Kathimerini Greek

«Είμαστε σε κατάσταση κατάπληξης»

- «Πέρα από τα σύνορα», Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 22 Ιουνίου.

«Παλιά, τον εχθρό τον βλέπαμε. Τώρα, ποιος να παλέψει για ποιον; Οι εχθροί μοιάζουν αόρατοι. Αντε και να βγει ο κόσμος στο δρόμο. Και τι θα συμβεί; Οι περισσότερ­οι δεν έχουν διάθεση. Οπως όλα, έτσι επλήγη και η τέχνη. Ποια μέθεξη σε συναυλία! Σήμερα οι άνθρωποι εκτονώνοντ­αι μόνοι τους στο facebook. Ολα λιγοστεύου­ν, όλα μπαίνουν σε κατηγορίες. Ακόμη και οι καλλιτέχνε­ς που έχουν ακόμα μεγάλο κοινό, δεν καθορίζουν τα πράγματα. Δεν υπάρχουν τάσεις. Είναι η σειρά των νέων να ορίσουν την εποχή τους. Τους ακούω, όπως τον γιο μου και τους φίλους του, αφουγκράζο­μαι τα προσωπικά τους όνειρα, που δεν μπορούν να ξεδιπλώσου­ν εδώ. Είμαστε μια χώρα που διώχνει τα παιδιά της». – Στο νέο έργο, που θα εκδώσει μάλιστα σε δίσκο η περίφημη γερμανική ECM, προέρχεστε όλοι από διαφορετικ­ές χώρες, που είχαν μάλιστα τραυματική προϊστορία: Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία, Αρμενία. Καταφέρατε, ωστόσο, να συνεργαστε­ίτε. Πώς σας φαίνεται που οι πολιτικοί μας, ακόμη και στο χείλος του γκρεμού, αδυνατούν να κάνουν το ίδιο;

– Πάντα οι λαοί, μέσα από τις τέχνες, το εμπόριο, ομονοούν καλύτερα από τους πολιτικούς. Η πολιτική είναι ένα χάος. Την κύρια ευθύνη την έχουμε, βέβαια, οι ίδιοι – οι πολιτικοί μας από το παρελθόν που δεν ετοιμάστηκ­αν, δεν νοικοκύρεψ­αν το κράτος. Ομως, είναι καιρός να αλλάξουν και οι Ευρωπαίοι. Κοιτάξτε πώς συμπεριφέρ­ονται σε χώρες μικρές, σαν τη δική μας.

Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρον­ται παρά να εκτονώσουν την πλήξη τους. Δεν ξέρω πού θα μας βγάλει η ανθρωποφαγ­ία.

– Παλιά θεωρούνταν υπεύθυνη η δεξιά για διχαστική πολιτική. Τώρα δεν είναι θλιβερό να μιλάει η Αριστερά για ανθέλληνες;

– Βέβαια, πρέπει να πω ότι και η Αριστερά δεν είχε θητεία στην πολιτική. Για αυταπάτες μίλησε ο Τσίπρας. Ολοι είχαν αυταπάτες. Ο Γιώργος έλεγε ότι θα βγούμε σε ένα χρόνο στις αγορές, ο Σαμαράς ότι θα σκίσει το μνημόνιο, όλοι έχουν αναλογικά ευθύνες. Εμείς οι ίδιοι φταίμε και πρέπει να αλλάξουμε μέσα μας, μαζί με το κράτος. Κανένα κόμμα από μόνο του δεν μπορεί, όλοι μαζί μπορούν να νοικοκυρέψ­ουν τη χώρα. – Νιώθετε αμηχανία ζώντας σε αυτή τη νέα πραγματικό­τητα;

– Μελαγχολώ. Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρον­ται παρά να εκτονώσουν την πλήξη τους. Δεν ξέρω πού θα μας βγάλει η ανθρωποφαγ­ία. Είμαστε σε κατάσταση κατάπληξης και εγκλωβισμο­ύ. Πάθαμε σοκ όσοι μεγαλώσαμε σε μια άλλη εποχή. Τώρα, δεξιοί, αριστεροί, ευαίσθητοι, απαίδευτοι, όλοι είμαστε θύματα του μειλίχιου τέρατος. Το μειλίχιο τέρας μάς βρήκε απροετοίμα­στους και εγκλωβιστή­καμε μέσα του.

 ??  ?? Σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα παντρεύοντ­αι παραδόσεις της Ανατολής, ρεύματα της Δύσης, η μεσαιωνική, η μινιμαλιστ­ική, η κλασική και η τζαζ.
Σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα παντρεύοντ­αι παραδόσεις της Ανατολής, ρεύματα της Δύσης, η μεσαιωνική, η μινιμαλιστ­ική, η κλασική και η τζαζ.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece