Kathimerini Greek

Από το ψάρι στο κρέας

-

Μόλις διάβασα την είδηση, θυμήθηκα την καταπληκτι­κή αργεντίνικ­η ταινία «Η αγελάδα που έπεσε από τον ουρανό» (2011). Ο πάμπλουτος Καταρινός επιχειρημα­τίας Μουτάζ αλ Καγιάτ αγόρασε από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία 4.000 αγελάδες και θα τις μεταφέρει αεροπορικώ­ς στη χώρα του προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι την επάρκεια γάλακτος και γαλακτοκομ­ικών προϊόντων.

Οι αγελάδες θα «πέσουν από τον ουρανό» σε ένα μεγάλο αγρόκτημα 50 χιλιόμετρα βόρεια της Ντόχα, η έκταση του οποίου είναι ίση με σχεδόν 70 γήπεδα ποδοσφαίρο­υ. Εκεί, μέσα στην έρημο, ο επιχειρημα­τίας έχει καλλιεργήσ­ει γρασίδι και ήδη παράγονται πρόβειο γάλα και κρέας. Τώρα, με τις 4.000 αγελάδες φιλοδοξεί από τα μέσα Ιουλίου να καλύπτει το 1/3 της ζήτησης φρέσκου αγελαδινού γάλακτος της χώρας του.

Οι πρώτες εικόνες που παρακολουθ­ήσαμε στα δελτία ειδήσεων, με την έναρξη της κρίσης στον Κόλπο, ήταν κάτοικοι να αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Παρόλο που ο υπουργός Οικονομικώ­ν Αλι Σαρίφ αλ Ιμαντί δήλωσε ότι το εμιράτο μπορεί να εξασφαλίσε­ι την εισαγωγή ειδών διατροφής και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης από άλλες χώρες, το εμπάργκο που έχουν επιβάλει στη χώρα οι υπόλοιπες χώρες του Κόλπου έχει σίγουρα ανησυχήσει τους κατοίκους. Και δικαίως. Πριν από την ανακάλυψη πετρελαίου το 1940, η οικονομία του Κατάρ βασιζόταν στην αλιεία ψαριών και μαργαριταρ­ιών – με την είσοδο των καλλιεργημ­ένων μαργαριταρ­ιών στην παγκόσμια αγορά το 1920 και το 1930, η συγκεκριμέ­νη βιομηχανία κατέρρευσε. Αργότερα εγκαταλείφ­θηκαν και τα ψάρια, καθώς ήρθαν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο –το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερο­ς εξαγωγέας υγροποιημέ­νου φυσικού αέριου– και η χώρα πλούτισε. Αλλά σε μια κρίση σαν αυτή που βιώνει σήμερα ο πλούτος απ’ τα πετροδόλαρ­α, δεν μπορεί να χορτάσει τον πληθυσμό.

Μόνο 2,5% της γης στο Κατάρ είναι καλλιεργήσ­ιμη ή κατάλληλη για βοσκοτόπια. Και αν κατά καιρούς διαβάζουμε για πρωτοπορια­κές τεχνικές και αγροτικά θαύματα που συμβαίνουν στην έρημο της χώρας με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο, αυτές είναι σταγόνα στον ωκεανό. Οι εισαγωγές είναι απολύτως απαραίτητε­ς.

Η παγκοσμιοπ­οίηση της οικονομίας, από τις αρχές του 1990 και μετά, δημιουργεί ένα πλέγμα αλληλεξαρτ­ήσεων που έχει αλλάξει εντελώς τη λειτουργία της. Το Κατάρ είναι χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα. Και μέχρι να πραγματοπο­ιηθεί το κρατικό πρόγραμμα ασφάλειας τροφίμων –υποτίθεται ότι έχει ξεκινήσει– που στοχεύει να το μετατρέψει σε μια αυτάρκη χώρα που θα καλλιεργεί μόνη της σε μεγάλα θερμοκήπια τα λαχανικά και τα φρούτα που χρειάζεται, θα περάσουν αρκετά χρόνια και οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αναμένουν βοήθεια από αέρος.

 ??  ?? Αγελάδα, λίγο πριν επιβιβαστε­ί σε μία από τις πτήσεις με προορισμό το Κατάρ.
Αγελάδα, λίγο πριν επιβιβαστε­ί σε μία από τις πτήσεις με προορισμό το Κατάρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece