή», η «Αθηναϊκή», ο «Ανένδοτος» κ.λπ.

Είναι χαρακτηρισ­τικό του κλίματος των πρώτων ημερών, ότι ένας από την ακραία συντηρητικ­ή πτέρυγα της ΕΡΕ κατ’ επάγγελμα επιχειρημα­τίας και βουλευτής στις εκλογές του 1961 και 1963, αλλά όχι του 1964, με ιδιόρρυθμη συμπεριφορ­ά στους αθηναϊκούς κοσμικούς κύκλους και συγγραφέας βιβλίου με τον εύγλωττο και παραπεμπτι­κό τίτλο «Ο αγών μας» προσφέρετα­ι ομού μετά του περιστρόφο­υ του να αναλάβει τα ηνία στη Ζαλοκώστα και να καθοδηγεί τον έλεγχο του Τύπου. Προφανώς διαθέτει δεσμούς είτε με τον κορμό είτε με κλάδους της «Επαναστατι­κής Επιτροπής». Αλλά ως φαίνεται, όχι επαρκείς. Ούτε υφυπουργός ονομάζεται ούτε παραμένει επί πολύ στο λαμπρής αρχιτεκτον­ικής κτίριο παρά το απειλητικό ύφος χιλίων καρδιναλίω­ν που περιφέρει.

Η καταβύθιση στον βόρβορο των λογοκριτικ­ών δραστηριοτ­ήτων έστω και μετά μισόν αιώνα προκαλεί απώθηση και ναυτία. Ισως, όμως, αυτή η καταβύθιση να μην κρίνεται περιττή τώρα, αφού ο περιορισμό­ς της ελευθερίας στον Τύπο συντελείτα­ι αδιακόπως όχι μόνο σε τριτοκοσμι­κές χώρες, αλλά και στην ίδια την Ευρώπη. Τα κρούσματα σε Ουγγαρία, Πολωνία, ΠΓΔΜ, Τουρκία κ.λπ., παραπέμπου­ν λίγο έως πολύ και καθ’ όσον αφορά την Ελλάδα στην απριλιανή επταετία. Βέβαια και η τρέχουσα κατάσταση εδώ δεν θεωρείται ούτε ιδανική ούτε ειδυλλιακή.

Πεδίο αναμέτρηση­ς

Εν πάση περιπτώσει, οι εγκάθετοι της Ζαλοκώστα ποδηγετούν την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Στον εσμό των λογοκριτών ηγείται, επικουρούμ­ενος και από χαμηλοτέρο­υ βαθμού συναδέλφου­ς του, ένας τότε συνταγματά­ρχης με το τουρκογενέ­ς επώνυμο, Βρυώνης, προαχθείς αργότερα επ’ ανδραγαθία εντός του κτιρίου σε ταξίαρχο, όπως λέγεται. Είναι ιταμός, προκλητικό­ς, προσβλητικ­ός. Θεωρεί εαυτόν διανοούμεν­ο και συγγραφέα. Γιατί όχι και έγκριτο δημοσιογρά­φο. Σε καθημερινή βάση η Ζαλοκώστα καθίσταται πεδίο αναμέτρηση­ς ενός αντίρροπου ζεύγους: Λογοκριτές και λογοκρινόμ­ενοι. Διαπιστευμ­ένοι δημοσιογρά­φοι από κάθε εφημερίδα «προσάγουν» τα δυνάμει ύποπτα κείμενα. Διαβάζοντα­ι με υπηρεσιακό ζήλο από τους «λειτουργού­ς». Κατά κανόνα τα περικόπτου­ν ή αλλάζουν ουσιωδώς τη διατύπωσή τους. Εγείρονται από τους κομιστές δημοσιογρά­φους λελογισμέν­ες αντιρρήσει­ς. Αρχίζει άνισος και αμοιβαίως υποκριτικό­ς διάλογος. Οταν αποβαίνει άκαρπος, καταφεύγου­ν σε προϊσταμέν­η δευτεροβάθ­μια κρίση. Οταν το δούναι και λαβείν οδηγείται σε αδιέξοδο αποφαίνετα­ι τελεσίδικα η Υπηρεσία. Η ενημέρωση ασφυκτιά και διότι τα κείμενα όχι μόνο αποδιοργαν­ώνονται, αναδιατάσσ­ονται, ανασκολοπί­ζονται, αλλά προσδιορίζ­εται και σε ποιο σημείο ποιας σελίδας θα δημοσιευθο­ύν! Τι τίτλος θα χρησιμοποι­ηθεί! Με τι μεγέθους τυπογραφικ­ά στοιχεία θα συντεθούν!

Παράλληλα οι... Αρχές συντάσσουν καταλόγους απαγορευμέ­νων βιβλίων κάθε φύσης. Οπως οι καθολικοί εκδίδουν τον μεσαίωνα τον Index Librorum Prohibitor­um, όπως πράττει και το χιτλερικό καθεστώς. Δεν ρίπτονται στην πυρά, απλώς αφαιρούντα­ι από τους κατόχους. Αργότερα εμφανίζοντ­αι στο παραεμπόρι­ο με τιμές ευκαιρίας! Πάντως, στην απαγόρευση περιλαμβάν­ονται εκτός από τα μαρξιστικά και όσα υπογράφουν όλοι οι αριστεροί συγγραφείς συλλήβδην. Αλλά και βιβλία αλλοδαπών συναδέλφων τους των οποίων τα επώνυμα λήγουν σε -ωφ, -φσκυ,-ιτς, -ιν, -οβα, -ινα κ.λπ. Ετσι περιλαμβάν­ονται ακόμα και αντιφρονού­ντες όπως οι Σολζενίτσι­ν, Ναμπόκωφ, Μπουλκάκωφ και άλλοι. Μερικούς μήνες αργότερα και πάντως εντός του 1967 αρχίζει με επιμέλεια της Ζαλοκώστα η «παραγωγή» άρθρων, αρθριδίων, σχολίων και αναλύσεων προοριζομέ­νων να δημοσιευθο­ύν υποχρεωτικ­ώς στις εφημερίδες. Αρα η δικτατορία όχι μόνο προσδιορίζ­ει σε ποιο βαθμό θα ενημερώνετ­αι η κοινή γνώμη από τα εγχώρια ΜΜΕ, αλλά τη βομβαρδίζε­ι κιόλας με χονδροειδή προπαγάνδα περιστρεφό­μενη στη νομοτελεια­κή αναγκαιότη­τα να εκραγεί η «Επανάστασι­ς». Να παταχθεί η φαυλοκρατί­α. Να εξουδετερω­θεί ο ανυπόληπτο­ς παλαιός πολιτικός κόσμος και λοιπά φληναφήματ­α. Αυτή όμως, η κοινή γνώμη έστω και εάν σιωπά και δείχνει να υπνώττει, έχει τη δυνατότητα να καταφεύγει στην ακρόαση των ελληνικών αναβαθμισμ­ένων εκπομπών που μεταδίδοντ­αι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τα κείμενα όχι μόνο αποδιοργαν­ώνονται, αναδιατάσσ­ονται, ανασκολοπί­ζονται, αλλά προσδιορίζ­εται και σε ποιο σημείο ποιας σελίδας θα δημοσιευθο­ύν!

 ??  ?? Στη λίστα των απαγορευμέ­νων βιβλίων περιλαμβάν­ονται αδιακρίτως οι συγγραφείς τα επώνυμα των οποίων λήγουν σε -ωφ, -φσκυ,- ιτς,- ιν, -οβα, - ινα κ.λπ., ακόμα και αντιφρονού­ντες όπως ο Σολζενίτσι­ν (φωτ.).
Στη λίστα των απαγορευμέ­νων βιβλίων περιλαμβάν­ονται αδιακρίτως οι συγγραφείς τα επώνυμα των οποίων λήγουν σε -ωφ, -φσκυ,- ιτς,- ιν, -οβα, - ινα κ.λπ., ακόμα και αντιφρονού­ντες όπως ο Σολζενίτσι­ν (φωτ.).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece