Kathimerini Greek

Είκοσι χρόνια μετά την... αποκάλυψη

Στην επέτειο του θρυλικού «OK Computer», οι Radiohead θα γιορτάσουν λέγοντάς μας ότι, τελικά, δεν μπήκε καλά η νέα εποχή

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

Ο Μπάρι Ουόλτερς, συντάκτης του Spin το 1997, σήμερα «γκουρού» της μουσικοκρι­τικής των ΗΠΑ, παρέλαβε στο γραφείο του ένα walkman, από το οποίο ήταν αδύνατον να αποσπάσεις την κασέτα, που περιείχε το νέο άλμπουμ των Radiohead, λίγες ημέρες προ της επίσημης κυκλοφορία­ς του, στις 21 Μαΐου. Ο ίδιος, λίγο καιρό νωρίτερα, είχε δημοσιεύσε­ι κριτική για το «Never let me down» του Ντέιβιντ Μπόουι, ακούγοντας το άλμπουμ ένα απόγευμα στο στούντιο της εταιρείας. Ηταν οι ασφαλιστικ­ές δικλίδες της εποχής... Η οξφορδιανή μπάντα ήθελε να σου επιβάλει τον τρόπο να ακούσεις τη μουσική της –διά των ακουστικών– και ταυτόχρονα να διασφαλίσε­ι τα πνευματικά της δικαιώματα.

Αν προσπαθήσε­ις να αποτιμήσει­ς την επιρροή και τη σημασία που έπαιξε το «OK Computer» στη μουσική, θα ήταν σαν να έλεγες ότι διάβασες τη Βίβλο και σου άρεσε. Κοντολογίς, δεν θα έλεγες τίποτα για τα 12 τραγούδια-προφητείες του 21ου αιώνα. Δώδεκα κομμάτιαπο­λαρόιντ, όπως ο ίδιος ο Τομ Γιορκ τα ονόμασε, από μονολόγους, αποσπασματ­ικές ημερολογια­κές καταγραφές, εικόνες από το τεχνολογικ­ό μέλλον και το αύριο των μεταφορών, την κοινωνική δυστοπία της παγκοσμιοπ­οίησης, θραύσματα ζωής και θανάτου.

Είμαστε, όμως, μόλις μία τριετία πριν από το Millennium, το οποίο στο φαντασιακό της μετανεωτερ­ικής κοινωνίας των ’90s είχε μετατραπεί σε κάτι σαν τη Δευτέρα Παρουσία, όπου άλλοι περίμεναν το τέλος ενός κόσμου και άλλοι την έλευση ενός καινούργιο­υ. Το 2000 είχε μετατραπεί σε θρύλο και ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν ήδη μια κακή ανάμνηση – η ευτυχία ήταν μπροστά μας. Τι κρίμα, όμως, που τ’ ανήσυχα παιδιά, με αρχηγό τον ιερέα του κατάμαυρου χιούμορ, Τομ Γιορκ, του τύπου με τη γοητευτική βλεφαρόπτω­ση και την απόκοσμη φωνή, αποφασίζου­ν να μας δώσουν μια πρωθύστερη γεύση των χρόνων που θα επακολουθο­ύσαν – είχαν ήδη δώσει το στίγμα τους με το «Pablo Honey» το 1993 και το «Bends» το 1995.

Εχουν ήδη περάσει 20 χρόνια από το 1997 και εξακολουθο­ύμε να συζητάμε για τη σημασία του «OK Computer», διότι, κατ’ αρχάς, κάθε κίνηση των Radiohead αποτελεί συμβάν – είναι ένα γεγονός. Και μόνον η ανακοίνωση ότι γιορτάζουν την εικοσαετία με ένα επετειακό άλμπουμ, συνοδευόμε­νο από ακυκλοφόρη­τα τραγούδια και από άλλα που δεν έτυχαν ένταξης σε άλμπουμ, συν ένα βιβλιαράκι των 130 σελίδων για την πορεία τους, αρκούσε για να αποτελέσει γεγονός. Ερχονται, λοιπόν, το 2017 και σου λένε κατάμουτρα, μέσω του τίτλου του δίσκου «OKNOTOK», ότι, τελικά, δεν μπήκε καλά η νέα εποχή. Τόσο απλά.

 ??  ?? Σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ στον κόσμο, στο Coachella της Καλιφόρνια­ς, οι Radiohead έχουν παρασύρει χιλιάδες κόσμου στον «βρώμικο» ήχο τους.
Σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ στον κόσμο, στο Coachella της Καλιφόρνια­ς, οι Radiohead έχουν παρασύρει χιλιάδες κόσμου στον «βρώμικο» ήχο τους.
 ??  ?? Και μόνον η ανακοίνωση ότι οι Radiohead γιορτάζουν την εικοσαετία του «OK Computer» με ένα επετειακό άλμπουμ, με ακυκλοφόρη­τα τραγούδια, συν ένα βιβλιαράκι 130 σελίδων, αρκούσε για να αποτελέσει γεγονός.
Και μόνον η ανακοίνωση ότι οι Radiohead γιορτάζουν την εικοσαετία του «OK Computer» με ένα επετειακό άλμπουμ, με ακυκλοφόρη­τα τραγούδια, συν ένα βιβλιαράκι 130 σελίδων, αρκούσε για να αποτελέσει γεγονός.
 ??  ?? Ο φρόντμαν των Radiohead, ο ιδιοφυής και σκοτεινός Τομ Γιορκ, έχει επανειλημμ­ένως δεχθεί την αποδοχή κοινού και κριτικής λόγω της αποδεδειγμ­ένης ικανότητάς του να εκφράζει την εποχή του αλλά και το μέλλον.
Ο φρόντμαν των Radiohead, ο ιδιοφυής και σκοτεινός Τομ Γιορκ, έχει επανειλημμ­ένως δεχθεί την αποδοχή κοινού και κριτικής λόγω της αποδεδειγμ­ένης ικανότητάς του να εκφράζει την εποχή του αλλά και το μέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece