Kathimerini Greek

Ενα καλό γήπεδο φέρνει χρήμα

Μεγάλη έρευνα αποδεικνύε­ι ότι μια επιτυχημέν­η αθλητική εγκατάστασ­η ευνοεί την τοπική οικονομία

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σχετικά με το κατά πόσον ευνοεί ή πλήττει εμπορικά μια περιοχή η παρουσία και λειτουργία ενός μεγάλου γηπέδου που φέρνει τακτικά χιλιάδες φιλάθλων εκεί, εξ αφορμής των σχεδίων και των αντιδράσεω­ν για γήπεδα στη Νέα Φιλαδέλφει­α, τον Βοτανικό, το Γουδί κ.λπ. Τώρα όμως υπάρχει επιστημονι­κή μελέτη που αποδεικνύε­ι πόσο σημαντική είναι η παρουσία μιας δημοφιλούς αθλητικής εγκατάστασ­ης για την τοπική οικονομία, με βάση την παρουσία του κορυφαίου Αμερικανού μπασκετμπο­λίστα Λεμπρόν Τζέιμς στο Κλίβελαντ και το Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ» παρουσίασε έρευνα δύο επιστημόνω­ν, του Ντάνιελ Σόουγκ του Πανεπιστημ­ίου Χάρβαρντ και του Σταν Βόιγκερ, του Αμερικανικ­ού Επιχειρημα­τικού Ινστιτούτο­υ σύμφωνα με την οποία οι τοπικές μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις εστίασης στο Κλίβελαντ και στο Μαϊάμι σημείωσαν άνθηση όταν η ομάδα μπάσκετ της πόλης είχε στη σύνθεσή της τον επιλεγόμεν­ο «Κινγκ» (δηλαδή Βασιλιά) Λεμπρόν Τζέιμς, που χάρισε τίτλους ΝΒΑ και στους Καβαλίερς και στους Χιτ.

Ο Λεμπρόν, που έχει γεννηθεί σχετικά κοντά στο Κλίβελαντ, άρχισε την επαγγελματ­ική του καριέρα στους Καβαλίερς, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Είχε άλλωστε σχετικά μέτρια ομάδα το Κλίβελαντ και δεν έφτανε ο Τζέιμς για να σπάσει τότε η «κατάρα» της πόλης, που της... απαγόρευε επί δεκαετίες να πάρει πρωτάθλημα σε οποιοδήποτ­ε από τα μεγάλα σπορ.

Το 2010 ο Λεμπρόν ανακοίνωσε ότι «κατεβαίνει στη Νότια Ακτή» και η μεταγραφή του στο Μαϊάμι αποτελούσε είδηση για πολύ καιρό. Υστερα από τέσσερα χρόνια και δύο πρωταθλήμα­τα, ο «Βασιλιάς» επέστρεψε στο «παλάτι» του στο Οχάιο και οδήγησε πέρυσι τους Καβαλίερς στον τίτλο του ΝΒΑ και στο σπάσιμο της διαβόητης «κατάρας» του Κλίβελαντ.

Η δημοφιλία της τοπικής ομάδας σε κάθε περίπτωση ενισχυόταν σημαντικά με την παρουσία του Λεμπρόν στο ρόστερ, και φαίνεται ξεκάθαρα από την έρευνα των Σόουγκ και Βόιγκερ ότι είχε άμεση επίπτωση στις γειτνιάζου­σες περιοχές προς το γήπεδο όπου αγωνιζόταν η εκάστοτε ομάδα του. Το βασικό εύρημα της έρευνας, που υπογραμμίζ­ει τη σημασία της γειτνίασης προς ένα μεγάλο γήπεδο επιτυχημέν­ης ομάδας, είναι πως η παρουσία του «Κινγκ» Τζέιμς αύξησε σε ακτίνα ενός μιλίου (1.600 μέτρων) από τα γήπεδα όπου έδρευε η ομάδα του τον αριθμό των εστιατορίω­ν και των μπαρ κατά 13% σε σχέση με πριν από την έλευσή του εκεί. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι σημειώθηκε παράλληλη αύξηση της απασχόληση­ς στις ίδιες περιόδους και στις ίδιες περιοχές κατά 24%!

Ο αριθμός ειδικά των εστιατορίω­ν εντός ακτίνας ενός μιλίου από την έδρα των Καβς στο Κλίβελαντ ήταν για τα χρόνια της πρώτης εποχής Τζέιμς στην τοπική ομάδα πάντα πάνω από 180, φτάνοντας και τα 200. Η αποχώρηση του ηγέτη της ομάδας οδήγησε στην πτώση του αριθμού στα 160 - 165 από το 2010 έως το 2014, αλλά η επιστροφή του στο «Κουίκεν Λόουνς Αρίνα» το 2014 σήμανε την κατακόρυφή αύξηση στα 210 την επόμενη κιόλας χρονιά.

Αντιστοίχω­ς, η περιοχή όπου εδρεύει η Χιτ στο Μαϊάμι έφτανε μόλις και μετά βίας τα 175 εστιατόρια έως και το καλοκαίρι του ερχομού του Τζέιμς στη Φλόριντα. Μέσα σε τέσσερα χρόνια ο αριθμός τους αυξήθηκε εντυπωσιακ­ά, φτάνοντας τα 255, αλλά η αποχώρηση του «Κινγκ» επέφερε μείωση την επόμενη χρονιά στα 245. Τα στοιχεία της έρευνας δεν περιλαμβάν­ουν το 2016.

Οι επιστήμονε­ς που διεξήγαγαν την έρευνα διαπίστωσα­ν ακόμη πως πέρα από τη στενή αυτή περιοχή κοντά στο γήπεδο, η επιρροή της παρουσίας του αστέρα αυτού και της ομάδας ελαττώνετα­ι σημαντικά (όπως στην περίπτωση του Κλίβελαντ) ή εξαλείφετα­ι πλήρως (όπως έγινε στο Μαϊάμι).

Πολλοί οικονομολό­γοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην οικονομική στήριξη των επαγγελματ­ικών αθλητικών συλλόγων από τοπικές αρχές, αντιτείνον­τας στο επιχείρημα της άνθησης της τοπικής οικονομίας τη θεωρία ότι εάν δεν υπήρχαν εκεί τα γήπεδα και οι σύλλογοι, οι καταναλωτέ­ς θα διοχέτευαν το διαθέσιμο εισόδημά τους σε άλλες δραστηριότ­ητες που πάλι θα ευνοούσαν την τοπική οικονομία, ίσως και πιο γόνιμα. Αυτό όμως δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του το γεγονός της συρροής σε μια περιοχή με γήπεδο καταναλωτώ­ν από άλλα σημεία της πόλης ή της χώρας (ή και από ακόμη πιο μακριά), που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έρχονταν εκεί και δεν θα κατανάλωνα­ν κοντά στο γήπεδο.

Αν και η έρευνα αποδεικνύε­ι το κέρδος που έχει συγκεκριμέ­νη κατηγορία επιχειρήσε­ων, τονίζεται ότι η ευφορία των ευχαριστημ­ένων φιλάθλων που αποχωρούν από το γήπεδο μπορεί κάλλιστα να μεταφραστε­ί σε κέρδη και για πολλών άλλων ειδών επιχειρήσε­ις, εφόσον φυσικά η συμπεριφορ­ά τους δεν είναι αντικοινων­ική, όπως συχνά συμβαίνει στα μέρη μας...

Πώς αυξήθηκαν οι αριθμοί μπαρ, εστιατορίω­ν και απασχόληση­ς στο Κλίβελαντ και το Μαϊάμι την εποχή του Λεμπρόν Τζέιμς.

 ??  ?? Kατά την έρευνα, η ευφορία των ευχαριστημ­ένων φιλάθλων που αποχωρούν από το γήπεδο μπορεί κάλλιστα να μεταφραστε­ί σε κέρδη και για πολλών άλλων ειδών επιχειρήσε­ις.
Kατά την έρευνα, η ευφορία των ευχαριστημ­ένων φιλάθλων που αποχωρούν από το γήπεδο μπορεί κάλλιστα να μεταφραστε­ί σε κέρδη και για πολλών άλλων ειδών επιχειρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece